Prius fosser frem

Toyota Prius selger bare bedre og bedre. I Europa har Toyota i løpet de siste to årene solgt like mange Priuser som de solgte de første åtte årene.

På verdensbasis er det nå solgt 2 millioner eksemplarer av Toyotas hybridbil Prius. 200.000 av dem har blitt kjøpt av europeiske kunder. Foto: Toyota
På verdensbasis er det nå solgt 2 millioner eksemplarer av Toyotas hybridbil Prius. 200.000 av dem har blitt kjøpt av europeiske kunder. Foto: Toyota Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du trenger ikke å være spesielt bilinteressert for å ha fått med deg at det finnes en bilmodell som heter Prius. Bilen har fått enorm mediedekning opp gjennom årene - og ikke uten grunn. Prius er nemlig en helt spesiell bil. Både bilen og motorteknologien har vunnet en lang rekke priser og mange av verdens motorjournalister, inklusive DinSides, har omtalt bilen i positive ordelag. Dette gjelder ikke minst den tredje generasjonen, som kom i fjor høst.

Elsket - og hatet?

Hver gang vi skriver noe om Prius, så dukker det opp negative og tildels hatske innlegg under artiklene, som kritiserer bilen for det meste, ikke minst dens utseende.

Flertallet av befolkningen har nok imidlertid positive assosiasjoner knyttet til Prius, som både kan skilte med svært lavt forbruk og CO2-utslipp, svært lave partikkel- og nitrogenoksid-utslipp (NOx) og mulighet for ren elektrisk drift.

100.000 på to år

Prius fosser frem

Hva med deg?

Hvilket forhold har du til Toyota Prius? (Avsluttet)
Vil aldri kjøpe en(46%) 757
Vurderer å kjøpe en på lang sikt(32%) 522
Vurderer å kjøpe en snart(12%) 195
Eier en allerede(11%) 178
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Det tok imidlertid en stund før Prius-salget tok av, i hvert fall i Europa. Bilen ble lansert i Europa først i 2000 (i Japan i 1997) og Toyota måtte vente helt til mai 2008 før 100.000-barrieren ble brutt. Siden den gang har det imidlertid tatt av, og for noen dager siden ble Prius nummer 200.000 solgt i Europa.

Drøye 6.200 av disse har endt opp med norske kjennetegn.

2 millioner

Men det er ikke først og fremst i Europa Prius har gjort suksess. Europeiske bilkjøpere har faktisk kun kjøpt 10 prosent av Prius-produksjonen. Til sammen er det på verdensbasis solgt 2 millioner eksemplarer av bilen.

Flere hybrider på vei

Prius-suksessen, som nok har hatt svært positiv betydning for Toyotas image, har ansporet Toyota til en ambisjon om å tilby alle sine europeiske modeller i hybridvarianter tidlig på 2020-tallet. Førstemann ut blir Toyota Auris Hybrid, som kommer i salg her i landet neste måned.

Les også:

  • Test av Toyota Prius Plug-in Hybrid
  • Omtale av Toyota Prius III
  • Test av Toyota Prius II med ansiktsløfting
  • Test av Toyota Prius II
  • DinSide Motors juveler
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer