Nå øker rentene

Pass deg for leasing-smellen

Tilbudene om billig leasing for privatpersoner florerer om dagen. Mange er ikke klar over at de varslede renteøkningene kan gi en utgiftssmell på flere tusen i året.

KAN BLI DYRT: Det som i utgangspunktet ser ut til å være rimelige månedsavdrag, kan bli mye dyrere når de varslede renteøkningene fra Norges Bank slår inn, advarer leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen. Foto: Rune Korsvoll
KAN BLI DYRT: Det som i utgangspunktet ser ut til å være rimelige månedsavdrag, kan bli mye dyrere når de varslede renteøkningene fra Norges Bank slår inn, advarer leasing-ekspert Ole Jørgen Berg-Nielsen. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De store bilimportørene, forhandlerkjedene og leasingselskapene har en rekke kampanjer på leasing som er skreddersydde for private.

Med en historisk lav rente, har dette vært en enkel og grei måte for mange å skaffe seg en ny, sikker og moderne bil på, med gode garantier og service inkludert. Med andre ord et forutsigbart bilhold og oversiktlige utgifter de neste åra.

Det høres unektelig fristende ut å kunne skaffe seg BMWs nye super-elbil iX og betale bare 6 112 kroner i måneden. Riktignok må du ut med et etableringsgebyr på 111 970 kroner til å starte med, men likevel høres dette ut som en svært overkommelig leasingavtale for mange.

I en slik avtale binder du deg vanligvis for en periode på tre år og ofte med en kjørelengde på 15 000 kilometer i året.

Les den lille skriften

Trenger du bare en liten bil, kan kanskje den elektriske SUV-en Peugeot e-2008 være et alternativ. Kampanjetilbudet forteller om en rente på 0,99 prosent og 1990 kroner i måneden dersom du betaler et innskudd på 78 388 kroner. Det høres ut som er svært godt tilbud, og er kanskje det. I dette tilbudet har du bare en kjørelengde på 10 000 kilometer i året.

Før du skriver under på en slik leasingavtale, er det imidlertid all grunn til å lese det som står med liten skrift. Mange tror at månedsbeløpet det reklameres med er et fast beløp du skal betale gjennom tre år. Slik er det ikke.

Dersom det ikke står i avtalen at dette er et fast beløp i tre år, vil renten være flytende og månedsbeløpene økende i tiden framover. Og det ganske kraftig med den renteøkningen som Norges Bank nylig varslet.

Renteøkning slår inn

Styringsrenten ble nylig satt opp fra 0,5 til 0,75 prosent. I tillegg er det varslet ytterligere tre renteøkninger i år og fire nye neste år. Det kan bety en styringsrente på 2,5 prosent og en betydelig høyere effektiv rente på leasingavtalen.

Ole Jørgen Berg-Nielsen i firmaet Autorelease har jobbet med å hjelpe folk med leasingkontrakter i mange år. Han mener hele tanken med privatleasing er at du skal kunne ha et forutsigbart bilhold i tre år framover. Å lese det som står med liten skrift i kontrakten før man skriver under, er svært viktig forklarer han:

- Det har vært mange gode tilbud på leasing de siste åra, men med økende rentenivå er det viktig å være klar over at de aller fleste firmaene har en flytende rente. Det vil si at månedsbeløpet ditt kommer til å stige i takt med renteøkningene. Dersom det blir sju renteøkninger fram til slutten av neste år, kan det bety en rentesmell på mange tusen kroner for mange.

FORUTSIGBART BILHOLD: Det er meningen at privatleasing skal gi deg forutsigbarhet noen år framover, slik at du kan skaffe deg en ny og driftssikker bil med gode garantier. Foto: Markus Pentikainen
FORUTSIGBART BILHOLD: Det er meningen at privatleasing skal gi deg forutsigbarhet noen år framover, slik at du kan skaffe deg en ny og driftssikker bil med gode garantier. Foto: Markus Pentikainen Vis mer

24 000 i året

- Nøyaktig hvor stor økningen blir for de enkelte bilene, er vanskelig å si. Det avhenger for det første hvor mye Norges Banks styringsrente øker og hvor mye av dette leasingselskapet legger over på deg som kunde.

I tillegg kan noen leasingselskaper allerede ha lagt inn en ganske høy rente for å sikre seg. For en billig bil som Peugeot e-2008 med et månedsbeløp på 1990 kroner, kan det likevel fort bety at det øker til 2700 kroner i løpet av 2023.

- For en dyrere bil som BMW iX, som nå har et månedsbeløp på 6112 kroner, kan det fort ha økt med et par tusen kroner til over 8000 i måneden. 2000 kroner i måneden blir 24 000 i året og for mange er det følbart, sier Berg-Nielsen.

Han mener derfor det er svært viktig at man går inn i et leasingforhold med åpne øyne.

Vet ikke

- Min erfaring er at når selskapet beslutter å øke renten i leasing-forholdet ditt, så har du ikke noe annen valg enn å godta det. Det er ikke som med banker, der du til en viss grad har mulighet til å forhandle renten. Om renten fortsetter å stige også i 2024 eller om den vil gå ned igjen, er det ingen som vet, sier Berg-Nielsen.

Når vi kontakter forhandlerne som leaser ut bilene vi bruker som eksempler her, kan ikke de gi et godt svar på hvilket månedsbeløp vi vil måtte betale med den varslede renteoppgangen. Vi har også snakket med BMW Financial Services, som administrerer leasingbilene til BMW, men heller ikke kundebehandleren der kan fortelle oss hva et nytt månedsbeløp vil bli.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer