Porsche har bursdag

De siste 50-årene har smågutter i alle aldre sperret opp øynene når en Porsche har kjørt forbi. Plakater har prydet utallige gutterom, og har en Porsche vært parkert i gata har diskusjonen om hestekrefter og toppfart gått høyt. I helgen var det 50 år siden den første Porschen ble bygd.

Denne helgen er det 50 år siden Porsche produserte sin første bil, 356. Nærmest bilen står Ferdinand Porsche. Foto: Porsche
Denne helgen er det 50 år siden Porsche produserte sin første bil, 356. Nærmest bilen står Ferdinand Porsche. Foto: Porsche Vis mer
Publisert

Egentlig går historien om Porsche lenger tilbake enn til 1948. I 1931 ble nemlig Porsche Konstruktionburo für Motorenfahrzeug, Luftfahrzeug und Wasserfahrzeugbau etablert. Firmaet utviklet og produserte motorer både til biler, båter og fly. Etterhvert ble bedriften utvidet og Ferdinand Porsche og hans teknikere begynte utviklingen av Bobla - bilen som dannet basis for den første ekte Porschen.

Den første het 356

Den første Porsche så dagens lys i 1948. Det var en sølvfarget cabrioet med typebetegnelsen 356. Bilen hadde en toppfart på 135 kilometer i timen og var dermed en av de raskeste bilene på den tiden. Motor og chassis hadde den fra Bobla. Riktighok var motoren noe trimmet, men alle deler bortsett fra karosseriet stammet fra hyllene til Volkswagen.

Hastighetsrekorder

Det skulle ikke gå lenge før Porsche gjorde seg bemerket innen motorsport, bare to år etter den første bilen ble presentert blir de første hastighetsrekordene satt. For biler med slagvolum opp til 1.500 ccm markerte Porsche seg ved å holde en gjenomsnittshastighet på 124 og 129 kilometer i timen over 4.000 og 10.000 kilometer.I 1951 vinner Porsche for første gang sin klasse i Le Mans 24-timers løp.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer