Parkeringsboten følger deg

Fått parkeringsbot i utlandet? Ikke tro du slipper unna.

BETAL: Parkeringsboten følger deg fra utlandet og hjem. Rådet er å betale først som sist.   Foto: Colourbox
BETAL: Parkeringsboten følger deg fra utlandet og hjem. Rådet er å betale først som sist. Foto: Colourbox Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange tror de kan slippe unna en parkeringsbot de har fått i utlandet ved rett og slett å ikke betale. Det kan bli en kostbar affære. I likhet med i Norge, så er det flere andre land hvor det er private aktører som håndterer innkreving av både parkeringsavgifter, og eventuelle nødvendige etterspill.

En stor del av inntektene til slike selskaper ligger i nettopp ekstra gebyrer som legges på regningen, og som den skyldige må betale. For å få inn disse pengene tyr de til rettslig inndrivelse på ordinær måte.

- Å satse på at du slipper unna parkeringsbøter i utlandet er ren gambling. Det eneste fornuftige er å betale for parkeringen uansett hvor du måtte befinne deg, sier Stian André Holst i Easy Park.

De håndterer betalingen fra et stort antall parkeringstjenester i Norden og Europa forøvrig. Hans råd er å forenkle betalingen gjennom deres betalingsapplikasjon for mobiltelefoner, en tjeneste vi tidligere har testet.

Pass på dette når du parkerer

Holst får medhold av Patricia Lee Smith, som er ansvarlig for Euro Parking Collection. De håndhever trafikkbøter på vegne av lokale myndigheter, og på tvers av landegrensene.

- Vi følger opp saken gjennom en vanlig innkrevingsprosess, og vi krever også inn inkassosaker. Hvis saken fortsatt forblir ubetalt, informeres parkeringsselskapet, hvorav en rettslig prosess begynner i landet hvor overtredelsen skjedde, og følges opp i landet hvor bilisten bor, sier hun.

Og regninga for hele balletten er det den skyldige som må betale.

Snart slutt på gratis elbil-parkering

- Det er viktig for parkeringsselskapene å unngå diskriminering overfor utenlandsregistrerte kjøretøy. Derfor brukes de samme reglene uavhengig av hvor kjøretøyet er registrert. Dette har videre en positiv ringvirkning i form av at inndrivelse av bøter øker lovlydigheten og respekten for landets trafikkregler, sier Patricia Lee Smith.

Stian André Holst legger til at parkerings-app-en til EasyPark gjør bevisførelsen i ettertid enklere for den enkelte bilist. Denne tar vare på kvitteringene for parkeringen, og du kan vise til at du faktisk har betalt.

Men det er ikke bare for å unngå tilleggsgebyr man skal betale. Moralen er å gjøre opp for seg og de tjenester man faktisk benytter. Alternativet kan bli ubehagelig.

- Noen land tar raskt i bruk hjulsperre eller borttauing hvis du har feilparkert eller ikke betalt på et offentlig sted. Med andre ord en brå slutt på ferieidyllen. Dette unngås ved å ikke feilparkere og alltid betale for parkeringen der det kreves, legger han til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer