Pass deg - prikkene kommer

1. januar 2004 innføres "Forskrift om prikkbelastning". Åtte prikker resulterer i førerkortbeslag.

Publisert
Sist oppdatert

Prikkbelastning har vært et diskusjonstema i samferdselsmiljøer i årevis. Tilhengerne har hevdet at forenklede forelegg ikke har vært avskrekkende nok for de verste trafikkbøllene. De har derfor argumentert for at det burde innføres en ordning der førerkortet ryker ved gjentatte brudd på Vegtrafikkloven. Dette mener tydeligvis også samferdselsminister Torhild Skogsholm, som i går kunne fortelle at prikkbelastning innføres om drøye tre måneder.

Treårsperiode

"Forskrift om prikkbelastning" innebærer at førerkortet vil bli inndratt for seks måneder hvis innehaveren pådrar seg åtte prikker i løpet av en treårsperiode. Treårsperioden regnes fra første gang føreren har blitt belastet med en prikk.

Ifølge Samferdselsdepartementet er det i hovedsak fartsovertredelser, kjøring i strid med trafikklyssignal, ulovlig forbikjøring og brudd på vikepliktreglene som skal straffes med prikker. I utgangspunktet vil det bli ilagt to prikker ved brudd på disse bestemmelsene, men ved mindre fartsoverskridelser vil synderen slippe unna med én (se fakta).

Ingen ankemulighet

Den som måtte tro at ordningen med prikkbelastning medfører at man slipper unna det forenklede forelegget, tar selvsagt feil. Og den som måtte tro at det finnes noen ankemulighet, må også tro om igjen. "Den enkelte registrering av prikk er ikke gjenstand for klage.", skriver Samferdselsdepartementet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer