Pass på dette når du fyller ut skademeldingen

Svært mange dropper del to, som gir lenger behandlingstid hos forsikringsselskapet.

Er du ute for et uhell, er det viktig at begge parter fyller ut skademeldingen. Husk også del to! Foto: TRYG FORSIKRING
Er du ute for et uhell, er det viktig at begge parter fyller ut skademeldingen. Husk også del to! Foto: TRYG FORSIKRING Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Glemmer du å fylle ut side to av skademeldingsskjemaet ved et uhell, kan dette føre til at utbetaling av erstatning fra forsikringsselskapet tar lenger tid.

– Vi opplever at mange kun har fylt ut den første siden, og glemmer side to. Ved levering av mangelfullt skademeldingsskjema tar det lengre tid for partene å få saken behandlet hos forsikringsselskapene, sier fagsjef for motor i Storebrand Petter Berg i en pressemelding.

>> De fleste stikker av fra skaden!

Ekstra mange bulker før jul

I disse dager er det dessverre ekstra aktuelt for mange å fylle ut skadeskjema. Ifølge Storebrand er det nesten dobbelt så mange som bulker bilen i dagene før jul sammenlignet med resten av året, og hos Tryg frykter de at lørdag 22. desember vil sette en ny rekord.

– Fordi bittelille julaften havner på en lørdag i år, frykter vi ny all time high kollisjonsrekord hvor vi bryter 2000-barrieren (antall kollisjoner på en dag red.anm) med god margin, sier Roald Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg Forsikring i en pressemelding denne uken.

Utstyret som kunne reddet mange fra bulker og oppskrapte biler

Ikke glem del to når dere fyller ut skademelding. Foto: Berit B. Njarga
Ikke glem del to når dere fyller ut skademelding. Foto: Berit B. Njarga Vis mer


Også totalt sett har antall anmeldte skader på personbiler på grunn av sammenstøt hatt en jevn økning de siste årene, og desember topper skadestatistikken.

Er uhellet først ute, bør man alltid fylle ut skademeldingsskjema etter et sammenstøt.

– Selv om politiet på stedet eventuelt sier at det er unødvendig for rettslig ansvar, er det likevel nødvendig for å sikre riktig ansvarsplassering i forhold til oppgjør, sier Berg, og påpeker at skadene ikke alltid skader er synlig på bilen, men at de kan komme til syne på verksted senere.

Derfor bør man ifølge Berg alltid fylle ut skjemaet, ikke minst side to, hvor fører skal gi sin skriftlige beskrivelse av hvordan uhellet oppstod.

– Det er viktig for å få erstatning raskest mulig.

Les også: Du må betale for andres bulking

Mangel på utfylling skyldes uenighet

En av hovedårsakene til at mange leverer ufullstendige skademeldingsskjemaer, er ifølge fagsjefen i Storebrand uenighet om hendelsesforløpet.

Han påpeker at forsikringsselskapene ikke krever at skyld for hendelsen skal avgjøres på stedet.

– Det er forsikringsselskapet som vurderer ansvarsfordeling og verkstedet som vurderer skadeomfanget. I feltet "Bemerkninger eller forbehold" får begge parter uansett mulighet til å skrive ned eventuelle uenigheter og bemerkninger, sier Berg.

Et godt råd ved utfylling av skademeldingen, om man er uenig med motparten eller ei, er å ta bilde av meldingen med mobilkameraet, så er man sikret ekstra dokumentasjon. Og det er ikke alt du bør bruke mobilkameraet til. Ta også bilder av ulykkesstedet, bilene og lignende for ytterligere dokumentasjon.

Les også: Så lett fikser du småbulkene selv

Tips til utfylling av skademeldingsskjema:

  • Fyll alltid ut skademelding, selv om det ikke er noe rettslig ansvar å fordele, og også om det ikke er noen synlige skader på bilen. Skadene kan komme til syne senere.
  • Skriv tydelig! Det er ikke nødvendig med polisenummer så lenge kjennemerker på bilen kommer godt fram.
  • Kontroller at kjennemerke på skademeldingen stemmer med de involverte biler.
  • Noter navn og telefonnummer til vitner som så hva som skjedde.
  • Kamera på mobilen kan brukes for å dokumentere situasjonen, husk å gi beskjed om at det er tatt bilder til forsikringsselskapet.
  • Legg merke til trafikkskilt eller annen merking i området, noter dette ned i skjemaet.
  • I feltet "Bemerkninger eller forbehold" kan begge parter skrive ned sin mening om saken - ikke minst om dere er uenige om saken.
  • Tegn en skisse på skademeldingen om hvordan sammenstøtet skjedde. Dette kan også gjøres på eget ark, som tillegges samme betydning som selve meldingen.
  • Skademeldingen er dobbel, og hver part sender til sitt forsikringsselskap.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer