Pristest av vinterdekk 2009

Vi har sjekket prisene på årets beste vinterdekk, og nok en gang viser det seg å være tusenlapper å spare ved å velge billigste forhandler.

Du kan spare mer enn 2.500 kroner på å velge billigste dekkforhandler, viser en omfattende prisundersøkelse utført av DinSide. Foto: Per Ervland
Du kan spare mer enn 2.500 kroner på å velge billigste dekkforhandler, viser en omfattende prisundersøkelse utført av DinSide. Foto: Per Ervland Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år tar vi tempen på dekkprisene landet rundt. Grunnen er enkel: Det er nesten oppsiktsvekkende store prisforskjeller på dekk, og dersom du ikke er nøye med hvilken forhandler du velger, kan du ende opp med å betale flere tusenlapper mer enn nødvendig.

År etter år har vi funnet store prisforskjeller, og 2009 er intet unntak. Stort sett skiller det 30 prosent på billigste og dyreste alternativ på de forskjellige dekktypene. Forskjellen er betydelig, med tanke på hvor stor investering et dekkskifte kan være.

Vet du om butikker som selger billigere vinterdekk? Del dine tips med andre lesere nederst i artikkelen!

Her er testvinneren billigst

Som vanlig har vi lagt NAFs særdeles grundige dekktest som grunnlag for utvalget av dekk. Vi har sett på de seks vinnerne i hver kategori - piggdekk og piggfritt - i dimensjonen 205/55 R16.

Pristest av vinterdekk 2009


NAFs testvinner i piggdekklassen ble Michelin X-Ice North (XIN2) og Nokian Hakkapeliitta 7. Vi har funnet priser på førstnevnte helt ned i 4.990 kroner på Tevo Dekk i Trondheim. Dette er svært billig sammenliknet med konkurrentene. Tevo Dekk sier de klarer å holde prisene så lave grunnet et enormt innkjøp. Likevel må det presiseres at Tevo holder på å gå tom for testvinneren, og da blir billigste alternativ Dekkskift.no (ikke nettbutikk, men utsalg utenfor Oslo), som tilbyr dekkene for 5.192 kroner - alle avgifter inkludert. Dyrest i denne testen er Møller Bil på Skøyen med en pris på 7.422 kroner.

Michelin toppet også piggfrittklassen, med X-Ice XI2. Laveste pris vi fant var 4.792 kroner (Dekkskift.no), mens høyeste pris var 7.000 kroner (Dekk-mester'n Bergen)

Snittpriser

Vi har valgt ut over 30 dekkforhandlere til årets test, men selvfølgelig finnes det langt flere som tilbyr å skifte ut dekkene på bilen din.

Dersom du ønsker å skaffe deg dekkene et annet sted enn der vi har pristestet, anbefaler vi å sammenlikne prisene med resultatene fra vår pristest.

Går du for eksempel til innkjøp av det piggfrie Nokian Hakkapeliitta R tilsier vår pristest at du normalt skal betale drøyt 6.399 kroner. Betaler du en høyere pris, er det grunn til å tro at det finnes et billigere alternativ.

Under ser du gjennomsnittsprisene for de forskjellige dekkene. Husk at enkelte dekk, som for eksempel Vredestein Arctrack, ikke blir ført av mange forhandlere, derfor er også snittprisen basert på færre data enn for eksempel for Michelin-dekkene.

DekkSnittpris
Michelin X-Ice North XIN26424
Nokian Hakkapeliitta 76688
Continental ContiWinter-Viking 26584
Pirelli Winter Carving Edge6471
Vredestein Arctrac4678
Bridgestone Noranza 26871
DekkSnittpris
Michelin X-Ice XI26446
Nokian Hakkapeliitta R6399
Yokohama Ice Guard ig305818
Continental Conti Viking Contact 56268
Bridgestone Blizzak Nordic WN-016639
Goodyear Ice Navi Zea6743

Gjennomsnittlig pris, piggdekk:Gjennomsnittlig pris, piggfrie dekk:


Dyrest i Tromsø

Dekkpristesten viser også at prisene er høyest i Tromsø. Der koster gjennomsnittet av dekkene i testen nær 6.900 kroner. Her pristestet vi riktognok færre forhandlere enn i noen av de andre byene, noe som kan påvirke sammenlikningen.

Gjennomsnittlig billigste dekk finner vi i Trondheim, hvor snittprisen ligger så vidt over 6.000 kroner. De lave prisene til Tevo må nok ta en stor del av æren for den lave snittprisen i Trondheim.

Snittprisen for dekk i de forskjellige områdene. Legg merke til at grafen er avkortet for å synliggjøre forskjellene.
Snittprisen for dekk i de forskjellige områdene. Legg merke til at grafen er avkortet for å synliggjøre forskjellene. Vis mer


Alle avgifter skal være inkludert

Når vi har ringt rundt til de forskjellige forhandlerne, har vi gitt klare betingelser for hva vi ønsker inkludert i prisene. Hvert eneste dekksenter har fått opplyst at vi ønsker totalprisen for et fullt dekkskift. Det skal ikke komme noen avgifter i tillegg. Prisen vi har fått opplyst skal enkelt og greit være summen du må ut med for å få skiftet ut dine gamle dekk med nye.

Dette er en garanti hvert eneste dekkutsalg har gitt oss. Dersom du skulle oppleve å bli tilbudt en høyere pris, eller at en eller annen skjult avgift kommer i tillegg i prisen, bør du ta kontakt med oss, slik at vi kan konfrontere dekksenteret med prisen.

En annen betingelse vi har stilt, er at dekkene skal være på lager. Dette er noe av grunnen til at vi ikke har valgt å pristeste nettbutikker, fordi tilbakemeldinger fra våre brukere har gått på at det kan ta opptil en uke å få skiftet dekkene.

EKSPERTENE SVARER: Bør de beste dekkene foran eller bak?

Pristest av vinterdekk 2009


Samme priser over hele landet

Nytt av året er at stadig flere dekkprodusenter opplyser om samkjørte priser over hele landet. I praksis betyr det at kjedene Dekkmann og Vianor skal tilby nøyaktig de samme prisene på vinterdekk i Oslo som i Bergen og andre steder i landet. Dekkmann opplyser om at omleggingen til samkjørte priser har vært svært vellykket, og gjør det lettere for kunden å orientere seg i markedet.

Dersom det skulle vise seg at noen utsalg opererer med andre priser enn spesifisert i denne pristesten, ber vi dere om å gi beskjed til oss på tips@dinside.no. Hver av kjedene har lovet at det ikke skal være geografiske prisforskjeller, og vi vil følge opp saken dersom dette skulle vise seg å ikke være tilfelle.

Umulige Sharif

Vi ringte 24 ganger til Sharif's Dekksenter, uten at noen ville snakke med oss. Foto: Sharifs nettsider
Vi ringte 24 ganger til Sharif's Dekksenter, uten at noen ville snakke med oss. Foto: Sharifs nettsider Vis mer


Mange vil nok savne dekkongen Tommy Sharif fra årets pristest. Dekklageret hans er tross alt det største i flere mils omkrets, og derfor ville det vært naturlig å ta med prisene i denne sammenlikningen.

Dessverre er det så og si umulig å få tak i noen i butikken som svarer på priser på telefon. Vi har ringt Sharifs servicenummer (telefonnummer 4545 4545) hele 24 ganger i løpet av tre dager. Vi har i tillegg forsøkt å ringe Sharif direkte to ganger, og sendt SMS. Vinterdekkene er heller ikke tilgjengelig gjennom nettbutikken. Erfaringer fra tidligere pristester er at Sharif kommer best ut i pris, men tilbyr bare et eller to av dekktypene i testen.

OPPDATERT: Etter at denne pristesten ble publisert, tok Tommy Sharif kontakt med DinSide. På spørsmål om hvorfor vi ikke har fått svar etter å ha ringt servicenummeret 24 ganger, svarer han at det er enormt stor pågang for tiden. Han sier det personlige nummeret vi har ringt er feil. Han sier også at de selger Nokian Hakkapeliitta R for 3.995 kroner (inkludert avgifter, montering etc.).
Sharif sier nettbutikken foreløpig ikke selger vinterdekk i år.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer