Pass deg for andres gjeld

Noe av det viktigste du gjør når du kjøper bruktbil, er å forsikre deg om at bilen er fri for heftelser.

Foto: Faksimile fra Finn.no
Foto: Faksimile fra Finn.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I Norge er det slik at billånet følger bilen. Dermed dukker det opp en risiko for at du - hvis du ikke er forsiktig - kan få med seg en annen persons billån som nisse på lasset når du kjøper bruktbil.

Heldigvis er det relativt lett å finne ut om en bil er belånt eller beheftet med andre tinglyste heftelser, som parkeringsbøter og lignende. Brønnøysundregistrene har nemlig full oversikt over tinglyste heftelser på norske kjøretøyer. Informasjonen kan hentes via etatens egne nettsider eller via SMS (se egen faktaboks).

Les også: Har bilen heftelser

Heftelser helt normalt

Det er imidlertid viktig å være klar over at det er helt normalt at biler har heftelser. Ifølge Brønnøysundregistrene tinglyses hvert år mellom 120.000 og 130.000 billån i deres register. Og fordi billån ofte løper over fem år, er det ikke uvanlig at norske bileiere selger bilen sin før hele lånet er innfridd.

Ikke mystisk

Det kan selvsagt hende at det finnes bilselgere som er så kyniske at de forsøker å lure godtroende bruktbilkjøpere til å overta deres eget billån. Men i utgangspunktet er det overhodet ikke mystisk at en bruktbilselger forsøker å selge en bil med heftelser. Forklaringen kan for eksempel være så enkel som at selgeren ikke har råd til å innfri lånet/heftelsen før bilen er solgt.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer