Volkswagen Passat GTE prøvekjørt

Passat med mye bedre rekkevidde!

Norgesfavoritten kan gjøre comeback med større batteripakke og lengre rekkevidde på strøm.

FACELIFT: Men det er ikke det viktigste med oppgraderte Passat. Det noe mer brautende «gapet» under støtfangeren og LED-lampene, som er standard, er det mest synlige fra denne vinkelen. Men viktigere er at den ladbare hybriden har fått lengre rekkevidde og mye mer moderne assistent-, sikkerhets- og multimediasystemer. Foto: Ingo Barenschee
FACELIFT: Men det er ikke det viktigste med oppgraderte Passat. Det noe mer brautende «gapet» under støtfangeren og LED-lampene, som er standard, er det mest synlige fra denne vinkelen. Men viktigere er at den ladbare hybriden har fått lengre rekkevidde og mye mer moderne assistent-, sikkerhets- og multimediasystemer. Foto: Ingo Barenschee Vis mer
Publisert

Vi har kjørt den fornyede, oppgraderte Passaten, deriblant den ladbare versjonen, GTE. Passat har fått en svært forsiktig optisk oppdatering, men det har skjedd en god del mer enn det.

LED-frontlykter på alle versjoner, trådløs mobillading, forbedret adaptivt understell, flere oppbevaringsrom i interiøret ... Listen over forbedringer VW hadde fått tilbakemeldt ønsker om fra kundene, er tatt til følge.

Ikke minst - og sikkert mest interessant for norske kunder, er at den ladbare hybriden nå får en rekkevidde på bare strøm på 70 kilometer etter den gamle normen og 55 km etter den nye og mer realistiske WLTP-målemetoden - til en pris, godt utstyrt, på 465.500 kroner.

DE SMÅ DETALJENE: Legg merke til den nye logoen i form av diskret bokstavering av «P A S S A T» på hekken. Foto: Knut Moberg
DE SMÅ DETALJENE: Legg merke til den nye logoen i form av diskret bokstavering av «P A S S A T» på hekken. Foto: Knut Moberg Vis mer

Passat hadde sin debut i 1973, da Volkswagen kom på markedet med sin forhjulsdrevne familiekombi, basert på den nylig lanserte Audi 80. Datidens mellomklasse-folkevogn var faktisk mindre enn dagens Golf, men var likevel romslig nok for en familie med bagasje - særlig i stasjonsvogn-utgaven som fulgte.

Dagens generasjon er den åttende i rekken og det er til nå solgt 30 millioner Passat i verden.

Og her er altså «generasjon 8 1/2». Allerede før denne oppgraderingen syntes vi at Passat hadde den mest komplette ladbare hybriden på markedet. Bilen er romslig, kvikk, praktisk og har dessuten mer attraktiv styling enn de andre variantene.

Fornyet ladbar hybrid i fokus

Under lanseringen kjørte vi ellers også den fornyede Passat Alltrack. Den har fordelen at den kommer med høy bakkeklaring, firehjulsdrift og fullverdig bagasjerom (650 liter mot GTEs 483), men med sin lademulighet, lengre rekkevidde enn før og hyggelige pris, er det klart at det er dagens testbil, GTE, som er trekkplasteret.

SOM FØR: Passat GTE 2020-modell er like komfortabel som før og har fått et noe oppgradert understell, men hovedingrediensen er, som tidligere, komfort. Foto: Ingo Barenschee
SOM FØR: Passat GTE 2020-modell er like komfortabel som før og har fått et noe oppgradert understell, men hovedingrediensen er, som tidligere, komfort. Foto: Ingo Barenschee Vis mer

Fem mil på strøm

I motsetning til en vanlig hybridbil, kan en ladbar hybrid som kjent lades på samme måte som en elbil, i tillegg til at bensinmotoren og regenererings-energi kan lade batteriene. Gevinsten er noen få mils rekkevidde på ren strøm, før forbrenningsmotoren trår inn og hjelper deg videre. Har du kort vei til jobb, kan det være gode penger å spare. Hvor nyttig systemet er, avhenger av rekkevidden på ren strøm.

Under vår prøvekjøring kunne vi ikke teste denne rent formelt, da den skulle testes med alle ulike kjøreprogrammer og hastigheter, men målinger foretatt underveis indikerte at den fint skulle klart fem mil elektrisk. Forgjengeren testet vi i Norge til 32,5 kilometer en kjølig høstdag, så det virker logisk ut fra økningen av 31 prosent i batterikapasitet.

Oppdatert hybridsystem

Hybridsystemet er nå konfigurert litt annerledes enn før. Før var det fem kjøreprogrammer å velge mellom - nå er det tre hovedprogrammer: «E-Mode», for kjøring på bare strøm, «GTE» for tilgang til full systemeffekt, altså maksimalt med krefter, og «Hybrid», der systemet selv veksler automatisk mellom bruk av elmotoren og bensinmotoren - eventuelt kombinerer de to ved høyere belastning.

Lagring av strøm under kjøring, som tidligere var en egen «Battery Save»-funksjon, er nå integrert i hybridmodus – der føreren via et eget skjermdiagram kan kontrollere ønsket ladenivå på batteriet underveis, for eksempel for å spare strømkapasitet - eventuelt tvinge lading av batteriet med bensinmotoren - til hen kommer til et tettbygd område. Dette foregår med piltaster, der man justerer ønsket ladenivå opp eller ned.

VELG LADENIVÅ: Kjøreprogram velges med knapper på konsollen, og via skjermen kan man velge om man vil spare strømmen på batteriet til senere, eventuelt lade under kjøring, og til hvilket nivå. (Hvert nivå på figuren utgjør ti prosent batterikapasitet). Foto: Ingo Barenschee
VELG LADENIVÅ: Kjøreprogram velges med knapper på konsollen, og via skjermen kan man velge om man vil spare strømmen på batteriet til senere, eventuelt lade under kjøring, og til hvilket nivå. (Hvert nivå på figuren utgjør ti prosent batterikapasitet). Foto: Ingo Barenschee Vis mer

Bilen er, som før, full av blå, dekorative detaljer som piffer opp den grå testbilen, selv om den egentlig kler hvitt eller sort aller best. Det mer spenstige utseendet følges opp med gromlyd i høyttalerne dersom du trykker på GTE-knappen.

Samme drivlinje

Det var snakk om at en 1,5-liters bensinmotor skulle erstatte 1,4-literen, men det er til syvende og sist fortsatt sistnevnte som er blitt foretrukket. Uansett - den lille motoren er en kvikk liten sak, og blir det enda mer i selskap med elektromotoren. Faktisk føles pakken i overkant kraftfull for understellet. De 218 hestene er tilstede i fullt monn og det gir ekstra pepp med elektrisk moment fra start.

Det er klart: For å få det beste ut av en ladehybrid, utover den hyggelige prisen, må det lades så ofte og så fullt som mulig. Fra tomt batteri til fullt skal det ta fem og en halv time med standard ladekabel og 2,3 kilowatt effekt. Med veggboks og kabelen for 3,6 kW-lading (tilleggsutstyr), skal det ta fire og en halv.

DIODER: Fornyede Passat har LED-lys både foran og bak som standard. Foto: Ingo Barenschee
DIODER: Fornyede Passat har LED-lys både foran og bak som standard. Foto: Ingo Barenschee Vis mer

Forbedret understell

For å ta selve kjøreopplevelsen: Det er ikke her de store endringene er kommet. I GTE har Volkswagen lagt batteriene foran bakhjulene, men plassert tanken over dem. Det gir en grei vektbalanse, men spiser noe bagasjerom, som nevnt.

Vi har tidligere kommentert at GTE ikke er den mest velkjørende Passaten – i det minste når den presses. Nå fikk vi ikke, under denne prøvekjøringen, anledning til å presse den tilsvarende, så det er vanskelig å si i hvilken grad forbedringene Volkswagen har gjort kommer kjøreegenskapene til gode på grensen.

DIGITAL COCKPIT: Passat er mest oppgradert i interiøret. Det betyr ikke ny design - det er fortsatt tilbakeholdent klassisk, stramt og ergonomisk. Alt er hensiktsmessig plassert, kanskje med unntak av skjermen, som vi kunne ønsket høyere opp nærmere synsfeltet mot veien.
DIGITAL COCKPIT: Passat er mest oppgradert i interiøret. Det betyr ikke ny design - det er fortsatt tilbakeholdent klassisk, stramt og ergonomisk. Alt er hensiktsmessig plassert, kanskje med unntak av skjermen, som vi kunne ønsket høyere opp nærmere synsfeltet mot veien. Vis mer

For forbedringer er det:

Det adaptive understellet er videreutviklet ved at, som VW-ekspertene uttrykker det, de oppgraderte demperne har et større reguleringsområde, også utover de tradisjonelle kjøreprogramvalgene. Blant annet innebærer det at i «sport»-modus, er kontrollen på karosseriets bevegelser – en liten akilleshæl på GTE tidligere – blitt bedre.

Og ellers? Vel, komfortnivået er det naturligvis ikke noe å si på og støydempingen oppleves som god; Det er en Passat slik vi kjenner den – med ryddige og godmodige, snarere enn dynamiske, kjøreegenskaper, en bil som er lett å kjøre og lett å like på veien når man ikke er ute etter det store adrenalinrushet. Men den både er, og kjennes, tyngre enn de øvrige versjonene, noe som gir seg utslag i en mer sedat oppførsel i svinger tatt i høyt tempo.

Fortsatt romslig: Bagasjerommet i vanlig Passat er svært: 650 liter. I GTE er det fortsatt igjen 483 liter - men det er under gulvet den spesielle GTE-layouten (batteripakke + drivstofftank) har stjålet den plassen, så det er fortsatt like romslig over. Foto: Ingo Barenschee
Fortsatt romslig: Bagasjerommet i vanlig Passat er svært: 650 liter. I GTE er det fortsatt igjen 483 liter - men det er under gulvet den spesielle GTE-layouten (batteripakke + drivstofftank) har stjålet den plassen, så det er fortsatt like romslig over. Foto: Ingo Barenschee Vis mer

Imponerende (delvis) selvkjørende

Med fornyet Passat introduseres assistansesystemet «Travel Assist», som inkluderer et såkalt kapasitivt ratt - rattet registrerer førerens berøringer for å utgjøre et interaktivt grensesnitt med førerstøttesystemene. Dette blir også første modell fra VW som utstyres med et nytt system, kalt «IQ.Drive», som gjør det mulig å kjøre delvis autonomt (av seg selv), helt fra stillestående og opptil 210 km/h.

Vi måtte selvsagt prøve dette og kan allerede si at VW har tatt et stort skritt fremover med denne teknologien. Vi fikk en innføring i systemets finesser på forhånd og kunne konstatere at det fungerer overraskende bra.

Selv på småveier uten midtstripe der vi aktiverte systemet, virker det takket være kamerabasert «side assist». Trykk på knappen og still inn ønsket hastighet – i vårt tilfelle standard hastighet på landevei i Tyskland, som er 100 km/t.

Når svingene kommer tett, registrerer det forutseende systemet det og bremser ned foran svingene. Ved ankomst til en rundkjøring bremset systemet nesten helt ned, kjørte inn i rundkjøringen, og ved utblink, fortsatte ufortrødent med jevn akselerasjon mot 100.

På et tidspunkt begynte den å bremse ned uten at vi først skjønte hvorfor – men kort tid etter dukket et skilt med fartsgrense 70 opp. Deretter bremset systemet ytterligere ned til 50, da vi nærmet oss en landsby. Vel ute av stedet, akselererte bilen automatisk opp til 100 igjen. Joda – det virker!

Passat med mye bedre rekkevidde!
GOD KOMFORT: Forsetene er utviklet for sertifisering av foreningen mot ryggplager i Tyskland. Og plassen i baksetet i Passat er som før: Utmerket. Dessuten er de to sitteplassene på hver side meget komfortable. Foto: Ingo Barenschee
GOD KOMFORT: Forsetene er utviklet for sertifisering av foreningen mot ryggplager i Tyskland. Og plassen i baksetet i Passat er som før: Utmerket. Dessuten er de to sitteplassene på hver side meget komfortable. Foto: Ingo Barenschee Vis mer

«Dagslys om natten»

Den oppgraderte familiebilen får også viktige sikkerhetsoppgraderinger som «Emergency Steering Assist», som skal bruke bremseinngrep til økt sikkerhet ved en unnamanøver, og «IQ.Light», som er interaktive LED-matrix-lyskastere som visstnok skal gi noe tilnærmet dagslys i mørket, noe vi ikke hadde anledning til å teste ut da all kjøring foregikk i dagslys. Dette er en vanskelig årstid å teste lys på … men denne lysteknologien er tidligere introdusert - i Touareg, som vi testet i fjor.

Den blir nå standard på alle utgaver av Passat i Norge. Det dreier seg i praksis om 44 lysdioder som kan gi variabelt og delvis interaktivt lys. Dette styres av signaler fra frontkameraet, data fra navigasjonen, GPS-signaler, styreutslag og hastighet, for å aktivere de individuelle «pærene» på en brøkdel av et sekund. Systemet inkluderer Dynamic Light Assist, som selvsagt inkluderer automatisk nedblending - og totalt åtte lysprogrammer for ulike situasjoner med ulike behov for lyssetting.

Parallelt med introduksjonen av den nye Passat introduseres en ny generasjon av det modulære infotainmentsystemet (multimedia - underholdning og kommunikasjon) som har navnet MIB3.

Det inneholder «App Connect» – et grensesnitt for integrering av smarttelefon-apper. For første gang hos VW også med mulighet for trådløs tilkobling av Apple CarPlay.

GTE fra 465.500 kr

Når nye Passat kommer fra september vil dette bli prislappen - riktignok med frakt og leveringsomkostninger i tillegg. Men prisen inkluderer et anstendig utstyrsnivå, med blant annet sidekollisjonsputer også for baksetet, LED Matrix-hovedlys, navigasjon med 8-tommers skjerm (en 9,2-tommer er tilgjengelig som tilvalg), AppConnect og oppkoblingsfunksjonen WeConnect - via e-SIM-kortet som er inkludert.

Dette inkluderer muligheten for å bruke mobilen som nøkkel - eventuelt dele tilgangen med andre. Dette er via en kommende skytjeneste. Via WeConnect vil man også kunne legge til utvidede funksjoner og nye tjenester. Ingen tvil: Bilen blir mer og mer en del av tingenes internett (IoT).

Og fremtiden ser enda lysere ut enn før for VW i Norge.

Tekniske data

Versjon: VW Passat GTE
Bensinmotor:R4 1,4 l turbo
Effekt v. o/min:156 hk - 5.000
Dreiemoment:250 Nm - 1.600
Elmotor:115 hk /400 Nm
Batterikapasitet:13,0 kWt
Systemeffekt:218 hk/400 Nm
Toppfart:225 km/t
0-100 km/t:7,4 sek
Forbruk blandet:Venter typegodkjenning
Co2-utslipp:Venter typegodkjenning
Girkasse:6-trinns dobbeltclutch automat
Drivhjul:Foran
Lengde/bredde/høyde:477/183/148 cm
Akselavstand:279 cm
Bagasjerom:483/1613 liter
Vekt:1660 kilo
Dekk:235/45R18
Hengervekt:1600 kilo
Bakkeklaring:14,5 cm
Pris fra:465.500 kroner

Reiseomkostningene til denne reportasjen er dekket av importøren. Les mer her

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer