Pass på her

Snø, slaps og kulde. Nå opplever mange at bremsene på bilen fryser fast etter at håndbrekket har stått på. Prøv dette trikset.

IKKE AV FLEKKEN: Fuktighet, salt og kulde gjør at mange bilister opplever at bremsene fryser fast etter at håndbrekket har stått på noen timer. De kommer ikke av flekken. Foto: Rune Korsvoll
IKKE AV FLEKKEN: Fuktighet, salt og kulde gjør at mange bilister opplever at bremsene fryser fast etter at håndbrekket har stått på noen timer. De kommer ikke av flekken. Foto: Rune Korsvoll Vis mer
Publisert

- Vi må rykke ut for å hjelpe mange bilister med frosne bremser. Det sier Petter Schøyen, som er sjef for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp i Oslo-området.

Vinteren så langt har bydd på alt fra mange kuldegrader til regnvær over store deler av landet. De siste dagene har snøen på Sør- og Østlandet skapt store utfordringer for bilister. Ikke bare for framkommeligheten, men den har også bidratt til andre problemer med bilen.

- Vi har fått flere henvendelser fra bilister som opplever at bremsene på bilen fryser fast etter at den har stått med håndbrekket på i noen timer. For Petter Schøyen og hans bilbergere er dette et velkjent problem. Størst ser det ut til å være på eldre biler med vanlig håndbrekk.

Bremsene fryser fast

- Vi har massevis av henvendelser om dette. Folk setter seg inn, starter opp, setter i gir og tar av håndbrekket. Så opplever de at bilen ikke kommer av flekken. Den står bom fast. Bremsene har rett og slett frosset fast. Det hjelper ikke å ta av håndbrekket, sier Schøyen.

Han forklarer hva som skjer:

SLIK UNNGÅR DU: - For å unngå at bremsene fryser, bør du ta bilen på et verksted og få smurt opp vaiere og bremsedeler, sier Petter Schøyen, leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp I Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll
SLIK UNNGÅR DU: - For å unngå at bremsene fryser, bør du ta bilen på et verksted og få smurt opp vaiere og bremsedeler, sier Petter Schøyen, leder for SOS Veihjelp og NAF Veihjelp I Oslo-området. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

- Med salting, snøslaps og våte veier, dannes det fuktighet i vaiere, kalipere og andre deler av bremsene. Når du kjører utvikler bremsene varme. Da er det ikke noe problem, selv om det er kuldegrader. Når du parkerer og setter på håndbrekket fryser alt fast.

Prøv dette trikset

Hans beste råd for å forebygge disse problemene er å ta bilen til et verksted for å få smurt opp vaiere og bremsedeler. Hva så hvis du allerede står der med bremser som har frosset fast?

- Det vi prøver når vi rykker ut for å hjelpe, er å forsøke giret i revers og et lite rykk bakover og deretter forover igjen. Da hender det at bremsene slipper. Når det er såpeglatt som nå om dagen, er det ikke sikkert dekkene har godt nok grep til at det funker, sier Schøyen,

Samtidig fraråder han trikset som han har sett enkelte anbefaler:

- Tidligere var det et vanlig triks å slå på felgene eller hjulboltene med noe hardt. Det vil jeg ikke anbefale. Det er fort gjort å slå feil og med de felgene som moderne biler er utstyrt med, er det lett å få skader for flere tusen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer