Peil inn oljeskift

Dører skriker etter smøring når hengslene er tørre. Bilen din vil også gi lyd fra seg når smøring er mangelvare, men hvis du venter så lenge, har det allerede skjedd ubotelig skade. Sjekk oljenivået i motoren når du fyller bensin, og skift den to ganger i året.

Dette er hva du trenger for å skifte olje og oljefilter: nytt filter, frisk olje og en oljefiltertang.
Dette er hva du trenger for å skifte olje og oljefilter: nytt filter, frisk olje og en oljefiltertang. Vis mer
Publisert

Hvis motoroljen ikke skiftes når den er moden for det, vil det snart oppstå slitasje og motorproblemer. Dessuten vil du få økt bensin- og oljeforbruk fordi en slitt motor behøver mer krefter for at den skal kunne yte det samme som en god motor.

Oljens oppgaver

Oljens oppgaver er mange. Allerede fra du setter nøkkelen i tenninga for å starte motoren, vil du kjenne om oljen gjør jobben sin. Den gjør bilen lettstartet i kaldt vær. Men dens viktigste oppgave er å smøre mellom de bevegelige delene i motoren, og dermed forhindre slitasje.

På sin reise mellom hestekreftene plukker oljen dessuten med seg de fremmedlegemer som måtte finnes, og forhindrer at for eksempel veistøv blir liggende og tære på vitale deler.

Peil oljen jevnlig

Du vil altså tjene på å sjekke oljen ofte. Ikke vent til varsellampen på dashbordet blir sint og tennes, men sjekk gjerne at det er nok olje annenhver gang du fyller bensin. Og i alle fall bør du opp med peilepinnen før du setter av gårde på langtur.

Da kan du sjekke om oljenivået er tilfredsstillende, og du får undersøkt om det er tid for oljeskift. Ser du små klumper og skitt i den, så må den erstattes. Oljen kan fort bli svart – det betyr bare at oljen gjør jobben sin og fjerner uønskede partikler og holder disse partiklene flytende i oljen. Sort olje er i seg selv ikke et urovekkende tegn.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer