Ikke drømmebilen?

Populære biler med
mange feil

De er populære som nye, men etter noen år på veien har de avslørt svakheter. Tyske TÜV har plukket ut ti biler du bør sjekke nøye før du kjøper brukt.

STOR TEST: Til grunn for undersøkelsen ligger tester av rundt ni millioner biler. Her avsløres de vanlige feilene du bør sjekke nøye før du kjøper bilen brukt. Foto TÜV
STOR TEST: Til grunn for undersøkelsen ligger tester av rundt ni millioner biler. Her avsløres de vanlige feilene du bør sjekke nøye før du kjøper bilen brukt. Foto TÜV Vis mer
Publisert

Sjansen for å sitte igjen med Svarteper etter et bruktbilkjøp er absolutt til stede. Denne ferske rapporten fra tyske TÜV, en sammensetning av tyske selskaper som foretar sikkerhetsgodkjenninger av blant annet biler, viser om drømmebilen din kan bli en trofast kamerat på veien eller en hyppig gjest på verkstedet. Rapporten viser tilstanden til over 200 bilmodeller i forskjellige årsklasser etter noen år på veien.

Testet ni millioner

Resultatene baserer seg på tester av nesten ni millioner biler. Disse testene tilsvarer det vi i Norge kaller EU-kontroll. På hver bil går testerne gjennom rundt 100 punkter, men resultatene i denne rapporten legger til grunn de viktigste punktene som har med sikkerhet og driftssikkerhet å gjøre. Blant annet gjelder dette hjuloppheng, fjæring/demping, drivverk inkludert motor og gir, styring, lys, bremser og eksossystem. Derfor gir den et godt innblikk i hvilke bruktbiler som statistisk sett har flest og færrest feil.

100 PUNKTER: Rundt 100 punkter på bilene sjekkes i disse kontrollene. Foto: TÜV
100 PUNKTER: Rundt 100 punkter på bilene sjekkes i disse kontrollene. Foto: TÜV Vis mer

VW Touran på bunnen

I denne oversikten, der TÜV har plukket ut populære biler på salgsstatistikken som har flest feil, er det VW Touran som inntar den lite hyggelige førsteplassen. Den blir fulgt av Fiat 500 og VW Passat. Felles for mange av disse bilene er at de i utgangspunktet kan være både praktiske og solide, men at det er enkelte området med mye feil som trekker opp feilprosenten. Dette er punkter du bør sjekke ekstra nøye dersom du skal kjøpe en av disse brukt. Og når det gjelder bruktbil, skal du heller ikke stole blindt på statistikk. En bil som eieren har pleiet og vedlikeholdt godt og tatt til service jevnlig, kan bli et godt kjøp uansett.

Godkjent eller stryk

Det finnes ingen undersøkelser tilsvarende denne i Norge. Derfor kan denne rapporten fra TÜV være til god hjelp når du skal handle bruktbil. TÜV har ansvaret for å gi den tyske bilparken godkjent-stempel eller stryk. Testerne kjenner godt til styrken og svakhetene på de enkelte modellene som ruller på veien. Modellene som er testet, er stort sett identiske med de vi finner på norske veier. Den største forskjellen er at den årlige kjørelengden er noe høyere.

Gjennomsnittlig feilprosent på alle bilene i undersøkelsen er 5,8

LISTEN BILENE IKKE VIL TOPPE

10. Seat Leon Feilprosent 6,4

Seat Leon
Seat Leon Vis mer

Denne spanske avleggeren til VW Golf er ganske nylig kommer tilbake i norske butikker. Dette er i utgangspunktet en solid bil, nesten uten rust og med lite feil på bremser og hjuloppheng. Men feil ved fjærer og støtdempere trekker ned. På eldre modeller kan feil på eksosanlegg og oljeforbruk forekomme.

9. BMW 5-serie Feilprosent 6,5

BMW 5-serie
BMW 5-serie Vis mer

For å unnskylde bilen litt: BMW 5-serie er en populær bil som ofte kjøres langt av sjåfører med en aktiv kjørestil. Derfor er det slitasje på chassis tidligere enn på andre biler. Allerede ved de første inspeksjonene, avmerkes det feil på akselledd og støtdempere. Det er synd, for ellers er det få feil å sette fingeren på.

8. Ford Focus Feilprosent 6,6

Ford Focus
Ford Focus Vis mer

Dette er en av de mest populære konkurrentene til VW Golf – i Norge ikke minst som en praktisk stasjonsvogn med gode kjøreegenskaper. Focus er i utgangspunktet en solid bil, med blant annet svært får anmerkninger på styring og bremser. Det er først og fremst på chassis, inkludert hjuloppheng, det er mange feil.

7. Renault Clio Feilprosent 6,6

Renault Clio
Renault Clio Vis mer

Den fjerde utgaven av Clio er blitt en god del bedre enn tidligere generasjoner, men har fortsatt noe svakheter som bruktbil. Det gjelder først og fremst feil på bremser, nærlys og fjæring – allerede på relativt nye biler. Likevel kan godt vedlikeholdte utgaver av Clio være verd å vurdere dersom du vil ha en liten, komfortabel bil.

6. Skoda Octavia Feilprosent 6,7

Skoda Octavia
Skoda Octavia Vis mer

Velprøvd teknologi, mye plass og «mye bil for pengene», har gjort Skoda Octavia til en svært populære bil i Norge. Det er vanskelig å gjøre feilkjøp når det gjelder denne søstermodellen til Volkswagen. Det som gjør at bilen havner på denne listen, er fjærer som ofte er ødelagt allerede ved de første inspeksjonene av bilene.

5. VW Caddy Feilprosent 7,0

VW Caddy
VW Caddy Vis mer

I Norge er VW Caddy en svært populær bil blant håndverkere. Men også med fem eller sju seter er dette en svært praktisk familiebil. Bilen har sine problemområder. Først og fremst gjelder dette bremseskivene i alle årganger av bilen. Når du kjøper en bruktbil må du ta kjørelengden i betraktning. På Caddy er den ofte høy.

4. Kia Ceed Feilprosent 7,2

Kia Ceed
Kia Ceed Vis mer

På alle årganger av Ceed blir det avmerket problemer med lysene – bortsett fra blinklysene. Ofte kan dette skyldes dårlig vedlikehold eller mangel på vedlikehold. For selv om Ceed ikke er blant bilene med de beste resultatene i TÜVs undersøkelse, er ikke dette en dårlig bil. Sju års fabrikkgaranti er positivt.

3. VW Passat Feilprosent 8,3

VW Passat
VW Passat Vis mer

VW Passat er en av de mest solgte firmabilene. Også her, som hos flere av de andre bilene på denne listen, er det spesielt ett område som trekker opp feilprosenten: Bilen ligger betydelig over gjennomsnittet når det gjelder feil på bremseskivene. Andre ting som parkeringsbremsen, bremseslanger etc. er eksemplariske.

2. Fiat 500 Feilprosent 8,7

Fiat 500
Fiat 500 Vis mer

Dette var en populær småbil i Norge for noen år siden, men i det siste er det stort sett elektriske utgaver av bilen som er solgt. Og det er kanskje like greit, for det er en del som kan gå i stykker på denne bilen, ifølge TÜV. Problemer med akseloppheng, brukne fjærer og defekte lys forekommer i alle aldersgrupper av bilen.

1. VW Touran Feilprosent 9,8

VW Touran
VW Touran Vis mer

Touran er både en svært populær familiebil med mye plass og en mye brukt firmabil. Men teknisk kan bilen bli et lite problembarn, fordi antall biler med feil ligger godt over gjennomsnittet. Spesielt ofte er feil på bremser, lys og oljeforbruk i motor og drivverk avmerket av TÜVs inspektører.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer