Tesla Model 3 forsinket

Produksjonsproblemer forsinker folke-Teslaen

Det skurrer litt i starten, men ingen endringer i leveringsplaner for norske kunder er annonsert.

FORSINKET: Med 260 biler levert i stedet for 1500 som planlagt, lå Tesla langt under produksjonsplanen i tredje kvartal 2017. Men den gode nyheten er at Tesla satte leveringsrekord med 26.150 biler totalt. Foto: Tesla
FORSINKET: Med 260 biler levert i stedet for 1500 som planlagt, lå Tesla langt under produksjonsplanen i tredje kvartal 2017. Men den gode nyheten er at Tesla satte leveringsrekord med 26.150 biler totalt. Foto: Tesla Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tallene er nå klare: Tesla hadde annonsert en produksjonsplan for tredje kvartal på 1600 eksemplarer av sin nye, rimeligere modell, Model 3. Fasit: 220 biler levert, av 260 produsert ved utgangen av september, altså 1340 færre enn forutsatt.

To måneder siden lansering

Vi som har fulgt Tesla i godt over ti år blir ikke overrasket over at det går trått i starten, men det er klart at dette kan bety at projeksjonene fremover må justeres noe.

Det skal også sies at Model 3 ble klar for produksjon noe tidligere enn forventet og det var i juli Elon Musk, Tesla-sjefen, kunne annonsere at produksjonen var fremskyndet. Og midt på sommeren ble bilen, som blir en konkurrent til BMW 3-serie, lansert med brask og bram i San Francisco.

Første norske over sommeren 2018

Når det gjelder kunder som har reservert en bil, henviser Tesla til eksisterende leveringsplaner, med oppstart av levering til internasjonale kunder i annet halvår 2018. Det betyr i praksis at de første norske kundene vil få sine biler om et års tid hvis planene fastholdes. Kunder oppfordres til å logge seg på på nettsidene for å sjekke tidpunkt for forventet levering av bilen de har bestilt - informasjonen oppdateres kontinuerlig.

Uforutsett flaskehals

Årsaken til forsinkelsen er det Tesla henviser til som undersystemer ved produksjonslinjen, som det har tatt lenger tid enn forventet å få satt i gang. I en pressemelding indikerer den amerikanske elbilprodusenten at problemområdene er identifisert, av begrenset omfang, og at de forutser å ha løst opp i flaskehalsen i nær fremtid.

Problemene gjør uansett at opptrappingskurven frem mot slutten av året blir adskillig brattere enn det som er komfortabelt med tanke på at Musk har satt seg som mål å være oppe i en produksjonstakt på 20.000 Model 3 per måned allerede i desember. Og målet om å produsere en halv million biler allerede til neste år kan karakteriseres som mildt sagt hårete...

Men - ny leveringsrekord

Samtidig må det sies at Tesla har kommet lenger enn det de fleste observatører spådde i forkant av Model S-lanseringen tilbake i 2012 og at de øvrige tallene for tredje kvartal er gode.

Til tross for innføringen av en ny modell, klarte nemlig produsenten å levere 26.150 nye biler - opp 17,7 prosent fra annet kvartal og 4,5 prosent bedre enn det til da beste kvartalstallet, som var i 3. kvartal 2016. i tillegg var 4820 eksemplarer av Model S og Model X på vei ut til kunder.

Alt i alt regner Tesla med å levere 100.000 biler i løpet av 2017, en økning på 31 prosent fra året før.

Les også:

Dette blir Porsches første elbil

Elbil-fremtid uten stikkontakt?

Kjørte over 90 mil på en lading med en Model S

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer