Tyveribandene er tilbake

– Pass godt på verdiene dine

I corona-stengte Norge gikk antall tyverier av og fra bil kraftig ned. Nå advarer forsikringsselskapene om at tyveribandene er på vei tilbake.

BANDENE: Det er ikke bare tyveri av biler de kriminelle bandene har spesialisert seg på. Ratt med kollisjonsputer, navigasjonsanlegg, katalysatorer som her på bildet, er attraktive og lett omsettelige gjenstander. Foto: Skjermdump fra politivideo
BANDENE: Det er ikke bare tyveri av biler de kriminelle bandene har spesialisert seg på. Ratt med kollisjonsputer, navigasjonsanlegg, katalysatorer som her på bildet, er attraktive og lett omsettelige gjenstander. Foto: Skjermdump fra politivideo Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I 2019 ble det meldt 2790 biler stjålet til forsikringsselskapene i Norge. Mange av disse var dyre luksusbiler og mange er aldri funnet igjen.

Både politiet og forsikringsbransjen vet at mange av disse forsvant ganske raskt ut av landet. Først over til Sverige, deretter videre til land i Øst-Europa som Polen og Litauen, men også til andre land i Europa, Nord-Afrika og Midtøsten.

Også i 2020 var antall biltyverier høyt. I fjor derimot, mens Norge var cornastengt og grenseovergangene ti Sverige var kraftig oppbemannet med både tollere og politi, sank tallet kraftig. Da ble det bare meldt inn 1804 stjålne biler til selskapene - en nedgang på nesten 1000 biler sammenliknet med året før.

Tyvene forsvant

Enda tydeligere er dette når vi ser på utbetalinger etter biltyveri. I 2019 ble det utbetalt over 134 millioner kroner etter biltyveri. I 2021 var dette sunket til 67,8 millioner – med andre ord en halvering.

Også tyveri fra biler har gått kraftig ned de to siste årene. Fra 5615 meldte tilfeller i 2019 til 4492 i fjor. Her har utbetalingene sunket fra 126 til 87 millioner kroner.

FRYKTER ØKNING: Økt korona-kontroll på grenseovergangene gjorde det vanskelig å være mobil vinningskriminell på innbrudds-turné i Norge i fjor. Nå kommer bandene tilbake tror forsikringsbransjen. Foto: Colourbox
FRYKTER ØKNING: Økt korona-kontroll på grenseovergangene gjorde det vanskelig å være mobil vinningskriminell på innbrudds-turné i Norge i fjor. Nå kommer bandene tilbake tror forsikringsbransjen. Foto: Colourbox Vis mer

Ti ganger mer i Sverige

– Coronarestriksjoner og økt kontroll på grenseovergangene gjorde det vanskelig å være mobil vinningskriminell på innbrudds-turné i Norge. Siden 2019 har antallet biltyverier gått ned med over 35 prosent, forteller kommunikasjonssjef Sigmund Clementz i forsikringsselskapet If.

– Vi er heldigvis i en helt annen posisjon enn i Sverige, der det stjeles rundt ti ganger så mange biler som her i landet. Hovedårsaken er at Sverige ligger nærmere landene de stjålne bilene uttransporteres til, forklarer han.

Clementz mener kriminalitets-tallene etter hvert kommer til å nærme seg nivået de lå på før pandemien.

Bandene tilbake

– Jeg tror vi kan regne med økt aktivitet av vinningskriminelle gjennom våren og sommeren. Det er noe helt annet å være kriminell når du slipper å ta coronatest på grensen med bilen full av tyvgods, sier Clementz.

HALVERT ERSTATNING: Utbetalingene av erstatning etter stjålne biler sank fra 134 til 68 millioner kroner mens Norge hadde korona-stengte grenser. Ratt med kollisjonsputer og navigasjonsanlegg i dyre biler er noe de kriminelle har spesialisert seg på å stjele. Foto: If
HALVERT ERSTATNING: Utbetalingene av erstatning etter stjålne biler sank fra 134 til 68 millioner kroner mens Norge hadde korona-stengte grenser. Ratt med kollisjonsputer og navigasjonsanlegg i dyre biler er noe de kriminelle har spesialisert seg på å stjele. Foto: If Vis mer

Frykten for at tyveribandene er på vei tilbake, virker å være reel. De siste månedene er det meldt om en kraftig økning i tyverier av verktøy og GPS-anlegg fra byggeplasser i Østlandsområdet. Dette er også gjenstander som er lett å omsette i utlandet, og dermed svært populært blant bander som har spesialisert seg på slike tyverier.

På grunn av høye egenandeler på forsikring av slikt utstyr, er dette noe som entreprenører og byggefirmaene ofte tar kostnadene ved selv og som dermed går under radaren hos forsikringsselskapene.

Pass på verdiene

Kommunikasjonssjefen i Gjensidige, Bjarne Rysstad, tror heller ikke at bandene som har spesialisert seg på å stjele biler eller andre verdigjenstander vil holde seg unna når Norge nå har åpnet igjen.

– Det er vanskelig å gjette hvordan utviklingen blir framover, men vi deler bekymringen til If om at vi vil se en økt aktivitet blant vinningskriminelle i tiden framover. Det er generelt store verdier i Norge, både når det gjelder biler, sykler, båtmotorer og andre ting som er lett omsettelig. Vi oppfordrer folk til å passe godt på verdiene sine nå, sier Rysstad.

TAR NØKKELEN: Mange av de dyre bilene er vanskelige å stjele, men tyvene går ikke av veien for å bryte seg inn i huset for å finne nøkkelen. Den henger som regel rett innenfor døren. Foto: Rune Korsvoll
TAR NØKKELEN: Mange av de dyre bilene er vanskelige å stjele, men tyvene går ikke av veien for å bryte seg inn i huset for å finne nøkkelen. Den henger som regel rett innenfor døren. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Forsikringsselskapene så også en tydelig nedgang i antall stjålne sykler under corona- nedstengningen. I fjor ble det meldt om 13 563 stjålne sykler til forsikringsselskapene. Året før ble det stjålet 15 074 sykler. Det er en nedgang på rundt ti prosent.

UTVIKLING I BILSKADER (antall meldt til forsikring)

- 2019 2020 2021
Brann3304*48833335
Tyveri av bil279025481804
Tyveri fra bil561550804492
Glass-skade246 465260 981249 931
Redning192 266208 428251 653
Førerulykke346931003014
Vognskade (ansvar)333 427312 814315 190

Kilde: Finans Norge. *= inkl. brann i P-hus Sola flyplass

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer