Politiet gjennomfører ekstrakontroller denne uka

Denne uka er det ekstra fokus på mobilbruk i bil og beltebruk.

MOBILBRUK I BIL: Assisterende UP-sjef, Roar Skjelbred Larsen, sier at bruken av mobil i bil fortsatt er høy. Foto: Shutterstock
MOBILBRUK I BIL: Assisterende UP-sjef, Roar Skjelbred Larsen, sier at bruken av mobil i bil fortsatt er høy. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I et innlegg på sine Facebook-sider, varsler Utrykningspolitet (UP) at de vil gjennomføre en spesiell kontrollaktivitet rettet inn mot uoppmerksomhet i trafikken, spesielt mot bruk av mobiltelefon og feil bruk av bilbelte.

«Kontrollvirksomheten har som hovedformål å redusere antallet drepte og hardt skadde på norske veier», skriver UP og viser til at andelen uten bilbelte eller feil bruk av det i dødsulykker var på 33 prosent i 2018.

Mens distraksjoner knyttet til bruk av mobiltelefon eller betjening av radio, CD eller annet inne i kjøretøyet, er vurdert å ha vært medvirkende faktor i 12 dødsulykker i 2018, skriver UP.

Denne ukas kontroll blir gjort i forbindelse med et europeisk samarbeid med Tispol ( European Traffic Police Network), sier Roar Skjelbred Larsen, assisterende UP-sjef, til Dinside.

UP pleier hvert år å arrangere liknende temauker, med spesielt fokus på forskjellige trafikkutfordringer. Nå er det altså «oppmerksomhet og beltebruk» som er tema, andre ganger arrangerer de «fartsuke» og «rusuke».

– Konsentrer deg om kjøringen

UP vil ikke gjennomføre flere kontroller enn vanlig denne uken, men de vil ha et ekstra fokus på bruk av bilbelte og feil mobilbruk i bil.

Skjelbred Larsen forteller at de i tillegg til gebyr gir veiledning om riktig bruk av bilbelte, spesielt sikring av barn i bil for at beltet festes godt nok og slik at barnet ikke kan skli ut av beltet.

Roar Skjelbred Larsen, assisterende sjef i UP. Foto: Politiet
Roar Skjelbred Larsen, assisterende sjef i UP. Foto: Politiet Vis mer

– Nordmenn er flinke til å bruke bilbelte, men dødsulykkestatistikken fra i fjor viser at 3 av 10 omkomne i trafikken ikke brukte bilbelte eller brukte det feil, sier Larsen og derfor er kontrollen fortsatt viktig.

Den assisterende UP-sjefen sier også mobilbruken i bilen fortsatt er høy, og kommer med en klar oppfordring til bilistene:

– Man må legge vekk mobilen og konsentrere seg om å kjøre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer