Ny fartsmåler

Politibilenes nye, hemmelige våpen

Politiet jobber nå med å skaffe nytt utstyr til landets politibiler. Et kamera som måler fart på møtende biler og filmer i 360 grader er på ønskelista.

MÅLER MØTENDE BILER: Politiet ønsker et kamera som kan måle farten til møtende biler, som du ser på bildet. Foto: UP
MÅLER MØTENDE BILER: Politiet ønsker et kamera som kan måle farten til møtende biler, som du ser på bildet. Foto: UP Vis mer
Publisert

I mange år har politibilene i Norge hatt såkalte gjennomsnitts-fartsmålere, som måler hastigheten til en bil som politiet ligger bak.

I tillegg er stasjonære lasere som brukes fra veikanten, samt fotobokser, de midlene politiet har for å avsløre fartssyndere.

Nå jobbes det altså med å finne nytt og mer effektivt utstyr for å overvåke trafikken.

Sverige først ute

I Sverige er de allerede i gang med å fase inn politibiler med nytt utstyr.

Om noen uker leveres de første 40 bilene til politiet i Syd-Sverige. Disse har blant annet utstyr som måler hastigheten på møtende biler og automatisk leser av skiltet på bilene.

Systemet varsler om bilen har ubetalt årsavgift, forsikring, har kjøreforbud eller er etterlyst i forbindelse med kriminell virksomhet.

Et kamera som filmer i 360 grader rundt politibilen avslører og dokumenterer alle hendelser i trafikken.

MISTER LAPPEN: På en motorvei med fartsgrense 110, mister du lappen dersom du blir tatt i 116 km/t med henger. Video: Fredrik Korsvoll. Klipp: Rune Korsvoll. Vis mer

Måle møtende fart

Tidligere sjef for Utrykningspolitiet (UP), nå fagdirektør i Politidirektoratet, Runar Karlsen, jobber med disse sakene akkurat nå.

Sammen med Politiets fellestjenester kartlegges nå markedet før prosessen med å inngå nye avtale om fremtidig fartsmåleutstyr ferdigstilles en gang i løpet av 2021.

Karlsen forteller at de også ser på utstyret som svenske politibiler nå får.

- Vi har god kontakt med våre kollegaer i det svenske politiet og ser hvilket utstyr de nå går til anskaffelse av. Å kunne måle farten på møtende biler og overvåke hele området rundt politibilen med et kamera, høres ut som smarte løsninger, sier Karlsen, og fortsetter:

- Om vi kommer til å gå for akkurat dette utstyret i norske biler, er ennå ikke bestemt. Vi jobber nå med å sjekke hva som finnes av tilgjengelig utstyr i hele Europa.

Allerede til høsten?

Han peker på at det viktige er at det utstyret politiet går til anskaffelse av er effektivt på alle typer veier, og at det kan virke avskrekkende på de som kjører for fort, slik at farten går ned.

- Vi har det ikke veldig travelt. Utstyret vi har i dag virker fortsatt bra, og vi har mange lasere på plass rundt om i Norge. Vi jobber som sagt med å finne riktig utstyr nå og håper at vi kanskje er i mål allerede i løpet av høsten. Det nye utstyret vil komme på plass i alle politibiler.

MÅ VÆRE EFFEKTIVT: - Det er viktig at det utstyret vi monterer i bilene er effektivt på alle typer veier og virker avskrekkende slik at farten går ned, sier Runar Karlsen i Politidirektoratet. Foto: UP
MÅ VÆRE EFFEKTIVT: - Det er viktig at det utstyret vi monterer i bilene er effektivt på alle typer veier og virker avskrekkende slik at farten går ned, sier Runar Karlsen i Politidirektoratet. Foto: UP Vis mer

- Bare positivt

I Sverige har nyheten om politiets 360 graders kamera, som hele tiden filmer alt i trafikkmiljøet bilen beveger seg i, skapt en del debatt.

Blant annet er en del kritiske til personvernet.

Jörgen Lundälv er skadeforsker og lærer i trafikkmedisin ved universitetet i Umeå. Han er positiv til at politiet tar i bruk nye og effektive metoder for å redusere ulykker:

- Dette er positivt siden vi da kan lære av alle hendelser i trafikken. Siden 360-graders kameraet viser all aktivitet, blir også politiets egen opptreden i forbindelse med biljakter og stopp av kjøretøy dokumentert, sier Lundälv til S112.se.

- Spørsmål om overvåkning og kontroll stiller også krav til politiets håndtering av hendelser og bruk av materialet. Vi må nok alle være forberedt på å bli filmet av politiet. Her behøves ikke noe samtykke fra allmenheten, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer