Forsikring

Rådyr løgn

Porsche-sjåføren ble sittende igjen med hele regningen selv. Fremtind opplyser de avdekket svindel for nesten 130 millioner kroner i 2022.

ULOVLIG: Vegvesenet har anslått at titusenvis av biler i Norge er ulovlig trimmet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock
ULOVLIG: Vegvesenet har anslått at titusenvis av biler i Norge er ulovlig trimmet. Bildet er ment som illustrasjon. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har flere saker med motorskader som skyldes trimming eller andre endringer som påvirker motoren. Derfor er det viktig å opplyse om dette når du kjøper bilforsikring, ellers risikerer du at skadene ikke dekkes, sier Lisa Cathrin Olsen, talsperson for forsikringssvindel i Fremtind, i en pressemelding.

Olsens uttalelse kommer i kjølvannet av at en av kundene deres hadde kjøpt en Porsche med 560 hestekrefter til 1,6 millioner kroner, som var ulovlig trimmet.

Men da forsikringsavtalen ble inngått, hevdet kunden at bilen var i original stand.

FLATT BATTERI: Framover vil nok mange bilister oppleve at de ikke får start på bilen, da kan det være lurt å ha dette trikset på lur. Video: Rune Korsvoll. Vis mer

Måtte dekke hele skaden

To år seinere meldte Fremtind-kunden inn en motorskade på bilen, etter en motorstopp. Istedenfor å sende bilen på verksted, skal kunden angivelig ha fjernet sporene fra trimmingen, skriver Fremtind.

- Vi mottok tips om at kunden skal ha trimmet bilen «til maks». Undersøkelsene vår avdekket at dette var tilfelle, og vi avslo kravet. Kunden var ikke enig i dette, og saken endte i retten, forteller Olsen.

I retten ble det konkludert med at bilen både var trimmet og at kunden hadde holdt tilbake informasjon om dette ved kjøp av forsikring og ved innmelding av skade.

Det resulterte i at Porsche-sjåføren måtte dekke hele skaden selv, samt betale 85 000 kroner i saksomkostninger til Fremtind.

TRIKSET I UTLANDET: Det norske flagget og N-merket trekker ifølge forsikringsselskapene til seg kriminelle når du er på ferie i utlandet. En lapp over merkene fungerer godt for å hindre innbrudd, ifølge en av våre lesere som har kjørt bil i hele Europa. Video: Rune Korsvoll Vis mer

Statens vegvesen sine nettsider står det at hvis et kjøretøy er trimmet uten godkjenning, er det ulovlig å bruke kjøretøyet og det kan bli avskiltet i en kontroll. Den som bruker kjøretøyet har ansvar for at kjøretøyet er i forskriftsmessig stand.

De informerer også om at hvis trimmingen blir godkjent, får du et nytt vognkort der den nye motoreffekten er påført.

Rekordsummer

Videre i pressemeldingen opplyser Fremtind at de har avdekket svindel for omtrent 130 millioner kroner i 2022.

Svindelsakene på livsforsikring ligger i snitt på millionen, mens tilfellene rundt skadeforsikring ligger på cirka 200 000 kroner.

- Forsikringssvindel forstyrrer spleiselaget som forsikring er og det gir dyrere forsikring for alle. Vi har nulltoleranse for svindel fordi det rammer kundene våre, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer