Pigg eller piggfritt?

Hva er egentlig best: Piggdekk eller piggfrie vinterdekk?

Piggdekk er sikrest. Men hvis bilen din har antiskrens og du er en erfaren og ansvarlig sjåfør, tar du en relativt liten risiko ved å velge piggfritt. Piggfrie vinterdekk kan skilte med en rekke fordeler av både økonomisk, miljømessig, komfortmessig og samfunnsmessig art. Foto: PER ERVLAND
Piggdekk er sikrest. Men hvis bilen din har antiskrens og du er en erfaren og ansvarlig sjåfør, tar du en relativt liten risiko ved å velge piggfritt. Piggfrie vinterdekk kan skilte med en rekke fordeler av både økonomisk, miljømessig, komfortmessig og samfunnsmessig art. Foto: PER ERVLAND Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

La oss være ærlige - vi kan ikke gi deg noe fasitsvar på overnevnte spørsmål. Vår ambisjon med denne artikkelen er imidlertid å hjelpe deg på veien til selv å gjøre et valg som er riktig for deg.

"Piggdekk best på alle underlag". "Piggfritt bremser best". "Piggdekk redder liv". "Piggfritt like sikkert". "Svevestøv fra piggdekk truer byluft og helse". "Svevestøv fra piggdekk ikke farlig".

Vinterdekk-debatten er like gammel som de piggfrie vinterdekkene. Og den er forvirrende. Årlig produseres tester, studier og artikler med motstridende resultater og konklusjoner. Hva er egentlig riktig? Hvem skal vi tro på?

Sikkerhet

La oss begynne med sikkerhetsaspektet. Er det slik at piggdekk rett og slett tryggere på vinterføre enn piggfrie vinterdekk? Eller har de piggfrie dekkene blitt så gode at piggdekkene har blitt overflødige? Vel, her beveger vi oss hodestups inn i et minefelt av sterke meninger.

Men hvis vi tar utgangspunkt en gjennomgang laget av ekspertene i medlemsorganisasjonen The Scandinavian Tire & Rim Organization (STRO), må svaret bli at piggdekk er det sikreste alternativet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer