Bilmerker til sengs med fienden: Del 1

Pussige partnere i bilverdenen

Man skal vokte seg vel når man velger partner i livet ...

ULIKE INTERESSER: Du vil ikke tro hvem bilprodusentene er villige å gå til sengs sammen med ... Foto / Illustrasjon: Scanpix / Jamieson Pothecary
ULIKE INTERESSER: Du vil ikke tro hvem bilprodusentene er villige å gå til sengs sammen med ... Foto / Illustrasjon: Scanpix / Jamieson Pothecary Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det gjelder definitivt også for verdens bilprodusenter. Vi har sett nærmere på de merkeligste samarbeidene mellom alt fra Lotus og Kia til Smart og Mitsubishi.

I del én får du her de 13 første. Vel bekomme!

13. Bil undercover ...

VW Polo og Audi 50. Kliss like. Bortsett fra logoene. Før i tiden kunne man kanskje lure parkeringsvakter ved å kjøre 50 med Polo-logoer på. Kanskje.

VW POLO / AUDI 50: Foto: Press
VW POLO / AUDI 50: Foto: Press Vis mer

12. Overtakelsen ...

Da produksjonen av Lotus Elan endte i 1995, kjøpte Kia rettighetene – og fortsatte å lage bilen, som Kia Elan, i Sør-Korea. Med Kia-motor, og Kia-logo. Ja, du skjønner (?) ...

LOTUS ELAN: Foto: Press
LOTUS ELAN: Foto: Press Vis mer

11. Pengesuget ...

På 1980-tallet ville Cadillac lage et amerikansk motstykke til blant annet Mercedes-Benz SL. For å gjøre roadsteren Allanté litt eksklusiv, fikk Cadillac med seg Pininfarina på laget.

Samarbeidet var verken kortreist eller rimelig: karosseriene ble laget hos Pininfaria, og ble fløyet (!) til Detroit i spesialinnredede jumbojeter, 56 biler i slengen.

CADILLAC ALLANTÉ: Foto: Press
CADILLAC ALLANTÉ: Foto: Press Vis mer

10. Kjempesmart?

Javisst er det Mercedes/Daimler som eier Smart. Likevel er første generasjon Smart ForFour i praksis en Mitsubishi Colt – med felles chassis, understell og motorer. Andre generasjon ForFour deler 70 prosent av komponentene med Renault Twingo.

SMART FORFOUR: Foto: Press
SMART FORFOUR: Foto: Press Vis mer

9. Bilorgien ...

Makan til orgie skal du lete lenge etter. Allerede i 1978 ble Alfa Romeo, Lancia, Fiat og Saab enige om å spare penger ved å utvikle en felles plattform for en ny storbil.

LANCIA THEMA TURBO 16v LX: Foto: Press
LANCIA THEMA TURBO 16v LX: Foto: Press Vis mer

Saab 9000 og Lancia Thema kom i 1984, Fiat Croma året etter, så tok det enda to år før Alfa Romeo dukket opp med 164. Mange av delene kunne byttes mellom de ulike bilene – for eksempel passer dørene fra Saab 9000 rett på Fiat Croma.

Samarbeidet presset Saab til å ha tenningsnøkkelen ved rattet, ikke mellom forsetene. Som om ikke antall involverte bilprodusenter var nok, hanket Lancia inn Ferrari til litt dugnad under panseret. Resultatet var Lancia Thema 8.32, som ble utstyrt med en treliters, 32-ventilers V8 basert på Ferrari 308. Mmm …

LANCIA THEMA TURBO 16v LX: Foto: Press
LANCIA THEMA TURBO 16v LX: Foto: Press Vis mer

8. Blikkboksen ...

Hører du navnet De Tomaso, tenker du nok på en veltrent italiensk kropp med amerikanske muskler. Denne gang handler det om en langt mindre celeber skapning.

På 60-tallet bygget Innocenti, en tidligere Lambretta-fabrikk, Mini på lisens i Italia. Utpå 70-tallet syntes italienerne det var en god idé å oppdatere designet. Bertone fikk jobben, og i 1974 kom en trist liten blikkboks ved navn Innocenti Mini.

To år senere skulle bilen bli enda tristere. Sportsbilprodusent De Tomaso kjøpte hele Innocenti, klistret på sitt eget navn, breddete plastskjermer og luftinntak på panseret. Mulig det er like greit å holde seg til Pantera …

INNOCENTI MINI: Foto: Press
INNOCENTI MINI: Foto: Press Vis mer

7. Dårlig påvirkning ...

Kjøregleden fra Alfa Romeo sin legendariske Alfasud, blandet med driftssikkerheten fra Nissan Cherry? Hva kunne gå galt, egentlig?

Mye, viste det seg. I 1983 dukket Alfa Romeo Arna opp, en forkortelse for fabrikknavnet Alfa Romeo Nissan Autoveicoli. Karosseri og dashbord ble laget i Japan og sendt til Italia, der bilene fikk elektrisk system, boksermotor, gir og ymse fra Alfasud.

Også forstillingen var fra Alfa, mens bakhjulsoppheng og bakbremsene var fra Nissan. I stedet for italiensk kjøreglede og japansk kvalitet, fikk bilen Alfa Romeos kvalitet og Nissans sjarm og kjøreglede.

Heldigvis er Alfas nyeste og råeste mer imponerende!

ALFA ROMEO ARNA: Foto: Press
ALFA ROMEO ARNA: Foto: Press Vis mer

6. Make Italy great again ...

Jeep sitt image er jo at bilene skal være mer amerikansk enn Coca-Cola og Levi's til sammen. Vel, i virkeligheten er Jeep Renegade bygget av Fiat i Italia, med samme motor og plattform som Fiat 500X. Bilismens svar på det italienske klesmerket Marlboro Classics!

Den eneste hardhausen? Alt er ved det gamle … heldigvis.

JEEP RENEGADE: Foto: Press
JEEP RENEGADE: Foto: Press Vis mer

5. Mercedes, sa du?

Flere av Ssangyong sine biler ser kanskje ut til å være tegnet av en feberherjet treåring med lavt blodsukker. Men et samarbeid som begynte rundt 1990 gjør at de sørkoreanske bilene kjører rundt med teknologi og motorer utviklet av selveste Mercedes-Benz. Om du finner SsangYong-deler i Mercedes, er mindre sannsynlig ...

SSANGYONG RODIUS: Foto: Press
SSANGYONG RODIUS: Foto: Press Vis mer

4. Null karisma ...

Mitsubishi Carisma er ikke bare bilhistoriens mest feildøpte bil, den er også tvillingen til Volvo S40.

Bilene ble bygget side om side i Nederland, hadde samme plattform og – hvis du valgte dieselmotoren på 100 hk – samme motor. Fra Renault. Den perfekte bil å rane banken med – ikke en kjeft husker når en slik bil kjører forbi.

Mitsubishi Outlander PHEV i test: Kan gå tre måneder på bare strøm

MITSUBISHI CARISMA: Foto: Press
MITSUBISHI CARISMA: Foto: Press Vis mer

3. Total BLS ...

Så du har lyst på en Saab, men vil helst ha en seksliters V8-motor, eller kanskje heller boksermotor? Ingen problem.

Den japanskbyggede Saab 9-2x er en Subaru Impreza WRX stasjonsvogn iført svenske klær. I USA kunne man kjøpe Saab 9-7x, som var en Chevy Trailblazer med tenningsnøkkel mellom fremsetene.

Ikke nok med at Saab 9–3 var en Opel Vectra i forkledning, gjerne med dieselmotor fra Fiat. Men i Trollhättan ble Saab 9–3 påklistret litt nytt blikk, og forsøkt solgt som Cadillac BLS. Nesten ingen lot seg lure. Onde tunger hevdet at BLS var var en forkortelse for bullshit.

SAAB 9-2x: Foto: Press
SAAB 9-2x: Foto: Press Vis mer

2. Redningsaksjonen ...

Så du trodde at Cayenne reddet Porsche? Vel, Mercedes har også gjort sitt. Rundt 1990 trengte Mercedes en konkurrent til BMW M5, men fabrikken i Stuttgart hadde ikke kapasitet. Hyggelig nok ga de oppdraget til bysbarnet Porsche, som lå nede for telling etter at jappebølgen ble til finanskrise.

Ferdinands etterfølgere satte i gang med å lage E500. Halvferdige biler ble lastebilet fra MB til Porsche, som breddet karosseriet, frekket opp understellet og monterte en femliters V8.

Så ble bilene sendt tilbake til MB for lakkering, før bilene igjen ble fraktet til Porsche for ferdigstilling. 18 dager gikk med til å lage hver av de håndbyggere bilene, som var verdens til da frekkeste E-klasse.

MERCEDES-BENZ E500: Foto: Press
MERCEDES-BENZ E500: Foto: Press Vis mer

1. Voldtekten ...

Et av de drøyeste samarbeid noensinne. AC Ace var en lett, liten og elegant britisk roadster, som til og med hadde gjort det bra på LeMans. Så dukket texaneren Carroll Shelby opp, og stappet en amerikansk V8-motor ned i motorrommet.

Av komplett uforståelige årsaker klarte Shelby å presse en sjuliters Ford-motor inn i den lille, lette bilen som knapt hadde frontrute. Brutalt er bare forbokstaven.

AC ACE: Foto: Press
AC ACE: Foto: Press Vis mer

Følg med på Dinside - del 2 kommer neste uke!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer