Rangering og konklusjon

Nykommeren Volkswagen Touran vinner vår test, fulgt av nye Renault Scenic. Veteranen Opel Zafira overrasker positivt og tar bronseplassen.

Publisert
Sist oppdatert
VINNEREN: Volkswagen Touran
VINNEREN: Volkswagen Touran Vis mer


Nykommeren Ford Focus C-Max havner på fjerdeplass og må altså se seg slått av den mye eldre Zafira. Peugeot 307 SW må leve med vårt jumbo-stempel.

1. Volkswagen Touran
2. Renault Scenic
3. Opel Zafira
4. Ford Focus C-Max
5. Peugeot 307 SW

Touran: En komplett fleksibil

Etter vårt syn er altså Volkswagen Touran det beste fleksibilkjøpet du kan gjøre i dag. Touran, som er basert på samme plattform som nye Golf, har nemlig alt du kan forlange av en fleksibil. Baksetene har tallrike justeringsmuligheter og Touran kan leveres med en tredje seterad. De to bakre setene, som i likhet med alle de andre setene er uavhengige, kan elegant felles ned i bagasjeromsgulvet. I tillegg er de faktisk brukbare for andre enn små barn, noe som ikke er en selvfølge i fleksibilklassen.

Stor takhøyde og god kupébredde i bakre del av bilen sørger for at Tourans tredje seterad er langt mer tiltalende enn det konkurrentene kan by på. Touran kan også skilte med store bakdøråpninger, et flott interiør, god sittehøyde, bra støyisolering, trygge kjøreegenskaper og en rekke smarte oppbevaringsrom og holdere.

Kriteriene

Vår stortest er utført over flere dager og omfatter både by- og landeveiskjøring, grundige målinger samt utforsking og prøvesitting av de ulike seteløsningene. Under testens løp har vi vurdert bilene ut fra følgende kriterier:

 • Fleksibilitet, seteløsninger, ergonomi og smarte detaljer
 • Plass
 • Interiør og komfort
 • Kjøreegenskaper
 • Utstyr og pris
 • Store forskjeller

  SØLV: Renault Scenic
  SØLV: Renault Scenic Vis mer


  Ut fra disse kriteriene fant vi en rekke forskjeller. For eksempel at bilens totale lengde ikke nødvendigvis reflekterer den indre plassen, noe Peugeot 307 SW er et talende eksempel på. Vi fant også ut at Opel Zafira, til tross for at den kom allerede i 1999, holder overraskende godt følge med sine langt nyere konkurrenter. Vår test avslører også at Ford delvis har mislyktes med sin bakseteløsning. I C-Max er det faktisk ikke mulig å oppnå god bakseteplass for mer enn to passasjerer.

  Stort prissprik - men ikke i praksis

  Ved første øyekast ser det ut som om det er store prisforskjeller i fleksibilklassen. Mens Ford Focus C-Max 1.6 Ambiente kan bli din for under 220.000 kroner, må du ut med over 250.000 kroner for en Touran 1.6.

  I praksis viser det seg imidlertid at Touran forsvarer den store prisforskjellen - den er nemlig langt bedre utstyrt enn C-Max. Touran 1.6 leveres blant annet med elektronisk stabilitetsprogram (ESP), antispinn, klimaanlegg og elektriske vindusheiser rund baut. C-Max mangler alt dette utstyret - du må til og med leve uten elektriske vindusheiser og sentrallås.

  Kan ikke anbefales

  Vi kan ikke anbefale noen å kjøpe en så ribbet bil. Ikke bare vil den være et svært spartansk bekjentskap, den vil også bli vanskelig å få solgt. En akseptabelt utstyrt C-Max vil ligge langt over utropsprisen på 219.000 kroner.

  Pris ikke avgjørende

  BRONSE: Opel Zafira
  BRONSE: Opel Zafira Vis mer


  Opel Zafira 1.6 16V GL koster snaue 235.000 kroner og er den nest billigste bilen. Men i likhet med C-Max er den svært dårlig utstyrt. Peugeot 307 SW 1.6 og Renault Scenic 1.6 Authentique koster begge drøye 240.000 kroner og ligger nærmere Touran i utstyrsnivå.
  Fordi prisforskjellene oppveies av ulikheter i utstyrsnivå, har altså ikke pris hatt spesielt stor betydning for vår rangering denne gangen.

  Vårt modellutvalg

  Som den observante leser vil ha notert seg, er ikke motor blant våre testkriterier. Den enda mer observante leser vil ha merket seg at Toyota Corolla Verso ikke er med i vår fleksibiltest. Vi forteller deg mer om både motorer og modellutvalg her.

  Nysgjerrig på hvorfor Volkswagen Touran vinner vår test? Les mer om gullmedaljøren her.

  Du finner mye mer om utstyrsnivå i følgende undersaker

 • Priser, mål og motorer
 • Forseter og bakseter
 • Tredje seterad og bagasjerom
 • Sikkerhet og utstyr
 • Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer