Parkeringstrikset du kan gjøre

Parkerings-smutthullet

Om du har fått gratisparkering-lapp som strekkes seg over perioden det er gratis - kan du nekte bota?

SELVMOTSIGENDE: På betalingsautomaten står det at man må betale etter klokka 22. Men det er ikke absolutt. Foto: Øystein B. Fossum
SELVMOTSIGENDE: På betalingsautomaten står det at man må betale etter klokka 22. Men det er ikke absolutt. Foto: Øystein B. Fossum Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Husk betaling utover 1,5 times parkering og etter klokken 22 og hele søndagen».

Det er meldingen som møter oss i parkeringshuset på Hasle Torg, i bydel Grünerløkka i Oslo. Her holder et lite knippe butikker til, blant annet apotek, vinmonopol, blomsterbutikk, kafé og dagligvare.

De som handler her, kan med god samvittighet trekke lapp i parkeringsautomaten, som i dagligvarebutikkens åpningstid gir gratis parkering i 1,5 time. Som teksten sier, skal du parkere lenger må du betale for det.

Dette er vanlig praksis ved mange parkeringsplasser og -hus. Butikkene er med på å subsidiere parkeringen, slik at de får flere kunder.

Gratis vs betalingskrav

Men ... flere av disse stedene kan man få en gratisbillett som strekker seg utover den perioden man må betale. Da blir det en konflikt mellom billetten og teksten vi siterte innledningsvis.

Kan du risikere bot klokka 22, selv om du har en billett som viser gyldig parkering til klokka 23.02, som i vårt tilfelle?

– Etter vår klare oppfatning skal bilfører kunne forholde seg til utløpstiden på billetten. Det vil si at man ikke skal få sanksjon for «manglende betaling» i disse tilfellene.

Lars Monsen er daglig leder i Norges Parkeringsforening (Norpark) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Lars Monsen er daglig leder i Norges Parkeringsforening (Norpark) Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Det forteller daglig leder Lars Monsen i Norges Parkeringsforening (Norpark) til Dinside.

Det vil i praksis si at du kan trekke gratisbillett ett minutt før stengetid og samtidig føle deg trygg på at du ikke blir møtt av gul lapp på ruta, innen tida på lappen.

Ikke alle

Likevel er det greit å være klar over dette:

  • Du kan ikke trekke gratislapp etter «stengetid»
  • Stadig flere automater gir gratisparkering kun ut den skisserte åpningstiden, om den kommer før eksempelvis 1,5 time

– Den teknologiske praksisen varierer litt. Noen selskaper har lagt inn at man i saker som dette kun får utløpstid på billetten frem til det klokkeslettet hvor plikten til å betale inntreffer, forteller Monsen.

– Det vil si at «baksystemet» ordner at billetten kun får gyldighet frem til klokken 22, forklarer han.

Årets bil

Uansett hva slags bil du har og hvor du har parkert den, kan du bli med å stemme fram lesernes nye favorittbil fra det siste året. I desember kårer Dinside og Dagbladet Årets bil 2021 i Norge, ved hjelp av deres stemmer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer