Alkotestere

Promille-sjokk etter julebord

En promille-måling med en alkotester dagen etter julebordet, kan gi deg en stygg overraskelse: Halvparten av målerne viser feil.

VISTE NULL: Testfakta har sjekket ti vanlige alkotestere og funnet at halvparten viser feil. De dårligste apparatene viste 0,0 promille i utåndingsluften når testpersonen hadde 0.20 i promille. Mene ett av apparatene kan du stole på. Foto: UP
VISTE NULL: Testfakta har sjekket ti vanlige alkotestere og funnet at halvparten viser feil. De dårligste apparatene viste 0,0 promille i utåndingsluften når testpersonen hadde 0.20 i promille. Mene ett av apparatene kan du stole på. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julebordsesongen er her og flere lystige lag venter. Mange har trolig kjøpt, eller tenker å skaffe seg, en alkotester for å sjekke at promillen i blodet er under grensen på 0,2 før de setter seg bak rattet.

Mange av alkometrene som er i salg er imidlertid ikke til å stole på. Det viser tester som svenske Testfakta har gjennomført på oppdrag for Motorförarnas Helnykterhetsförbund – tilsvarende Motorførernes Avholdsforbund i Norge.

Ti alkotestere ble kjøpt inn i og testet i laboratorium.

Ikke til å stole på

- Dessverre finnes det fortsatt målere i salg som er helt verdiløse til å måle promillen i blodet med, sier Tomas Jonsson, sjef i MHF Test Lab.

Dårligst ut i testen kom Digital Breath Alcohol tester, Alkoholtester HB-603/digital og Digital Alcohol Tester InovaGoods. De siste viste 0,0 promille i utåndingsluften som hadde 0,2. Denne og de andre testerne i bunnen, gir alle så usikre verdier at du kan risikere å bli tatt for fyllekjøring, konkluderer Testfakta.

Disse er best

Den beste i testen var Dräger 4000, som ved gjentatte forsøk viste en promille på 0,21 i utåndingsluft som hadde 0,2 i promille. Også Alcosense Pro, Dignita AM-7000 og Alcotrx FCA 35 får godkjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer