Over 14.000 utlendinger slapp fotoboks-boten

Politiet har ikke kapasitet: - Ikke likhet for loven

I fjor ble 143.000 knipset av norske fotobokser. Ti prosent var utlendinger som slapp å betale boten.

198 MILLIONER: I fjor tok fotoboksene inn 198 millioner kroner i bøter fra bilister som kjørte for fort, men utlendinger slapp bøter for 43 millioner kroner. Foto: Statens vegvesen
198 MILLIONER: I fjor tok fotoboksene inn 198 millioner kroner i bøter fra bilister som kjørte for fort, men utlendinger slapp bøter for 43 millioner kroner. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotoboksene langs norske veier tok i fjor inn til sammen 198 millioner kroner, i bøter fra bilister som kjørte for fort. Av de 143.000 sjåførene som boksene tok bilde av, var 16.236 fra streknings-ATK, der farten måles over flere kilometer.

Det var imidlertid bare 73.000 som fikk bot, mistet lappen eller ble anmeldt for å ha kjørt med svært høy hastighet. Av forskjellige årsaker slapp dermed rundt 70.000 boten de hadde gjort seg fortjent til.

Havner i søpla

Enhetsleder Vivi-Ann Haukås ved politiets ATK-senter forklarer hvorfor så mange bilder havner i søpla.

– Vi har strenge krav før vi kan bøtelegge i fotoboksene. Det skal blant annet være mulig å identifisere føreren av bilen, sier hun til Dinside.

- Noen ganger er bildene rett og slett for dårlige til at vi kan se hvem som kjører. I tillegg er det et krav at fotolinjene, som er frest ned i veien, skal være synlige, slik at vi kan se at forhjulet på bilen er innenfor målesonen. Dette er for å sikre at målingen skjer på riktig kjøretøy, forklarer Haukås.

SLIPPER NÅR DET SNØR: Et av sikkerhetskravene myndighetene har satt, er at fotolinjene i veien må synes for at sjåføren kan bøtelegges. Når det er mye snø er det vanskelig. Foto: Rune Korsvoll
SLIPPER NÅR DET SNØR: Et av sikkerhetskravene myndighetene har satt, er at fotolinjene i veien må synes for at sjåføren kan bøtelegges. Når det er mye snø er det vanskelig. Foto: Rune Korsvoll Vis mer

Utlendingene slipper

Hun forteller videre at det på vinterstid, når det er mye snø i veien, kan være vanskelig å se disse stripene. Da blir bildet forkastet. Rundt tolv prosent av sakene henlegges på grunn av disse forholdene.

Men det er også to andre grupper som slipper unna fotoboks-boten. Den ene av ganske naturlige årsaker.

– Den største delen av henlagte saker kommer fra utryknings-kjøretøyer - politi, ambulanse og brannvesen. Vi har blant annet en del fotobokser som står i nærheten av sykehus, og dette gjør stort utslag, forteller Haukås.

- I tillegg slipper utlendinger utenfor Norden å betale boten. I fjor ble ti prosent av sakene henlagt, fordi det var snakk om bilister utenfor Norden og på grunn av saksbehandlings-kapasiteten hos oss.

NAF: - Utgjør en fare

Gjennomsnittsboten i fotoboksene er på rundt 3.000 kroner, ifølge tall Dinside har fått fra Vegdirektoratet. Det betyr at de utenlandske sjåførene slapp unna bøter for 43 millioner kroner i fjor. Norges Automobil-Forbund (NAF) liker ikke at så mange utlendinger slipper unna bøtene de har gjort seg fortjent til, og at det kan utgjøre en fare i trafikken.

IKKE LIKHET FOR LOVEN: – Også utenlandske sjåfører må betale, mener kommunikasjons-rådgiver i NAF, Nils Sødal. Foto: NAF
IKKE LIKHET FOR LOVEN: – Også utenlandske sjåfører må betale, mener kommunikasjons-rådgiver i NAF, Nils Sødal. Foto: NAF Vis mer

- Ut fra et «likhet for loven»-prinsipp bør også utenlandske sjåfører straffe-forfølges når de blir tatt for å bryte fartsgrensen ved en fotoboks. Det ligger også et stort faremoment i seg selv at utenlandske sjåfører vet at de kan gi blaffen i hastigheten ved norske fotobokser, sier kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i NAF til Dinside.

Færre blir tatt

Det er Statens vegvesen som har ansvaret for fotoboksene, inkludert fotograferingen når farten er for høy. Bildene blir oversendt politiet, som skal forfølge straffbare forhold.

De vanlige fotoboksene knipset 18.000 færre fartssyndere enn i 2017, mens det var en økning på 22 prosent i strekning-ATK. Totalt tok fotoboksene på norske veier altså inn 198 millioner kroner i bøter til statskassa i 2018.

Dette en betydelig nedgang fra 2017, da boksene tok inn 246 millioner kroner. Også antall anmeldelser for fartsoverskridelser over det som gir vanlig forenklet forelegg gikk kraftig ned – fra 4.895 til 2.981.

Fotoboks-fakta 2018

Antall fotobokser (ATK):257
Antall streknings-ATK:26
Antall fotografert:143.700 (157.759)
Antall forenklet forelegg:68.600 (85.897)
Antall førerkortbeslag:737 (765)
Antall anmeldelser:2.981 (4.895)
Bøtesum:198 mill kr. (246 mill. kr.)

Kilde: Statens vegvesen og politiet. Tall fra 2017 i parentes.

Navigasjon varsler

UP-sjef Runar Karlsen er ikke sikker på om dette skyldes at vi er blitt så mye snillere i trafikken. Han har tidligere uttalt at politiet over tid har sett at gjennomsnittsfarten på veien har gått noe ned.

At antall bøtelagte har gått såpass mye ned, tror han også kan ha sammenheng med at vi har fått flere veier med 110 km/t fartsgrense og at mange moderne navigasjonsanlegg har varsling for fotobokser langs veien.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer