Tyven tar nøkkelen

Pass deg for dette i sommer

- Dersom du oppbevarer bilnøkkelen rett innenfor døra i gangen, er biltyveri like lett som å stjele Hubba Bubba fra en femåring.

IKKE SLIK: Bilnøkkelen bør ikke oppbevares i nærheten av inngangsdøra. Det gjør at tyver lett kan stjele nøkkelen eller kopiere koden mens de står på utsiden. Foto: Rune Korsvoll
IKKE SLIK: Bilnøkkelen bør ikke oppbevares i nærheten av inngangsdøra. Det gjør at tyver lett kan stjele nøkkelen eller kopiere koden mens de står på utsiden. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen kommer fra informasjonssjefen i If, Sigmund Clementz, som følger utviklingen når det gjelder tyveri av og fra bil nøye.

I fjor ble det stjålet 2.790 biler i Norge. Dette er faktisk en liten nedgang fra årene før, noe som skyldes at bilene er blitt vanskeligere å stjele. Men etter hvert som bilene har fått mer avanserte låssystemer, har også tyvenes framgangsmåter blitt mer avanserte.

Det er ikke lenger brekkjern som er tyvenes favoritt-redskap. Tilgang til bilens nøkkel eller nøkkel-kode er en stadig vanligere årsaken når bilen blir borte. Og ofte er det profesjonelle ligaer som står bak.

Bærums-familie mistet bilen

Dette fikk blant andre en familie fra Bærum erfare mens de var på ferie for noen måneder siden. Tyver brøt seg inn i huset og fant bilnøkkelen. Da familien kom hjem var bilen borte.

- Ofte blir biler som stjeles på denne måten kjørt rett over til Sverige og derfra videre nedover på kontinentet eller til Øst-Europa, forteller informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

Familien fra Bærum var imidlertid heldig.

Fant bilen igjen

- Familiefaren kunne følge bilens bompasseringer fram og tilbake i Vestfold og bomringen i Oslo. Biltyvene gjennomførte 100 bompasseringer. Dette ble nyttig informasjon for politiet, som nær satt på sanntidsinformasjon om hvor bilen til enhver tid befant seg.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.