«Promillegrenser» for enda flere legemidler

Pass på om du bruker disse medisinene.

«PROMILLEGRENSER» FOR FLERE LEGEMIDLER: Fra 1. februar er det åtte nye stoffer på listen over forbudte legemidler. Nå er det til sammen 28 stoffer med «promillegrenser».  Foto: OLAF NAAMI/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
«PROMILLEGRENSER» FOR FLERE LEGEMIDLER: Fra 1. februar er det åtte nye stoffer på listen over forbudte legemidler. Nå er det til sammen 28 stoffer med «promillegrenser». Foto: OLAF NAAMI/SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra 1. februar 2012 trådte de nye reglene for kjøring under påvirkning av andre stoffer enn alkohol i kraft. Opprinnelig var det 20 stoffer som kom inn under det nye regelverket.

Nå er det gjort en revurdering av denne listen, og åtte nye stoffer er kommet til.

Dette er med virkning fra i dag, 1. februar 2016.

Det betyr at det fra totalt er 28 ulike rus- og legemidler med straffbarhetsgrenser, slik det er med alkohol og promille.

LES OGSÅ: Livsfarlige førere kjører i fylla uten lappen

Disse stoffene blir forbudt

De åtte rus- og legemidlene det nå settes straffbarhetsgrenser i trafikken for er: Bromazepam, desmetyldiazepam, etizolam, klobazam, lorazepam, triazolam, oksykodon og metylfenidat.

De nye stoffene er av ulike typer. Seks av stoffene er klassifisert som benzodiazepiner og liknende stoffer, mens ett er opioid og ett er sentralstimulerende middel.

- De seks første stoffene tilhører gruppen benzodiazepiner. Det er legemidler som brukes i behandling av angst, søvnløshet og epilepsi. Slike stoffer påvirker brukeren på en måte som minner om virkningen av alkohol og øker derfor risikoen for trafikkulykker. De har også en sterk tendens til å virke vanedannende, forteller Morten Finckenhagen, overlege ved avdeling for legemiddelinformasjon hos Legemiddelverket til Dinside.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer