Pigg og piggfritt i samme dekk

Ja takk, begge deler.

Den nye pigg-patenten er testet i laboratorium hos VTI, og testresultatene er lovende. Slik vil pigghjulet være festet, på siden av dekket. Foto: Mattias Hjort/VTI
Den nye pigg-patenten er testet i laboratorium hos VTI, og testresultatene er lovende. Slik vil pigghjulet være festet, på siden av dekket. Foto: Mattias Hjort/VTI Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Piggdekk er uslåelig på isdekke, men det har ikke så mye for seg hvis du kjører mest på isfrie eller bare veier vinterstid.

At piggdekkene ødelegger asfalten bidrar blant annet til dårlig luftkvalitet, og det medfører straffeavgift i form av piggdekkgebyr. Piggfrie vinterdekk er derfor det beste valget for mange.

Vel å merke helt til du skal på helgetur til fjells, eller du på annen måte må kjøre på isdekkede veier hvor piggdekk hadde gitt det beste veggrepet.

Nå jobbes det med en prototype på en piggløsning som skal la deg kjøre piggfritt når det er mest hensiktsmessig, men som skal gripe inn med pigger dersom forholdene krever det.

Les også: Husk at alle dekk må kjøres inn, så ikke kjør over 80 km/t med nye dekk!

Settes på siden av dekket

Mannen bak den nye patenten er svenske Thorvald Granström, en pensjonert IT-konsulent som har drevet med oppfinnelser på fritiden. Hans siste idé er altså dette kombinerte pigg- og piggfrie dekket.

– Det er et problem i dag når man vil forby piggdekk fordi det sliter hardt på veibanen, men her går piggene kun i asfalten når det behøves, sier Thorvald Granström.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer