Piggfrie dekk gir minimal ulykkesøkning

Dette viser en rapport fra Transportøkonomisk Institutt.

TRYGT: Å kjøre med piggfrie dekk er bortimot like trygt som å kjøre med pigger. Foto: Colourbox.com
TRYGT: Å kjøre med piggfrie dekk er bortimot like trygt som å kjøre med pigger. Foto: Colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Redusert bruk av piggdekk i fem av de største byene i Norge har i liten grad påvirket antallet trafikkulykker, slår Transportøkonomisk Institutt (TØI) fast i en ny rapport.

2 prosent økning

De har sett på bruken av piggfrie dekk i perioden 2002 til 2009 i følgende fem norske byer: Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Drammen. Målet har vært å finne ut om nedgangen i bruk av piggdekk i disse byene har hatt virkninger for trafikksikkerheten.

Bortsett fra i Stavanger, hvor bruken av piggdekk var ubetydelig lavere i 2009 enn i 2002 og svingte i årene mellom, har piggdekkbruken gått ned i de fire andre byene. Rapporten fra TØI viser at det er snakk om en beskjeden økning av antall personskadeulykker om vinteren, til tross for en betydelig nedgang i bruken av piggdekk.

GODT TIPS: Det er nå du skal kjøpe nye sommerdekk

I gjennomsnitt for de fem byene har personskadeulykker i piggdekksesongen økt
med 2 prosent. Antall forsikringsmeldte ulykker, der det i flere enn 90 prosent av tilfellene kun er snakk om materielle skader, er praktisk talt uendret.

Så mye har piggdekkbruken gått ned i de fire byene:

  • Oslo: fra 32 prosent i 2002 til 16,5 prosent i 2009.
  • Drammen: fra 40,1 prosent i 2002 til 30,5 prosent i 2009.
  • Bergen: fra 31,1 prosent i 2002 til 14 prosent i 2009.
  • Trondheim: fra 44,5 prosent i 2002 til 20,4 prosent i 2009.

Les også: Nå er det fritt frem for rushtidavgift

Mindre lokal forurensning

Bakgrunnen for TØI-studien er de mulige virkningene av høy bruk av piggdekk på folkehelsen, og om en reduksjon av bruken vil føre til flere trafikkulykker.

Ifølge Klima- og forurensningsdirektoratet (KLIF) er veistøv fra bruk av piggdekk en av de viktigste kildene til svevestøv i mange norske byer. Dette er den luftforurensningen som gir mest alvorlige helsevirkninger i byer og tettsteder.

De oppfordrer derfor bilister til å skifte til piggfritt neste gang man skifter vinterdekk

Vær obs på at piggdekksesongen fra og med neste år slutter 31. mars i Sør-Norge, og ikke første søndag etter påske slik det har vært tidligere.

Les også: Stadig flere vil plassere dekkene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer