Pensjonsfondet kan velte Fiat

Det norske pensjonsfondet sier nei til fusjonen mellom Fiat og Chrysler.

RESPEKTERT: Toppsjef Sergio Marchionne i Fiat er en respektert mann i den internasjonale bilindustrien. Men nå møter han motstand fra uventet hold.  Foto: WIKIMEDIA COMMONS
RESPEKTERT: Toppsjef Sergio Marchionne i Fiat er en respektert mann i den internasjonale bilindustrien. Men nå møter han motstand fra uventet hold. Foto: WIKIMEDIA COMMONS Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Italienske Fiat og amerikanske Chrysler står fremfor en mulig fusjon, men denne kan nå veltes av Statens Pensjonsfond, melder Automotive News.

Under et aksjonærmøte 1. august var nemlig Statens Pensjonsfond, som forvaltes av Norges Bank, den største enkeltaksjonæren som stemte mot en fusjon, melder bransjenettstedet.

Dette er en fusjon styreformann Segio Marchionne ønsker av hele sitt hjerte for at selskapet skal bli verdens syvende største bilprodusent, før selskapet deretter skal registreres på NY-børsen.

SOLGT SEG NED: Statens Pensjonsfond solgte seg ned til 1,338 prosent dagen før aksjonærmøtet.  Foto: T. Al Nakib
SOLGT SEG NED: Statens Pensjonsfond solgte seg ned til 1,338 prosent dagen før aksjonærmøtet. Foto: T. Al Nakib Vis mer


Statens Pensjonsfond stod på dette tidspunktet oppført med 2,15 prosent av aksjene i Fiat, selv om en italiensk overvåkingstjeneste i ettertid viser at Pensjonsfondet, som forvaltes av Norges Bank, solgte seg ned til 1,338 prosent så sent som dagen før.

Kommunikasjonssjef Thomas Sevang i Norges Bank Investment Management forteller at de på generelt grunnlag ikke kommeneterer investeringene i enkeltselskaper. Han ønsker heller ikke kommentere hvorfor Norges Bank stemte mot en fusjon, selv om dette er av en mer administrativ art.

Automotive News fikk den samme forklaringen i deres forsøk på en forklaring. Norges Bank ville heller ikke kommentere eventuelle ytterligere kjøp eller salg i Fiat.

Også People´s Bank of China, med en andel på 2 prosent, stemte mot en sammenslåing. Dette styrker forholdet om at en fusjon mellom de to selskapene kan bli en saga blott.

Fra Fiat er det tidligere sagt at dersom kostnaden ved å kjøpe ut aksjer fra tvilende eller motstridige aksjonærer overstiger 500 millioner Euro, så vil de selv avstå fra en fusjon. Dette skal utgjøre rundt 5 prosent av Fiats totale aksjeverdi.

Aksjonærer kan frem til 20. august håve inn 7,727 euro per aksje dersom de ønsker å selge sine poster i forbindelse med fusjonen. Dette er en pris som ligger langt over Fiat´s registrerte pris, som i skrivende stund er 6,70 Euro.

Uten noen form for kjent sammenheng forøvrig, så havnet Fiat på siste plass i en kvalitetsundersøkelse, offentliggjort av amerikanske J.D. Powers i juni.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer