Pass deg - prikkene kommer

1. januar 2004 innføres "Forskrift om prikkbelastning". Åtte prikker resulterer i førerkortbeslag.

Publisert
Sist oppdatert
Pass deg - prikkene kommer

Pass deg - prikkene kommer


  Prikkbelastning har vært et diskusjonstema i samferdselsmiljøer i årevis. Tilhengerne har hevdet at forenklede forelegg ikke har vært avskrekkende nok for de verste trafikkbøllene. De har derfor argumentert for at det burde innføres en ordning der førerkortet ryker ved gjentatte brudd på Vegtrafikkloven. Dette mener tydeligvis også samferdselsminister Torhild Skogsholm, som i går kunne fortelle at prikkbelastning innføres om drøye tre måneder.

  Treårsperiode

  "Forskrift om prikkbelastning" innebærer at førerkortet vil bli inndratt for seks måneder hvis innehaveren pådrar seg åtte prikker i løpet av en treårsperiode. Treårsperioden regnes fra første gang føreren har blitt belastet med en prikk.

  Ifølge Samferdselsdepartementet er det i hovedsak fartsovertredelser, kjøring i strid med trafikklyssignal, ulovlig forbikjøring og brudd på vikepliktreglene som skal straffes med prikker. I utgangspunktet vil det bli ilagt to prikker ved brudd på disse bestemmelsene, men ved mindre fartsoverskridelser vil synderen slippe unna med én (se fakta).

  Ingen ankemulighet

  Hva mener du?

  Er du for eller mot
  prikkbelastning? (Avsluttet)
  Mot(62%) 1371
  For(29%) 639
  Usikker(9%) 202
  Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


  Den som måtte tro at ordningen med prikkbelastning medfører at man slipper unna det forenklede forelegget, tar selvsagt feil. Og den som måtte tro at det finnes noen ankemulighet, må også tro om igjen. "Den enkelte registrering av prikk er ikke gjenstand for klage.", skriver Samferdselsdepartementet.

  Ingen kvantumsrabatt

  De siste årene har det blitt mer og mer vanlig å operere med kvantumsrabatt i strafferettspleien. Men norske bilister vil ikke kunne regne med noen rabatt ved å bryte Vegtrafikkloven flere ganger samtidig. "Dersom en person foretar flere overtredelser samtidig, vil vedkommende bli registrert med summen av antall prikker som er angitt for de enkelte bestemmelsene.", opplyser departementet.

  Lengre beslag

  Samferdselsminister Thorild Skogsholm.
  Samferdselsminister Thorild Skogsholm. Vis mer


  Prikker tildeles i utgangspunktet for opptreden som ikke i seg selv gir grunnlag for inndragelse av førerkort. Men selv en enkelt prikk kan være skummel i visse situasjoner. Blir man tatt for en handling som i seg selv gir grunnlag førerkortbeslag, vil eventuelle tidligere ilagte prikker veie tungt når lengden på beslagsperioden skal bestemmes.

  Slettes

  Ved førerkortbeslag på grunnlag av åtte ilagte prikker, slettes prikkene og man begynner på ny frisk etter seks måneder uten førerkort.

  Alle prikker vil bli registrert i et sentralt register, som skal administreres av Vegdirektoratet. SINTEF har fått i oppdrag å evaluere ordningen og dens eventuelt ulykkesreduserende effekt.

  FAKTA

  Disse syndene resulterer i prikker:

  2 PRIKKER

 1. Kjøring i strid med trafikklyssignal
 2. Ulovlig forbikjøring
 3. Brudd på vikepliktreglene
 4. Fartsovertredelser med mer enn 10 km/t i 60-sone eller lavere og mer enn 15 km/t i 70-sone eller høyere
 5. 1 PRIKK

 6. Fartsovertredelser med 10 km/t eller mindre i 60-sone eller lavere og 15 km/t eller mindre enn i 70-sone eller høyere

 7. Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer