Promillegrenser i Europa

Her er promillegrensene og bøtesatsene for kjøring i alkoholpåvirket tilstand, for 36 europeiske land.

PROMILLEGRENSER OG -BØTER: Promillegrensene i Europa varierer fra nulltoleranse til 0,8. Promillebøtene kan være oppi 44.000 kroner, og de som kjører med virkelig mye promille i eksempelvis Italia  kan risikere å bli fratatt bilen på stedet - ekspropriert av politiet. Foto: colourbox.com
PROMILLEGRENSER OG -BØTER: Promillegrensene i Europa varierer fra nulltoleranse til 0,8. Promillebøtene kan være oppi 44.000 kroner, og de som kjører med virkelig mye promille i eksempelvis Italia kan risikere å bli fratatt bilen på stedet - ekspropriert av politiet. Foto: colourbox.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bilkjøring og alkohol hører som kjent ikke sammen, og i Norge har vi bortimot nulltoleranse, med en promillegrense på 0,2. Men visste du at det er land i Europa som har en enda strengere promillegrense enn Norge?

I Ungarn, Tsjekkia og Romania er faktisk promillegrensa 0,0.

I den andre enden av skalaen er landene med en promillegrense på 0,8: Storbritannia og Malta.

Hos Folkehelseinstituttet (fhi.no) kan du lese hvordan man regner ut alkoholpromille.

Vær også oppmerksom på at promillegrensene har endret seg i et par europeiske land det siste året: I Irland er grensen senket fra 0,8 til 0,5 promille. I Estland har de gått den andre veien, der var det tidligere nullforbud, nå kan du kjøre med 0,2 i promille.

Eksproprierer bilen din

Bilistorganisasjonen ADAC, som er NAFs tyske søsterorganisasjon, har kartlagt promillegrensene og bøtesatsene for promillekjøring i 36 europeiske land.

Som du kan se av tabellen nedenfor, er det ti dels saftige bøter som venter den som blir tatt i en promillekontroll med for høye promilleverdier. Det er litt ulikt system som gjelder i de ulike landene, dette kan du også lese i tabellen nedenfor. Mens noen har bøtesatser som vi kjenner dem i Norge, gir noen land deg bot etter lønnen din. I Sverige er straffen for promillekjøring fra 40 dagslønninger, og i Danmark er straffen fra 1 netto månedslønn (etter fratrekk for skatt).

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer