Politiet har aldri tatt flere fartssyndere og ruskjørere enn i fjor

Utrykningspolitiet tok rekordmange for fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring i 2019.

REKORDMANGE: UP tok rekordmange for fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring i 2019, men hevder samtidig at folk kjører mer lovlydig enn før, og at økningen først og fremst skyldes økt fokus fra politiets side, der 20 prosent flere er kontrollert. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
REKORDMANGE: UP tok rekordmange for fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring i 2019, men hevder samtidig at folk kjører mer lovlydig enn før, og at økningen først og fremst skyldes økt fokus fra politiets side, der 20 prosent flere er kontrollert. Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Utrykningspolitiet tok rekordmange for fartsovertredelser og ruspåvirket kjøring i 2019. – Vi har spisset prioriteringene våre, sier UP-sjef Steven Hasseldal.

– Fart og rus er to av de viktigste årsakene til de alvorligste trafikkulykkene. Derfor har vi valgt å spisse kontrollene våre inn mot dette, og at vi tar flere er en direkte konsekvens av disse prioriteringene, sier sjef for Utrykningspolitiet (UP) Steven Hasseldal til NTB.

Foreløpige tall viser at UP i fjor kontrollerte i alt 635.677 førere på norske veier. Det er en økning på 20 prosent fra 2018.

Det førte til at 97.183 bilister ble tatt for fartsovertredelser, noe som er en økning på 6 prosent. Det gjorde også at 5.069 bilister mistet førerkortet – 3 prosent flere enn i fjor

Samtidig ble 3.212 bilister tatt for ruspåvirket kjøring, en økning på 14 prosent.

Avdekker mørketall

Ifølge Hasseldal betyr ikke det at flere blir tatt i farts- og ruskontroller at det er flere som kjører for fort eller i ruset tilstand.

– Årsaken til at flere blir tatt er at vi avdekker flere mørketall. Undersøkelser viser at fartsnivået generelt er lavere, og at fartsgrensen overholdes oftere enn tidligere. Folk blir rett og slett mer lovlydige, sier Hasseldal.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer