Prøvekjørt: Audi A3

Nye Audi A3 er laget for å være det beste alternativet i den typiske Golf-klassen. Lever den opp til forventningene?

Prøvekjørt: Audi A3
Publisert
Sist oppdatert

Det er nå tre måneder siden Audi viste frem sin nye A3 for første gang, på bilutstillingen i Geneve. Nå er det duket for prøvekjøring på Mallorca, og for de mest kjøreglade av oss er det alltid fint å komme tilbake hit. Den spanske øya byr på fantastiske kjøreveier i fjellandskapet, og det er i høyeste grad verdt å ofre en dag på stranda i bytte.

Foreløpig er det bare tredørsversjonen som blir tilgjengelig, når de første bilene kommer på norske veier i september. A3 Sportback, med fem dører, blir først satt i produksjon i februar, og er i Norge noen uker senere. Når 5-dørsutgaven er på plass vil denne stå for 90 prosent av salget

Bredt utvalg

Når alle de ordinære motoralternativer er på plass vil du ha fire bensin, og tre dieselversjoner å velge mellom. Utover dette vil A3 også komme som en plug-in hybrid i 2014, og senere som elbil. I tillegg går Rainer Wurms, som har jobbet med utviklingen av motorene, langt i å bekrefte at det vil dukke opp en 5-sylindret motor også i denne generasjonen A3, hvilket vil si i en ny RS3. I Norge regner Audi med å selge mest av 1,6 diesel med 105 hk, samt 122 og 140 hesters bensinutgavene.

Se Audi A3 utvendig:

Førstevalget

Særlig den 1,4 liters store 140-hesteren er verdt å trekke frem. Den oppleves ikke bare som sterk, men rett og slett mer enn sterk nok, selv i A3. Dette er en av konsernets aller nyeste kreasjoner og har sylinderkutt som et av de store salgsargumentene. Det betyr at to av sylinderne er ute av drift i de tider hvor kraftuttaket er begrenset. Det er likevel overraskende ofte vi får beskjed om at vi er i sparemodus. Det er som regel når vi ligger i jevn fart og bare trenger kraft for å opprettholde hastigheten. Så snart man slipper opp gasspedalen trer bensinkuttet inn, og det spares ikke bare på litt, men alt.

LES ALT OM VIRKEMÅTEN HER

Reinføring

I all den tid hvor maskinen kun går på to sylindre er det likevel ingen forskjell å merke i kupeen, verken i form av mer vibrasjoner eller spesielle endringer i lydbildet. Dette skyldes først og fremst at alle fire stemplene går, selv om funksjonen på to av dem er kuttet. Selve styringen av hvorvidt alle fire eller bare to skal jobbe foregår på kamakselen. Når det gjelder 122-hesteren, så er denne basert på samme motor, men uten sylinder-on-demand systemet. TIl de av dere som mener å ha hørt om sylinderkutt tidligere, så har det eksistert i lang tid, men ikke i små motorer som her.

Prøvekjørt: Audi A3

Dette er motoralternativene

- 1,2 TFSI - 105 hk
- 1,4 TFSI - 122 hk
- 1,4 TFSI - 140 hk
- 1,8 TFSI - 180 hk
- 1,8 TFSI Q - 180 hk

- 1,6 TDI - 105 hk
- 2,0 TDI - 150 hk
- 2,0 TDI Q - 150 hk
- 2,0 TDI - 184 hk

Audi med tanker om en ny A2

Se virkemåten av COD (Cylinder on demand):

Nye A3 er tredje generasjon, etter den første som kom i 1996, og andre som dukket opp i 2004. Bilen har omtrent samme formfaktor og fysiske størrelse som den nå utgående, men dette er den aller første bilen Audi leverer med deres nye plattformteknologi, som er modulbasert. Denne plattformen vil dukke opp i en rekke modeller fra konsernet i tiden som kommer, deriblant nye VW Golf, når denne kommer på markedet rett over nyåret. I nye A3 har Audi gitt bilen lengre akselavstand enn i forgjengeren. Dette gir seg først og fremst noe utslag i komforten, i tillegg til at det gir bedre plass i kupeen.

Vi har prøvekjørt A1 Sportback

Lettvekter

Selv om bilen har samme størrelse, er den blitt lettere enn forgjengeren. Omtrent 80 kilo, forteller Audi, og det på tross av at den er spekket med flere sikkerhetssystemer og har mer utstyr enn forgjengeren. Det er også utstrakt bruk av aluminium i både karosseriet og deler av chassiset. blant annet panseret og skjermene er nå i aluminium, det samme med rammevangene foran, som utgjør en del av de bitene som absorberer mye av kreftene ved en eventuell kollisjon.

Se nye A3 innvendig:

Flere chassisoppsett

Audi har flere forskjellige chassisløsninger å by på. Et sportsunderstell legger bilen 15 mm nærmere moder jord, og om ikke dette holder kan du velge S-line. Denne pakken gir deg mye ekstrautstyr, i tillegg til at den er 25 mm lavere enn en standardversjon. Et tredje alternativ er å velge magnetic ride. Dette er fast senket med 15 mm i forhold standardversjonene, men du kan justere fastheten i demperne fra komfortabelt i den ene enden av skalaen, til sportslig i den andre. Når det gjelder girløsninger er det de vanlige valgene fra Audi som er å få, manuelt eller S-tronic. Enhver med mulighet burde velge sistnevnte.

Q5 er fornyet

Uønsket hjelp

Bak rattet i nye A3 er det som forventet fra Audi. Alt er finslepet, og det er svært lite å utsette på kjøreegenskapene. Bilen filtrerer bort alt som er av vibrasjoner på en imponerende måte, samtidig som den slipper gjennom de signalene som skal til for at man som fører vet hva som foregår mellom dekkene og veibanen. For en entusiast vil eksempelvis elektronisk servostyring alltid høres feil ut, men det toget er gått en gang for alle. Da er det i det minste bra å erfare at også slike systemer blir bedre og bedre med tanke på de signaler og tilbakemeldinger vi trenger som førere.

Nye A3 blir å få med Quattro i én bensin, og én dieselutgave.
Nye A3 blir å få med Quattro i én bensin, og én dieselutgave. Vis mer

Finslepen balanse

I likhet med de fleste andre biler fra Audi som er utstyrt med fremhjulstrekk, så heller også nye A3 over mot understyring om den presses, men balansen er så godt som optimal. Dette kan kanskje virke litt kjedelig for den som liker å føle at han tukter bilen. For den som ønsker å være raskest vil derimot en optimal balanse være nettopp optimalt. Dessuten, så nær som alle som kjøper en A3 er ikke ute etter en kjøremaskin, men et premium fremkomstmiddel som tar dem fra A til B på best mulig måte, og per i dag får de det. Om de velger en bil med Quattro, som for eksempel 180-hesteren, så oppleves balansen som enda bedre.

A6 er på plass med hybrid

Utstyrsfreak

Fra Audi sin side er det laget tre utstyrsnivåer, Atraction, Ambition, og Ambiente. Hver av disse skal peke seg ut i en retning, som i samme rekkefølge er moderne, sportslig, og luksuriøs. I tillegg kan hver og en av disse lastes videre med fornuftige utstyrspakker og individualiseres videre. Audi Connect er nå også å få i A3, hvilket betyr navigasjonsvisning med kartverk fra Google, og det betyr internettløsning og egen trådløs sone i bilen, med de øvrige muligheter dette gir. Det innebærer også en 60 GB hardisk, 7" skjerm og en berøringsplate på toppen av det betjeningshjulet som sitter mellom setene i midtkonsollen.

Foto: Fred Magne
Foto: Fred Magne Vis mer

Smart eller feil

Audi får mye pepper for sin designfilosofi ved at den ene bilen er helt lik den andre, også av oss motorjournalister. Audi tar selv kritikken med knusende ro, og det ser det også ut til at kjøperne gjør. Tross all kritikk kan det med andre ord hende at det er Audi selv som vet best, for kundene handler, og det er tross alt det beste testamentet Audi kan få.
Innvendig mener jeg at Audi har tatt nok en sjanse. Det ville være naturlig å tro at de ville trekke interiøret i A4 ned i A3, men i dette tilfellet ser det mer ut som om de har hentet inspirasjon fra A1 inn i A3. Det strider i mine øyne litt mot premiumfilosofien, men det er likevel lite å utsette på kvalitetsfølelsen. Den er upåklagelig.

Flopp eller topp

Så hva er konklusjonen? Audi har utvilsomt laget en bil med klasseledende kjøreegenskaper. Den nye plattformløsningen ser dessuten ut til å være så god som den må og bør være. Den forlengede akselavstanden gjør bilen mer voksen i sin oppførsel, og når motoriseringene er strålende i sin virkemåte, ja da er det lite igjen å kritisere bilen for. Det store spørsmålet handler derimot om pris. Det er flere gode konkurrenter på banen, og i løpet av året vil det være veldig tett i dette segmentet. Ettersom konkurrenter kommer med mye utstyr som standard, så blir det spennende å se hvordan Audi priser utstyrspakkene sine. Mye vil avgjøres på totalprisen for en Audi A3, sammenlignet med konkurrentene. Det vil vi først se når alt er utregnet og kalkulert.

Modeller og priser
Modell:Estimert pris:Lansering:
1,2 TFSI - 105 hk260.000Februar 2012
1,4 TFSI - 122 hk280.000September
1,4 TFSI - 140 hk295.000Desember
1,8 TFSI - 180 hk345.000November
1,8 TFSI - 180 hk Quattro S-Tronic415.000November
   
1,6 TDI - 105 hk270.000November
2,0 TDI - 150 hk295.000September
2,0 TDI - 150 hk Quattro335.000Desember
2,0 TDI - 184 hk Quattro S-TronicIkke beregnetDesember

Prøvekjørt: Audi A3


Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer