Alkotestere

Promille-sjokk etter julebord

En promille-måling med en alkotester dagen etter julebordet, kan gi deg en stygg overraskelse: Halvparten av målerne viser feil.

VISTE NULL: Testfakta har sjekket ti vanlige alkotestere og funnet at halvparten viser feil. De dårligste apparatene viste 0,0 promille i utåndingsluften når testpersonen hadde 0.20 i promille. Mene ett av apparatene kan du stole på. Foto: UP
VISTE NULL: Testfakta har sjekket ti vanlige alkotestere og funnet at halvparten viser feil. De dårligste apparatene viste 0,0 promille i utåndingsluften når testpersonen hadde 0.20 i promille. Mene ett av apparatene kan du stole på. Foto: UP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Julebordsesongen er her og flere lystige lag venter. Mange har trolig kjøpt, eller tenker å skaffe seg, en alkotester for å sjekke at promillen i blodet er under grensen på 0,2 før de setter seg bak rattet.

Mange av alkometrene som er i salg er imidlertid ikke til å stole på. Det viser tester som svenske Testfakta har gjennomført på oppdrag for Motorförarnas Helnykterhetsförbund – tilsvarende Motorførernes Avholdsforbund i Norge.

Ti alkotestere ble kjøpt inn i og testet i laboratorium.

Ikke til å stole på

- Dessverre finnes det fortsatt målere i salg som er helt verdiløse til å måle promillen i blodet med, sier Tomas Jonsson, sjef i MHF Test Lab.

Dårligst ut i testen kom Digital Breath Alcohol tester, Alkoholtester HB-603/digital og Digital Alcohol Tester InovaGoods. De siste viste 0,0 promille i utåndingsluften som hadde 0,2. Denne og de andre testerne i bunnen, gir alle så usikre verdier at du kan risikere å bli tatt for fyllekjøring, konkluderer Testfakta.

Disse er best

Den beste i testen var Dräger 4000, som ved gjentatte forsøk viste en promille på 0,21 i utåndingsluft som hadde 0,2 i promille. Også Alcosense Pro, Dignita AM-7000 og Alcotrx FCA 35 får godkjent.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.