Ny fartsmåler

Politibilenes nye, hemmelige våpen

Politiet jobber nå med å skaffe nytt utstyr til landets politibiler. Et kamera som måler fart på møtende biler og filmer i 360 grader er på ønskelista.

MÅLER MØTENDE BILER: Politiet ønsker et kamera som kan måle farten til møtende biler, som du ser på bildet. Foto: UP
MÅLER MØTENDE BILER: Politiet ønsker et kamera som kan måle farten til møtende biler, som du ser på bildet. Foto: UP Vis mer
Publisert

I mange år har politibilene i Norge hatt såkalte gjennomsnitts-fartsmålere, som måler hastigheten til en bil som politiet ligger bak.

I tillegg er stasjonære lasere som brukes fra veikanten, samt fotobokser, de midlene politiet har for å avsløre fartssyndere.

Nå jobbes det altså med å finne nytt og mer effektivt utstyr for å overvåke trafikken.

Sverige først ute

I Sverige er de allerede i gang med å fase inn politibiler med nytt utstyr.

Om noen uker leveres de første 40 bilene til politiet i Syd-Sverige. Disse har blant annet utstyr som måler hastigheten på møtende biler og automatisk leser av skiltet på bilene.

Systemet varsler om bilen har ubetalt årsavgift, forsikring, har kjøreforbud eller er etterlyst i forbindelse med kriminell virksomhet.

Et kamera som filmer i 360 grader rundt politibilen avslører og dokumenterer alle hendelser i trafikken.

Måle møtende fart

Tidligere sjef for Utrykningspolitiet (UP), nå fagdirektør i Politidirektoratet, Runar Karlsen, jobber med disse sakene akkurat nå.

Sammen med Politiets fellestjenester kartlegges nå markedet før prosessen med å inngå nye avtale om fremtidig fartsmåleutstyr ferdigstilles en gang i løpet av 2021.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer