Pant for piggdekkene

Trondheim og Bergen gir deg pant for dine gamle piggdekk.

PANT PÅ PIGGDEKK: Bergen kommune gir deg 200 kroner per piggdekk, mens Trondheim kommune gir deg 300 kroner per piggdekk - hvis du kjøper piggfrie vinterdekk i stedet. Foto: Per Ervland
PANT PÅ PIGGDEKK: Bergen kommune gir deg 200 kroner per piggdekk, mens Trondheim kommune gir deg 300 kroner per piggdekk - hvis du kjøper piggfrie vinterdekk i stedet. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Trondheim kan du få 1.200 kroner for dine gamle piggdekk, og det gjør ikke noe om de er fullstendig utslitte, engang.

- Uansett tilstand på dekkene: Kommer du med fire piggdekk, så får du 1.200 kroner, sier sjefsingeniør Svein Bjørn Vodahl i Trondheim kommune til DinSide.

– Det er et skjema du må fylle ut, og så må du kjøpe piggfrie vinterdekk samtidig, forteller Vodahl videre.

Ordningen med piggdekkpant varer ut dette kalenderåret, altså til 31. desember 2011.

Mindre verdt i Bergen

Også i Bergen kan du få pant på piggdekkene dine. Bergen har hatt returordning på piggdekk siden 2006.

– I 2006, som var første sesongen var det veldig mange som søkte. Nå får jeg 15-20 søknader hver dag, men dette er jo også helt i begynnelsen av sesongen, forteller spesialkonsulent Kjersti Larsen i Bergen kommune til DinSide.

Bergenserne gir deg imidlertid ikke like mye for piggdekkene som trønderne. I Bergen får du 200 kroner per dekk, mot 300 kroner per dekk i Trondheim. Fire dekk for innbytte i Bergen gir deg altså 800 kroner, mot 1.200 kroner i Trondheim.

Er du for eksempel student i Bergen med hjemsted Trondheim, lønner det seg å bytte dekkene inn i hjemstedskommunen din, framfor i studentkommunen din - selv om du altså kan benytte returordningen der du kun har midlertidig bosted også.

Nå er det piggdekk-sesong: Viktige datoer og regler

Din mening

Ville du lettere byttet fra piggdekk til piggfrie vinterdekk dersom du fikk pant for de gamle piggdekkene? (Avsluttet)
Ja, da hadde jeg gjort det lett(53%) 779
Nei, piggene mine får du aldri(43%) 643
Vet ikke(4%) 61
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Færre som ber om pant

Ordningen med innbytte på piggdekk er et ledd i kampen for bedre luftkvalitet i byen. Ordningen kom i stand allerede i 2001, samtidig med at det ble innført piggdekkavgift i kommunen. Denne sesongen er det ikke piggdekkgebyr i Trondheim kommune, og det var det heller ikke i fjor. Utviklingen av forurensning og piggdekkbruk overvåkes imidlertid for om nødvendig å igangsette tiltak igjen.

– Det er færre som har benyttet seg av innbytteordningen de siste årene, det var veldig mange det første året, forteller Vodahl.

Ifølge Trondheim kommune var det cirka 400 bileiere som fikk tilskudd fra ordningen i 2010. Dette er en stor nedgang fra tidligere år, da det var piggdekkgebyr. De tre foregående årene fikk henholdsvis 1.883, 2.083 og 1.481 tilskudd.

PRISTEST VINTERDEKK 2011: Hva koster årets beste piggfrie dekk og piggdekk

Kun én gang

Piggdekkpanten kan kun benytes én gang per bil du eier. Dersom du for eksempel eier to biler, og begge har piggdekk som du vil bytte ut, kan du innløse pant på dekkene for begge bilene. Men du kan kun gjøre dette én gang per bil. Dersom bilen skifter eier, starter bilen med blanke ark.

Det kan skje at noen bilister får avslag på søknaden.

– Ja, det kan være fordi de har fått refusjon før for samme bil, sier Vodahl.

80 prosent bor i Trondheim

Ifølge Trondheim kommune er mer enn 80 prosent av bileierne som benytter seg av ordningen, hjemmehørende i Trondheim.

Dette betyr at 20 prosent av de som benytter seg av ordningen, ikke bor i Trondheim.

Ifølge retningslinjene for bruk av innbytteordningen for piggdekk, kan ordningen benyttes av bileier med registrert bostedsadresse i den aktuelle kommunen, studenter med midlertidig bosted i i kommunen og av bileier med bostedsadresse utenfor kommunen - men med arbeidssted i Bergen/Trondheim.

Her er vilkårene i detalj, for hhv. Trondheim og Bergen:

For å få pant i Trondheim må du være:

 • Bileier som har registrert bosted i Trondheim kommune, samt firmabiler med registrert firmaadresse i Trondheim
 • Bileier som er registrert heltidsstudent i Trondheim og har midlertidig bosted i Trondheim
 • Bileier med bosted i annen kommune som har registrert fast arbeidsgiver og arbeidssted i Trondheim
 • Ordningen gjelder også for biler hvor det tidligere er gitt refusjon for piggdekk, dersom bilen har skiftet eier.Ordningen gjelder ikke for biler som brukes i Trondheim av andre enn eier.
 • Ordningen gjelder ved kjøp og innlevering i perioden 01. september til og med 31. desember 2011.
 • Det gis refusjon ved innlevering av maks 4 piggdekk pr. bil, forutsatt samtidig kjøp av tilsvarende antall piggfrie vinterdekk.
 • Dekkene må kjøpes hos registrert forhandler i Norge. Bilen skal være registrert. Det er dekk-kjøper som er ansvarlig for å sende inn skjema.

 • Kilde: Trondheim kommune


  For å få pant i Bergen må du:

 • Ha registrert bosted i Bergen kommune, samt firmabiler med registrert firma-adresse i Bergen.
 • Være registrert heltidsstudent i Bergen og ha midlertidig bosted i Bergen.
 • Være bileier med bosted i omegnskommune med grense til Bergen, og som har registrert fast arbeidsgiver og arbeidssted i Bergen.
 • Ordningen gjelder ikke for biler hvor det tidligere er gitt refusjon for piggdekk.
 • Ordningen gjelder ved kjøp og innlevering i perioden 01.10.2011 - 31.12.2011.
 • Det gis refusjon ved innlevering av maks 4 piggdekk pr. bil, forutsatt samtidig kjøp av tilsvarene antall piggfrie vinterdekk. Dekkene må kjøpes hos registrert forhandler i Norge.
 • Søknaden må være korrekt og tydelig utfylt på alle punkter.
  Følgende dokumentasjon skal ligge ved søknaden:
  a) Kvittering som bekrefter antall kjøpte piggfrie vinterdekk, salgsdato og pris.
  b) Studenter må dokumentere studium (studentbevis) og bostedsadresse (leiekontrakt, dokumentasjon fra utleier) i Bergen.
  c) Bileier fra omegnskommuner som har grense til Bergen må dokumentere at arbeidsgiver og arbeidssted er registrert i Bergen kommune.<\br > Innleveringsfrist for søknad om refusjon er 15. januar 2012.
  Kilde: Bergen kommune

 • Positive tiltak

  – Vi prøver å gjøre positive tiltak for å kunne tilfredsstille kravene om lavere nivå av svevestøv, sier Vodahl. Målet er å få god luftkvalitet, fortsetter han.

  Piggdekkgebyrordningen ble avviklet for en sesong siden (ikke gebyr etter 01.11.2010). Siden den gang har andelen biler med piggdekk økt.

  – I 2010 var piggfriandelen cirka 76 prosent, og i februar i år var den på 71 prosent. Det betyr at andelen som kjører med piggdekk har økt med cirka 5 prosent, sier Vodahl i Trondheim kommune.

  Du kan lese mer om ordningen med piggdekkpant og finne søknadsskjema for innbytte av piggdekk, på nettsidene til Trondheim kommuneog på nettsidene til Bergen kommune.

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer