Pro - pro - mille...

Når du er på ferie i utlandet, må du selvfølgelig overholde de lover og regler som gjelder der du er. Disse er ikke nødvendigvis de samme som her hjemme, som blant annet tilfellet er med promillegrenser.

Publisert

Her til lands opererer vi med en promillegrense på 0,5, men det finnes også de landene som har et strengere regelverk på dette og som forlanger total avholdenhet fra alkohol ved bilkjøring. Og det finnes de landene som gir sjåfører lov til å kjøre med opptil 0,8 i promille, som tilfellet er i for eksempel Irland og Storbritannia.

Selv om du ikke bryter loven hvis du kjører bil med 0,8 promille, bør du være oppmerksom på hvordan også små mengder alkohol påvirker deg. I Frankrike har man nylig satt ned promillegrensen til 0,5 promille, som et tiltak til å få redusert ulykkestallene. I 40 % av dødsulykkene der til lands, noe som tilsvarer 3.000 drepte per år, har bilføreren drukket alkohol.

La bilen stå

Uansett hvor du befinner deg og enn hvor liberal alkoholpolitikken er i det landet, bør du huske at alkoholen forverrer dine kjøreegenskaper. Allerede fra 0,3 promille avslører finere ferdighetstester at man begynner å få reduserte evner som sjåfør. Med 0,5 i promille får gjennomsnittsmannen redusert konsentrasjon, redusert synsskarphet, redusert bedømmelsesevne, og man får en falsk selvtillit som bidrar til en økt sjansetaking. Med 0,8 i promille får de fleste en kraftigere effekt av de ovennevnte symptomene, og i tillegg svekket muskelkontroll ved krevende handlinger og økt reaksjonstid.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.