Varsler null erstatning

På sommerdekk i snøkaoset

Meteorologene varsler snø på Sør- og Østlandet i slutten uka. Gjensidige varsler null erstatning til alle på sommerdekk, og det er mange.

LÆRER ALDRI: Noen lærer aldri og venter med å sette vinterhjul på bilen til snøen laver ned. Da er snø-kaoset komplett og erstatningen kan bli null, melder Gjensidige. Foto: Mirva Kakko
LÆRER ALDRI: Noen lærer aldri og venter med å sette vinterhjul på bilen til snøen laver ned. Da er snø-kaoset komplett og erstatningen kan bli null, melder Gjensidige. Foto: Mirva Kakko Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært en mild og regnfull høst i Sør-Norge så langt i år, men nå kommer kuldegradene og snøen.

I dag fikk folk på Sørlandet og Østlandet en forsmak på vinteren, og meteorologene melder at det kan komme mer mot slutten av uka.

Det betyr som regel fullt kaos i trafikken. Den første snøen kommer like overraskende på søringer enten den kommer i oktober eller november.

Det som er verre, er at mange bilister er trege med å få vinterhjulene på bilen. Utrolig nok er det noen som prøver seg hele vinteren på sommerdekk. Det går ofte galt, viser en undersøkelse If nylig gjennomførte.

3200 på sommerdekk

Sist vinter hadde 13,6 prosent av alle de 24 000 bilene som var inne til skadetaksering hos forsikringsselskapet i denne perioden sommerdekk. Det betyr at mer enn 3200 biler som krasjet, kjørte på sommerdekk i perioden fra 1. november til helga etter påske. Selv i januar og februar er biler skodd med sommerdekk involvert i ulykker, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i If.

- Brorparten av skadene skjer ved første snøfall, men også langt seinere på vinteren er det en god del biler med sommerdekk involvert i ulykker. Her er det store ulikheter mellom fylkene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.