Frossen bildør og lås

Plastpose-trikset kan løse problemet

Umulig å få opp bilen i kulden? Her får du ekspertrådene.

BOM FAST: Om bildører og lås er nedfrosset, kan du løse dette på flere måter. Få tipsene i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix.
BOM FAST: Om bildører og lås er nedfrosset, kan du løse dette på flere måter. Få tipsene i artikkelen under. Foto: NTB Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det siste du trenger på travle vinterdager er en nedfrosset bil som er umulig å få åpnet opp. Velkjente utfordringer som frosne dører eller lås, is på vinduene eller i det hele tatt en bil som ikke vil starte, kan skape frustrasjon hos de fleste av oss.

Her finnes det heldigvis flere metoder du kan ta i bruk for å både forebygge eller løse problemet når det først har skjedd.

Når døren sitter fast

Bilen kan låses opp, men dørene er fryst fast: akk, så irriterende!

Det første du bør gjøre, er selvsagt å ta en runde på hele bilen og sjekke om noen andre dører ikke er fryst fast, sier Ole Brage Hodt, butikksjef hos Thansen AS i Haugesund:

- Alternativt kan du dytte litt rundt døren med hånden for å «bryte» isen som hindrer deg i å komme inn. Men pass på at du ikke tar i for mye, presiserer Hodt.

Jan Erik Pedersen, markedssjef hos Mekonomen, forteller at han selv har stått i den situasjonen hvor han til slutt endte med å helle lunkent vann på døren for å i det hele tatt komme inn i bilen.

- Hvis du virkelig ikke kommer inn i bilen, er det kun én ting som løser problemet, og det er å tine isen, sier han til Dinside.

Eksperten presiserer samtidig at dette er siste utvei.

- Det er veldig viktig å ta forebyggende grep etterpå. Det betyr at du må fjerne fukt og vann ved å tørke gummilistene rundt dørene så godt det lar seg gjøre før du enten sprayer dem med silikon eller gnir en silikonstift direkte på dem. Dette løser som regel problemet, sier Pedersen.

Frosset nøkkelhull

Men hva gjør du om selve billåsen er fryst?

Jo, du kan for eksempel løpe inn igjen, finne frem en plastpose og fylle denne med varmt vann. Dette kan også ekspertene vi har snakket med gå god for.

MacGyver-varianten har vi skrevet om tidligere:

Posen med det varme vannet kan du bruke på fryste låser, dører og isete vinduer. Hold posen inntil - og vipps - isen forsvinner på et blunk. Men vær obs: Ikke tøm det varme vannet på bilen, det vil gjøre vondt mye verre.

- En annen måte er å varme opp nøkkelen med en lighter. Har du tilgang på strøm kan du også varme låsen opp med en hårføner, foreslår Pedersen.

Du kan også spraye et istiner-middel direkte inn i låssylinderen, som både tiner og forhindrer ny isdannelse:

- Når du først har tint opp låsen, er det viktig å olje låssylinderen med én gang så nøkkelhullet ikke fryser igjen, legger Pedersen til.

Om du ikke har låsolje for hånd, kan du helle varmt vann inn i nøkkelhullet, tipser Hodt.

- Bare vær obs på at dette gjerne vil fryse fort igjen, understreker han.

Dersom du har nøkkelfri bil, og fjernkontrollen ikke virker, vil det vanligvis være et deksel ved dørhåndtaket som du kan fjerne.

- Da bruker du helt enkelt det tradisjonelle nøkkelhullet, sier Hodt.

Bilen vil ikke starte

Er det mange minusgrader ute, kan du også få trøbbel med å starte opp bilen. Som regel skyldes dette et batteri som begynner å bli dårlig eller at bilen har stått ute i ekstremkulde over lang tid, ifølge Stian Sjue, leder for kundeservice hos Bilpleiekongen.

Forebygging er som vanlig det aller viktigste.

- Påse at batteriet er bra før vinteren. Er batteriet dårlig bør det byttes. Veldig mange verksteder kan sjekke dette for deg, og mange gjør dette også gratis, understreker Sjue.

Du bør altså følge bilens serviceintervaller så den er i optimal stand, råder Pedersen.

- Batteriet bør lades noen ganger i løpet av vinteren, og dette er spesielt viktig dersom du har mye småkjøring som tærer ekstra på batteriet, presiserer han og legger til:

- Ved mye småkjøring er det lurt å unngå å bruke mer strøm enn nødvendig. Er du kald i rumpa kan et godt alternativ til setevarme være å for eksempel legge et saueskinn i setet.

Samtidig: Gamle tennplugger, luft – og bensinfilter gjør det ikke enklere for bilen.

- En god og ny olje er viktig så den er godt smurt og beskyttet innvendig, råder Pedersen videre.

Dersom bilen har motorvarmer, er det smart å benytte det, da det gjør motoren lettere å starte, understreker Hodt.

- Et annet tips er også å ha mye drivstoff på tanken i vinterhalvåret, da det reduserer risikoen for kondens, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer