Prius-dekk med eksklusivt innhold

Toyota Asker og Bærum har nå begynt å fylle nye Prius-dekk med nitrogen. Fordelene er mange.

Kjøper du Prius hos Toyota Asker og Bærum får du luft fylt med nitrogen. Foto: Toyota
Kjøper du Prius hos Toyota Asker og Bærum får du luft fylt med nitrogen. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Er du en trofast DinSide-leser så vet du at korrekt lufftrykk i bilens hjul er meget viktig. For det første sparer du både miljøet for CO2-utslipp og lommeboken for kroner, i tillegg får bilen din sikrere kjøreegenskaper.

Et av problemene ved å opprettholde korrekt lufttrykk, er det faktum at luften grunnet diffusjon vil sive ut av dekket over tid. Men ifølge det tyske (tidligere svenske) gass-selskapet AGA kan dette problemet løses ved å fylle dekkene med nitrogen.

Kun 78 prosent i luften

Den som fulgte med i naturfagtimene på skolen vil imidlertid huske at luften vi puster - som er den samme som den vi pumper inn i dekkene - inneholder hele 78 prosent nitrogen. Ergo kjører vi vel allerede rundt med nitrogen i dekkene våre. Eller?

Vel, problemet er at luften også inneholder rundt 21 prosent oksygen. Og det er oksygenet som er flinkest til å lure seg gjennom dekkgummien.

- Nitrogen har en annen struktur enn oksygen, noe som betyr at lekkasjen gjennom dekket kan reduseres med inntil to tredeler, skriver AGA i en pressemelding.

Stabilt ved temperaturendringer

Men ikke nok med det:- Nitrogen endrer seg heller ikke ved temperaturendringer, slik som trykkluft, men holder samme trykk uansett, skriver AGA.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer