Mange ulykker i vinter

På underkjølt regn biter bare piggdekk

Underkjølt regn har skapt farlige kjøreforhold og mange ulykker i vinter. Når veien er dekket av is, er piggdekk det eneste som gir sikker kjøring.

HANDLER OM SIKKERHET: På is gir piggdekk kortere bremsestrekning og bedre sidegrep. Du kjører rett og slett sikrere enn med piggfrie dekk. Foto: Markus Pentikainen
HANDLER OM SIKKERHET: På is gir piggdekk kortere bremsestrekning og bedre sidegrep. Du kjører rett og slett sikrere enn med piggfrie dekk. Foto: Markus Pentikainen Vis mer
Publisert

Årets vinter har vært utfordrende for bilistene. Stadige skiftninger mellom kulde og mildvær, inkludert regn som fryser på bakken, har skapt farlige kjøreforhold på veier over hele landet.

De som merker utfordringene med isete veier best, er de som kjører på piggfrie vinterdekk. Og det er etter hvert mange. I de store byene er det rundt 80-90 prosent. På landsbygda er det fortsatt en god del som sverger til piggdekk.

250 pigger biter

Hvor mye bedre er egentlig piggdekk på is enn piggfrie dekk? I Dagbladets store vinterdekktest, der sikkerhet er det vi legger aller mest vekt på, er konklusjonen klar: På is er det fortsatt piggdekk som er klart best.

Det gjelder først og fremst for å få kortest mulig bremsestrekning, men også for godt sidegrep og god framkommelighet. Antall pigger øker stadig – de er mindre og lettere for å spare miljøet, men gir likevel suverent grep på is. Flere produsenter har nå satt 190 eller 250 pigger i hvert dekk, og de biter godt.

Ingen piggfrie i nærheten

Selv om piggfrie dekk er blitt bedre på det meste de siste årene, kommer ingen av dekkene i testen i nærheten av bremselengden til piggdekkene på is.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer