Pass deg for dette skiltet

Følger du ikke med, kan det bli dyrt.

FØLG MED: Det blir dyrt om du lar bilen bli stående. Foto: Stine Okkelmo
FØLG MED: Det blir dyrt om du lar bilen bli stående. Foto: Stine Okkelmo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mange som parkerer i bygatene har nå bilene stående midt inne i store snø- og ishauger. Bilene får stå, folk reiser istedet kollektivt, og lar snøhaugene vokse i likhet med brøytekantene. Men nå gjelder å følge med. For mange byer har startet med snøryddingen, og lar du bilen bli stående kan du få problemer.

Du må sjekke hvert døgn

Gatene må være tomme for biler før ryddemannskapene kan starte bortkjøring av snø. I forkant settes det derfor opp midlertidige forbudt-skilter (som på bildet). I følge Samferdselsetaten i Oslo Kommune settes disse opp minimum ett døgn før de trer i kraft, slik at "bilistene har god tid på seg til å parkere bilen et annet sted". Ofte står skiltene lenger enn ett døgn også.

I følge forskrift om offentlig parkeringsregulering og parkeringsgebyr må bileieren se etter nye skilter i gaten en gang i døgnet. (§ 12: Senest 24 timer etter at parkeringsregulerende skilt er oppsatt, må fører/eier av kjøretøyet rette seg etter de nye bestemmelsene).

Fjerner du ikke bilen, risikerer du altså en rådyr borttauing.

Se også fjorårets verste parkering på denne filmen.

Tømmer gata - og din lommebok?

Disse midlertidige reguleringene er det kommunene som vedtar å ta i bruk. Det er ikke alle byer som opplever snøforhold som i år, og parkeringsforbudene kan være problematiske for bileiere som er bortreist i snøryddeperioden.

I Drammen anbefaler kommunen bileiere som gateparkerer å låne bort bilnøklene til noen som kan følge med og eventuelt flytte bilen for deg. Eventuelt bør du vurdere å få satt bilen på privat grunn eller i et parkeringshus.

I Bergen er ikke dette et så vanlig problem, men i år har kommunen gått til det skritt å opprette midlertidige parkeringsplasser i for eksempel skolegårder, slik at brøytemannskapene kommer til for å rydde, skriver BA.

Les også: De får én parkeringsbot i året

Koster tusenlapper

Tauing i Oslo koster deg 2.090 kroner. Deretter betaler du 180 kroner per døgn så lenge du ikke henter bilen fra inntauing. Kommer du til før kranbilen har kjørt bort med kjøretøyet, slipper du med et fremmøtegebyr på 500 kroner. Dette må betales på stedet.

I tillegg må du regne med gebyr for feilparkering på 500 kroner. Dette parkeringsgebyret kommer som egen regning med tre ukers betalingsfrist.

For å hente ut bilen må du vise legitimasjon og betale inntauingskostnadene.

Under snøryddingen i januar, februar og mars i fjor, ble 2.000 biler tauet bort fra gatene, skriver ABC Nyheter.

Kilde: Trafikketaten, Oslo Kommune, Drammen Kommune

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer