LE CASTELLET, FRANKRIKE (DinSide Motor): Mens A4 Cabriolet og TT Roadster har innstegspriser omkring en halv million, vil Audis tredje kabriolet starte på 329.000 kroner. Dermed vil Audi A3 Cabriolet kunne bli en farlig utfordrer for mer folkelige kabrioleter fra Ford, Opel, Peugeot, Renault og Volkswagen. Flere av disse har nemlig innstegspriser i samme prisleie.
Ny klasse
Audi A3 Cabriolet, som er den tredje A3-varianten, er på mange måter en spesiell bil. For det første er den basert på en kombikupé, noe som er relativt uvanlig. De fleste biler med avtagbart tak er basert på sedaner eller sportsbiler.

Audi har i det hele tatt gjort en grundig jobb med denne bilen, noe som synliggjøres ved en rekke fine detaljer.





Det lette taket er i tillegg oppsiktsvekkende raskt. Audi oppgir imponerende 9,0 sekunder på nedfelling, tall våre kontrollmålinger kunne bekrefte.



Med tanke på at vi her snakker om en relativt liten bil (423,8 x 176,5 cm), er også bakseteplassen egnet til å imponere.




For det andre er den med på å skape en ny bilklasse - den kompaktklasse-baserte premium-kabrioleten. Tilfeldighetene vil imidlertid ha det til at A3 Cabriolet ikke får ha denne bilklassen for seg selv. Når den nye Audien lanseres i april, vil den nemlig få selskap av en annen nykommer; BMW 1-serie Cabriolet.
Stofftak
Audis nykommer kjennetegnes ved flere svært sterke kabriolet-kvaliteter, som aller har sitt utgangspunkt i det faktum at Audi også denne gangen har valgt å satse på et stofftak, eller softtop, som Audi selv kaller det. Denne klassiske takløsningen har det store fortrinn at det lar seg komprimere og tar mye mindre plass enn et ståltak.
Derfor har Audi kunnet lage et lengre tak enn produsentene av ståltak-kabrioleter, noe som i neste omgang betyr at Audi kunne la frontruten bli stående der den var. Resultatet er stor avstand mellom førerens panne og tverrliggeren, noe som innebærer at forsetepassasjerene ved å løfte blikket kan beskue høye bygninger, himmel, fjell og annen vakker natur. I mange av platekabrioletene er tverrliggeren trukket så langt bak at dette ikke er mulig - noe som er drepende for kabriolet-opplevelsen.
Raskt tak
Det lette taket er i tillegg oppsiktsvekkende raskt. Audi oppgir imponerende 9,0 sekunder på nedfelling, tall våre kontrollmålinger kunne bekrefte. Oppfelling skal gjøres unna på bare 11,0 sekunder. I tillegg kan taket felles opp og ned under marsj, så lenge føreren passer på å holde nålen under 30 km/t-merket. Dermed snakker vi om en svært lettbrukt kabriolet.
Det skal imidlertid understrekes at det fullautomatiske taket er ekstrautstyr. I utgangspunktet leveres A3 Cabriolet med et halvautomatisk tak, noe som betyr at føreren må låse og løsne med en spak plassert i tverrliggeren. "Tilfeldigvis" var testbilene utrustet med den helautomatiske løsningen.
Full oversikt: Alle DinSides biltester
Stor lasteevne
Fordi taket tar så liten plass, kan bilen skilte med et relativt stort og høyt bagasjerom (260 liter). Bagasjerommet påvirkes heller ikke av om taket er opp- eller nedfelt.
A3 Cabriolet kan i tillegg skilte med noe så sjeldent som nedfellbare bakseterygger. Ved å trekke i to spaker plassert i bagasjerommet løsgjøres de to seteryggene, som deretter kan vippes frem og åpner for transport av relativt lange og store gjenstander.
Brukervennlig
Audi har i det hele tatt gjort en grundig jobb med denne bilen, noe som synliggjøres ved en rekke fine detaljer. For eksempel har Audi tatt seg råd til å føre to luftdyser til hver av de fremre fotbrønnene, noe som vil bidra til å forlenge kabriolet-sesongen for mange eiere. Muligheten for å utrustet baksetene med varmekabler er også positivt. Og når de fire vinduene er hevet, oppleves kupeen som lun og varm - i hvert fall for forsetepassasjerene. Klimaanlegget har to serier og når taket felles ned, "husker" anlegget innstillingene fra sist gang det var nedfelt - og omvendt.
Lettbrukte knapper
Også forsetene "husker" sine innstillinger, slik at fører og forsetepassasjer slipper å stille inn setene på nytt hver gang noen har steget inn eller ut av baksetene. Knappen for betjening av det elektriske taket befinner seg lett tilgjengelig i midtkonsollen og Audi har utrustet bilen med en egen knapp for betjening av samtlige vinduer. Vindusknappen har ett-trykk-funksjon på nedoverveien.
God bakseteplass
Med tanke på at vi her snakker om en relativt liten bil (423,8 x 176,5 cm), er også bakseteplassen egnet til å imponere. Både fotplass, benplass og takhøyde er bedre enn det som er vanlig i denne klassen. Hvis forsetepassasjerene tar hensyn, kan fire 180 centimeter høye personer uten problemer legge ut på en lengre tur med A3 Cabriolet - også i regnvær.
Problematiske veltebøyler
Men helt perfekt er bilen selvsagt ikke. De faste veltebøylene med integrerte hodestøtter sørger blant annet for at sikten bakover blir relativt begrenset - både med opp- og nedfelt tak. Det som er minst like alvorlig, er at de bakre hodestøttene ikke kan justeres i høyden. Resultatet er at høye personer vil ha hodestøttene i nakkehøyde og at hodet dermed vil treffe veltebøylene. Sistnevnte er riktignok til en viss grad polstret, men er såpass harde at virker dårlig egnet for å stanse et hode på vei bakover etter en påkjørsel bakfra. Kraftig akselerasjon og nøkkete kjøring fremstår heller ikke som drømmesituasjonen for høye baksetepassasjerer.
Ulemper ved stofftak
Som i de fleste andre kupeer og kabrioleter er det slitsomt å få tak i sikkerhetsbeltet og vi savnet en akustisk kvitteringstone i sammenheng med opp- og nedfelling av tak. En del av innmaten i bakseteavdelingen kunne også med fordel ha gjort et mer solid inntrykk. Det må også nevnes at stofftak på sikt vil blekes, at de vanligvis ikke liker bilvaskemaskiner og at de gir dårligere innbruddssikkerhet enn ståltak.
Kommer tilbake til kjøreegenskaper
Vårt program var så stramt at vi fikk altfor kort kjøretid med A3 Cabriolet. Vi kjenner imidlertid A3 godt fra tidligere og vet at A3 og A3 Sportback har fine kjøreegenskaper. Når det kommer til kjøreglede har imidlertid den den forhjulsdrevne A3 no å stille opp mot den bakhjulsdrevne og velbalanserte BMW 1-serie. Vi regner med at det samme vil være gjeldende for kabriolet-utgavene av respektive biler. Audi opplyser forøvrig at firehjulsdrevne utgaver er uaktuelt, fordi det er brukt mye plass på stivhets-fremmende tiltak under bilen.
Pen å se på
Den som mer opptatt av avslappede kabriolet-utflukter enn inspirert svingkjøring, har imidlertid all grunn til å se nærmere på Audis nye kabriolet. Bilen etterlater et solid helhetsinntrykk og er - i hvert fall i våre øyne - pen å se på. I baklyktene finner vi fiberoptiske kabler koblet sammen med diodelamper og den som tar seg råd til xenonlykter (ekstrautstyr) får diodebaserte kjørelys. Interessant nok har ikke Audi publisert et eneste bilde av de ordinære halogenlyktene, noe som tyder på at disse på langt nær er like lekre.
1.9 TDI
Audi tilbyr i første omgang fire motoralternativer, to bensin- og to dieselmotorer. Rimeligste variant blir den velkjente traveren 1.9 TDI. Denne er helt sikkert sterk nok, men er kjent for å ha en ganske hard og støyende gange. 1.9 TDI er det eneste motoralternativet som leveres med femtrinns girkasse - og er også den eneste som ikke kan leveres med den halvautomatiske og superraske S tronic (Audis betegnelse på Volkswagen-konsernets DSG-kasse).
Attraction og Ambition
A3 Cabriolet 1.9 TDI vil altså koste 329.000 kroner. Den som drømmer om en A3 Cabriolet, men som synes at 329.000 kroner blir for stivt, kan glede seg over at en 1,6-liters bensinmotor (102 hk) sannsynligvis vil bli tilgjengelig fra sommeren 2009.
Dessverre er det foreløpig kun 1.9 TDI-prisen som er offentliggjort. Foreløpig har vi heller ikke full oversikt over utstyrsnivået, men vet at innstegsvarianten vil kalles Attraction og at Ambition skal være mer sportslig. Det vi også vet er at grunnutgaven vil ha ESP, integrert radio, en eller annen form for klimaanlegg og selvsagt elektriske vindusheiser rundt baut.
2.0 TDI, 1.8 TFSI og 2.0 TFSI
Det andre dieselalternativet blir 2.0 TDI, som får Volkswagen-konsernets nye, common-rail-baserte dieselmotor på 140 hestekrefter. Også den rimeligste bensinmotoren er en ny kraftkilde. 1.8 TFSI yter 160 hestekrefter og skal sørge for 0 til 100 på 8,3 sekunder. Også Golf GTI-motoren 2.0 TFSI - som yter 200 hestekrefter - blir tilgjengelig. Med denne under panseret skal A3 Cabriolet nå 100 km/t på bare 7,3 sekunder (mer utfyllende tekniske data finner du her).
Audi A3 Cabriolet lanseres i Norge i april.