Bot for promillekjøring

Promille ga fengsel og bot på 87 500 kroner

Kjøring i påvirket tilstand kan koste deg dyrt, spesielt om du har høy inntekt.

FARLIG: Fyllekjøring er absolutt ikke å anbefale, og straffen svir ekstra mye. Foto: Shutterstock/NTB
FARLIG: Fyllekjøring er absolutt ikke å anbefale, og straffen svir ekstra mye. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

En 25 år gammel mann møtte nylig i Sandnes tinghus etter å først ha kjørt med 1,62 i promille i februar. Han ble også stoppet i juni da han kjørte påvirket av narkotika, tilsvarende en promille på over 0,5.

I tillegg kom Sør-Rogaland tingrett til at han skulle dømmes for fem tilfeller av kjøring uten å ha gyldig førerkort, skriver Rogalands avis.

Trippelstraff

Retten kom til at han skal dømmes til ubetinget fengsel i 45 dager.

I tillegg kom retten til at han skulle ilegges sperrefrist for erverv av førerkort for alltid.

På toppen av det, må mannen betale ei bot på 87 500 kroner. Bota settes såpass høyt på grunn av at han har «betydelig inntekt».

TEST: Alkometeret Dräger 6820, som er det samme som politiet bruker, ble målt opp mot seks andre alkometere. Hvilke kan dustole på? Foto/video: Christian Roth Christensen Vis mer

Promillebot med «inntektssmell»

Dette siste med «inntektssmell» på bota skal vi se nærmere på.

– Når det gjelder bot som idømmes i tillegg til fengsel ved kjøring i påvirket tilstand, er det lagt til grunn at utgangspunktet skal være 1,5 ganger brutto månedslønn og bare unntaksvis under 10 000 kroner, forklarer politiadvokat Kristin Bjelkemyr-Østvang i Utrykningspolitiet (UP) overfor DinSide.

– Bakgrunnen er et ønske om at straff for promillekjøring skal ramme likt uavhengig av den enkeltes inntekt, sier hun videre.

Så høy kan promillebota bli

Månedslønn Promillebot 1,5 ganger lønna
30 000 kroner45 000 kroner
40 000 kroner60 000 kroner
50 000 kroner75 000 kroner

– Følges ikke slavisk

Senior kommunikasjonsrådgiver Nils Sødal i Norges automobilforbund (NAF) bekrefter at inntekt er noe det tas hensyn til ved straff for promillekjøring.

– Rettspraksis viser imidlertid at dette ikke er så rigid og at bøteleggingsmodellen ikke følges slavisk. Men som dette eksempelet fra Sandnes tingrett viser, kan det bli høye bøter for promillekjøring, sier Sødal til DinSide.

Fra kommentar til vegtrafikklovens paragraf 31 står det at i forarbeidene til loven juni 1988, ble det forutsatt at den ubetingede boten ved promillekjøring «som utgangspunkt» skal tilsvare halvannen gang brutto månedslønn, og at bare i sjeldne tilfeller under 10 000 kroner.

Etter Høyesteretts praksis er imidlertid bøtenivået blitt noe lavere enn forutsatt i forarbeidene, blant annet fordi mange ruskjørere har lave inntekter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer