Tyven tar nøkkelen

Pass deg for dette i sommer

- Dersom du oppbevarer bilnøkkelen rett innenfor døra i gangen, er biltyveri like lett som å stjele Hubba Bubba fra en femåring.

IKKE SLIK: Bilnøkkelen bør ikke oppbevares i nærheten av inngangsdøra. Det gjør at tyver lett kan stjele nøkkelen eller kopiere koden mens de står på utsiden. Foto: Rune Korsvoll
IKKE SLIK: Bilnøkkelen bør ikke oppbevares i nærheten av inngangsdøra. Det gjør at tyver lett kan stjele nøkkelen eller kopiere koden mens de står på utsiden. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarselen kommer fra informasjonssjefen i If, Sigmund Clementz, som følger utviklingen når det gjelder tyveri av og fra bil nøye.

I fjor ble det stjålet 2.790 biler i Norge. Dette er faktisk en liten nedgang fra årene før, noe som skyldes at bilene er blitt vanskeligere å stjele. Men etter hvert som bilene har fått mer avanserte låssystemer, har også tyvenes framgangsmåter blitt mer avanserte.

Det er ikke lenger brekkjern som er tyvenes favoritt-redskap. Tilgang til bilens nøkkel eller nøkkel-kode er en stadig vanligere årsaken når bilen blir borte. Og ofte er det profesjonelle ligaer som står bak.

Bærums-familie mistet bilen

Dette fikk blant andre en familie fra Bærum erfare mens de var på ferie for noen måneder siden. Tyver brøt seg inn i huset og fant bilnøkkelen. Da familien kom hjem var bilen borte.

TYVERI: Denne karen skal slettes ikke på fisketur. Reporter: Marius S. Tollaksen. Video: Victoria Police Vis mer

- Ofte blir biler som stjeles på denne måten kjørt rett over til Sverige og derfra videre nedover på kontinentet eller til Øst-Europa, forteller informasjonssjef Sigmund Clementz i If.

VERDIGJENSTAND: - Bilnøkkelen bør oppbevares som en verdigjenstand som er verd flere hundre tusen kroner, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz. Foto: If
VERDIGJENSTAND: - Bilnøkkelen bør oppbevares som en verdigjenstand som er verd flere hundre tusen kroner, sier informasjonssjef i If, Sigmund Clementz. Foto: If Vis mer

Familien fra Bærum var imidlertid heldig.

Fant bilen igjen

- Familiefaren kunne følge bilens bompasseringer fram og tilbake i Vestfold og bomringen i Oslo. Biltyvene gjennomførte 100 bompasseringer. Dette ble nyttig informasjon for politiet, som nær satt på sanntidsinformasjon om hvor bilen til enhver tid befant seg.

LETT FOR SYKKELTYVEN: Denne sykkellåsen ser i utgangpunktet ut som en god idé. Den veier bare 140 gram, tar nesten ikke plass i sekken og skal være sikrere enn andre små låser. Men prisen er høy, og i praksis viser det seg at den er svært lett å kutte. Video: "Praktiske Per" Ervland, Tore Neset (Dinside.no) Vis mer

Etter intens spaning og bruk av helikopter, ble tyvene pågrepet etter en biljakt gjennom Operatunnelen og videre på E6, forklarer Clementz, som sier at bilnøkkelen er en verdigjenstand og må behandles deretter.

GARDERMOEN: En mann fra Estland er tatt i varetekt etter at han stjal varer på tax free-butikken på Gardermoen. Video: Oslo lufthavn. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet Vis mer

Ikke ved ytterdøra

- Det er en dårlig idé å legge bilnøkler på bordet eller i den øverste skuffen i gangen. Man bør tenke på nøkkelen som en verdigjenstand, og oppbevare den deretter. En bilnøkkel er jo bokstavelig talt en nøkkel til verdier for hundretusener av kroner.

IKKE BREKKJERN: Brekkjern er ikke lenger tyvenes favoritt-redskap når de skal stjele biler. Tilgang til bilens nøkkel eller nøkkel-koder er mer vanlig. Foto: Colourbox
IKKE BREKKJERN: Brekkjern er ikke lenger tyvenes favoritt-redskap når de skal stjele biler. Tilgang til bilens nøkkel eller nøkkel-koder er mer vanlig. Foto: Colourbox Vis mer

- I sommerhalvåret er det spesielt viktig å tenke på sikkerheten til nøkkelen. Da har mange dørene oppe, slik at tyver raskt kan stikke innom å ta nøkkelen. Er den lett tilgjengelig på et nøkkelstativ innenfor inngangsdøra eller i skuffen i gangen, er biltyveri like lett som å stjele Hubba Bubba fra femåringer, sier Clementz.

Kopierer nøkkel-koden

Hvor mange av biltyveriene i Norge som skyldes at tyvene skaffer seg tilgang til bilens nøkler eller nøkkel-koder, har verken If eller Gjensidige noen god oversikt over.

I Sverige, derimot, som ofte ligger noen hakk foran Norge på det meste som angår bil, er dette et problem som har økt de siste årene. Ikke minst har man sett en stor økning i at tyver kopierer nøkkel-koden til nyere biler med såkalt nøkkelløse systemer. Det betyr at man bare behøver å være i nærheten av bilen for at den skal låse seg opp.

- Tyvene spaner og finner nye biler med slike systemer. Deretter bruker de en såkalt relé-sender og fanger opp signalene til nøkkelen som ofte befinner seg rett innenfor døra. Dermed kan de låse opp og starte bilen, forteller Josefin Hamilton, som er ansvarlig for skadeforebyggende arbeid i If Sverige til Vi Bilägare.

NEDGANG: Antall tyverier har gått ned etter at bilene ble vanskeligere å stjele. Antall tyverier fra bil øker imidlertid kraftig. Foto: Colourbox
NEDGANG: Antall tyverier har gått ned etter at bilene ble vanskeligere å stjele. Antall tyverier fra bil øker imidlertid kraftig. Foto: Colourbox Vis mer

Stjeles om natten

- Tyveriene skjer ofte om natten og ofte er det to gjerningsmenn på ferde – en utenfor ytterdøren til huset som fanger opp signalene fra bilnøklene og en annen med en forsterker rett i nærheten av bilen, sier Hamilton.

Forsikringsselskapet forteller at de i 2017 bare registrerte et fåtall slike biltyverier, men at de i 2018 og 2019 har fått inn flere anmeldelser hver uke.

5 tips for å unngå biltyveri

1. Bilnøklene er en verdigjenstand. Oppbevar dem deretter – ikke rett innenfor inngangsdøren.

2. Sjekk at bilen er lukket og låst når du parkerer den.

3. Parker bilen på en opplyst plass eller i en garasje.

4. Dersom bilen har et nøkkelløst system, bør du oppbevare bilnøkkelen i en metallboks med lokk så signalene ikke kan fanges opp utenfra.

5. Parkerer du på gårdsplassen, kan du montere en bevegelses-sensor på utelyset.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer