Pass deg for promillen

Ferien nærmer seg og de som skal på biltur i Europa bør være klar over at promillegrensene er på vei nedover. Selv i Frankrike og Spania er det slutt på å kjøre bil i halvberuset tilstand.

Publisert
Sist oppdatert

Bilkjøring og alkohol hører ikke sammen og det er de fleste enige om. Likevel har en del land i Europa operert med promillegrenser opp til 0,8. Det er det nå slutt på. Norge og Sverige har vært foregangsland når det gjelder å få senket promillegrensene og nå er det bare Sveits og Storbritannia som operer med 0,8. De fleste landene i Europa har lagt seg på 0,5, som vi hadde i Norge tidligere, mens Norge, Sverige og Polen har valgt 0,2. Tsjekkia og Estland ligger fortsatt på 0,0. Det henger igjen fra østblokk-tiden.

Grunnen til at flere land ikke velger 0,0 er at 0,2 blir ansett som så lavt at det ikke har så stor betydning, og at det er en grei sikkerthetsmargin med tanke på retssikkerheten.

Alkomålere

Vi har testet et alkometer en gang og det fungerte bra. Det viste marginalt for mye, og resultatet var helt klart til å leve med. Likevel oppfordrer vi ikke noen til å spekulere i dette og mange advarer også mot hobby-alkometere generelt.

Testen av apparatet finner du her.

Under finner du promillegrensene i en rekke europeiske land:

Promillegrenser
LandPromille-
grense
Tyskland0,5
Sverige0,2
Norge0,2
Danmark0,5
Nederland0,5
Storbritannia0,8
Belgia0,5
Sveits0,8
Østerrike0,5
Spania0,5
Portugal0,5
Estland0,0
Polen0,2
Finland0,5
Bulgaria0,5
Frankrike0,5
Hellas0,5
Italia0,5
Tsjekkia0,0
KILDE: Opplysningsrådet for Veitrafikken (OFV).Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer