Tyveribandene er tilbake

– Pass godt på verdiene dine

I corona-stengte Norge gikk antall tyverier av og fra bil kraftig ned. Nå advarer forsikringsselskapene om at tyveribandene er på vei tilbake.

BANDENE: Det er ikke bare tyveri av biler de kriminelle bandene har spesialisert seg på. Ratt med kollisjonsputer, navigasjonsanlegg, katalysatorer som her på bildet, er attraktive og lett omsettelige gjenstander. Foto: Skjermdump fra politivideo
BANDENE: Det er ikke bare tyveri av biler de kriminelle bandene har spesialisert seg på. Ratt med kollisjonsputer, navigasjonsanlegg, katalysatorer som her på bildet, er attraktive og lett omsettelige gjenstander. Foto: Skjermdump fra politivideo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 ble det meldt 2790 biler stjålet til forsikringsselskapene i Norge. Mange av disse var dyre luksusbiler og mange er aldri funnet igjen.

Både politiet og forsikringsbransjen vet at mange av disse forsvant ganske raskt ut av landet. Først over til Sverige, deretter videre til land i Øst-Europa som Polen og Litauen, men også til andre land i Europa, Nord-Afrika og Midtøsten.

Også i 2020 var antall biltyverier høyt. I fjor derimot, mens Norge var cornastengt og grenseovergangene ti Sverige var kraftig oppbemannet med både tollere og politi, sank tallet kraftig. Da ble det bare meldt inn 1804 stjålne biler til selskapene - en nedgang på nesten 1000 biler sammenliknet med året før.

Tyvene forsvant

Enda tydeligere er dette når vi ser på utbetalinger etter biltyveri. I 2019 ble det utbetalt over 134 millioner kroner etter biltyveri. I 2021 var dette sunket til 67,8 millioner – med andre ord en halvering.

Også tyveri fra biler har gått kraftig ned de to siste årene. Fra 5615 meldte tilfeller i 2019 til 4492 i fjor. Her har utbetalingene sunket fra 126 til 87 millioner kroner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer