Over 14.000 utlendinger slapp fotoboks-boten

Politiet har ikke kapasitet: - Ikke likhet for loven

I fjor ble 143.000 knipset av norske fotobokser. Ti prosent var utlendinger som slapp å betale boten.

198 MILLIONER: I fjor tok fotoboksene inn 198 millioner kroner i bøter fra bilister som kjørte for fort, men utlendinger slapp bøter for 43 millioner kroner. Foto: Statens vegvesen
198 MILLIONER: I fjor tok fotoboksene inn 198 millioner kroner i bøter fra bilister som kjørte for fort, men utlendinger slapp bøter for 43 millioner kroner. Foto: Statens vegvesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fotoboksene langs norske veier tok i fjor inn til sammen 198 millioner kroner, i bøter fra bilister som kjørte for fort. Av de 143.000 sjåførene som boksene tok bilde av, var 16.236 fra streknings-ATK, der farten måles over flere kilometer.

Det var imidlertid bare 73.000 som fikk bot, mistet lappen eller ble anmeldt for å ha kjørt med svært høy hastighet. Av forskjellige årsaker slapp dermed rundt 70.000 boten de hadde gjort seg fortjent til.

Havner i søpla

Enhetsleder Vivi-Ann Haukås ved politiets ATK-senter forklarer hvorfor så mange bilder havner i søpla.

– Vi har strenge krav før vi kan bøtelegge i fotoboksene. Det skal blant annet være mulig å identifisere føreren av bilen, sier hun til Dinside.

- Noen ganger er bildene rett og slett for dårlige til at vi kan se hvem som kjører. I tillegg er det et krav at fotolinjene, som er frest ned i veien, skal være synlige, slik at vi kan se at forhjulet på bilen er innenfor målesonen. Dette er for å sikre at målingen skjer på riktig kjøretøy, forklarer Haukås.

Utlendingene slipper

Hun forteller videre at det på vinterstid, når det er mye snø i veien, kan være vanskelig å se disse stripene. Da blir bildet forkastet. Rundt tolv prosent av sakene henlegges på grunn av disse forholdene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer