Presidentenes biler

Putin og Trump slåss om den barskeste panserbilen

President Putin har fått ny bil – et beist av en panserbil. Men også president Trump har ny bil på gang.

SPIONFOTO: Bilen er riktignok bygget av Cadillac, men kjøretøyet som president Donald Trump får på sensommeren, er ikke å få kjøpt i butikken. Foto: Fox News
SPIONFOTO: Bilen er riktignok bygget av Cadillac, men kjøretøyet som president Donald Trump får på sensommeren, er ikke å få kjøpt i butikken. Foto: Fox News Vis mer
Publisert

Det meste om disse president-bilene, som skal sikre lederne av verdens stormakter trygg transport, er naturligvis hemmelig.

At president Putin har fått ny bil er imidlertid godt dokumentert. Den tok han i bruk under president-innsettelsen allerede i mai. Han var dermed først ute av de to presidentene med ny bil. Trump kjører fortsatt rundt i president Obamas gamle bil fra 2009.

«Rolls Royce»

Putins nye bil ligner utvendig en del på en Rolls Royce. Men den er en panservogn på 6,6 meter, med alt moderne sikkerhetsutstyr. Under panseret skal Aurus Senat, som bilen heter, ha en V12-motor som er utviklet av Porsche og som yter over 800 hester.

Ifølge det russiske magasinet Autoreview er det imidlertid meningen at Aurus skal bli et nytt, russisk luksusbilmerke, med både en SUV og en flerbruksbil som vanlige folk kan kjøpe.

Når det gjelder president Trumps nye «Beast», som den ofte kalles, ser den ut til å være bygget på en Cadillac. Det er imidlertid bare grillen og lyktene foran og bak som ligner. Bilen er nesten sju meter lang, er bygget på understellet til en av GMs største SUV-er og har plass til sju personer.

FØRST UTE: President Vladimir Putin vant kappløpet om først å ta i bruk sin nye bil. Foto: Autoreview
FØRST UTE: President Vladimir Putin vant kappløpet om først å ta i bruk sin nye bil. Foto: Autoreview Vis mer
Putin benyttet sin nye Aurus Senat under innsettelsen til sin fjerne periode som president. Foto: Autoreview
Putin benyttet sin nye Aurus Senat under innsettelsen til sin fjerne periode som president. Foto: Autoreview Vis mer

Enorm vekt og forbruk

Dørene er rundt 20 centimeter tykke, men bilen er også godt pansret på undersiden. Den skal kunne stå imot angrep både fra kjemiske våpen og granater, og vinduene er selvfølgelig sikre mot alle typer kuler.

Bilen har til og med egen beholder med surstoff. Ryktene vil ha det til at bilen også har med seg reserver av samme type blod som presidentens. Det kan finnes så mange som tolv kopier av Cadillac One i stallen til Secret Service, som har ansvaret for å passe på de amerikanske presidentene.

TRUMP: Slik ser dagens amerikanske president og hans panserbil «Beast» ut. Foto: Secret Service

Til tross for at det sitter en råsterk V8-motor under panseret, har denne panserbilen en toppfart på under 100 km/t. Det skyldes at bilen veier et sted mellom 6,8 og 9,1 tonn. Forbruket er trolig opp mot 6,4 liter på mila.

NYTT BEIST: Dette er den nye «Beast», som President Trump skal bli transportert i til høsten. Foto: Fox News
NYTT BEIST: Dette er den nye «Beast», som President Trump skal bli transportert i til høsten. Foto: Fox News Vis mer

Usikkerheten i tallene skyldes at verken Cadillac eller Secret Service oppgir noen data på bilen. Kostnadene per bil er trolig rundt 1,5 millioner dollar – altså omkring 12 millioner kroner.

Cadillac-sjef Johan de Nysschen, som nylig måtte forlate jobben, fortalte i april til Fox News at den nye bilen allerede er overlevert til «kunden». Før den tas i bruk på sensommeren, skal imidlertid Secret Service gjøre de siste oppgraderinger av det nyeste innen teknologi og sikkerhet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer