Porsche med trinnløs girkasse

Et stort problem ved trinnløse girkassene, eller CVT-kassene, var lenge at de kun kunne kobles til små motorer. Men verden har gått videre, og du får nå kraftigere og kraftigere motorer med dette girsystemet. Snart kommer også Porsche med sin CVTip.

Porsche med trinnløs girkasse
Publisert

CVTip er forkortelse for Continuously Variable Transmission / Tiptronic, som Porsche altså kaller sin trinnløse girkasse, med tiptronic-funksjon og muligheter til å skifte gir ved hjelp av knapper på rattet.

Uten gir og girskift

En CVT-kasse har i utgangspunktet ingen gir og girskift som en manuell girkasse eller en vanlig automatkasse. I en CVT-kasse overføres drivkraften mellom to ”tromler” med V-spor, ved hjelp av et stålbelte. V’en gjøres bredere eller smalere avhengig av turtall. Dermed forandres også utvekslingen. En av de store fordelene med en CVT-kasse, er at du får en trinnløs akselerasjon uten pauser, til forskjell fra manuelle girkasser eller automatkasser hvor du får et lite oppbrudd i akselerasjonen ved hvert girskifte.

Så mange gir fabrikken gidder å programmere

Med en CVT-kasse kan du skifte gir manuelt, ved at fabrikken programmerer inn girskift ved gitte intervaller. Fabrikken kan altså programmere inn så mange gir som de bare lyster på en CVT-kasse. Dette er også en av fordelene med en CVT-kasse, den kan tilpasses sjåførens kjøremønster på en måte som ingen andre girkasser kan.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer