Moms på elbiler

Raser mot elbil-kutt

Regjeringen vil innføre moms på elbiler. Det får NAF og Elbilforeningen til å se rødt.

MOMS: Det foreslås moms på alle elbiler. Foto: Gorm Kallestad/NTB
MOMS: Det foreslås moms på alle elbiler. Foto: Gorm Kallestad/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Der regjeringspartiene tidligere forespeilet at det skulle innføres moms på den verdien som oversteg 600 000 kroner, vil de nå innføre moms fra første krone. En tilskuddsordning vil imidlertid gjøre at det gis tilskudd for inntil 500 000 av bilverdien, hvis størrelse samsvarer med momsen.

Må rydde opp

Beløpet er lavere enn det regjeringen selv har forpliktet seg til i regjeringsplattformen. Der lover de at det kun skal innføres elbilmoms på beløp over 600.000 kroner, påpeker NAF i en pressemelding.

- Det utgjør en forskjell om momsen starter på 500.000 eller 600.000 kroner. Biler med lengre rekkevidde koster mer enn biler med kortere rekkevidde. Mange familier har behov for bil med lang rekkevidde. Derfor kan Vedums løftebrudd være avgjørende for om en familie velger elbil, eller beholder bensin- eller dieselbilen sin, sier kommunikasjonssjef i NAF, Camilla Ryste.

- Dette blir dyrt og uforutsigbart for bilistene. Her må Stortinget rydde opp etter Trygve Slagsvold Vedum, fortsetter hun og legger til at de forventer at det fortsatt blir avgiftsfritak fremfor støtteordning.

Slakter

Også Norsk elbilforening gir forslaget stryk.

- I går var vi på god vei mot å nå Stortingets mål om kun elbiler i nybilsalget i 2025. I dag foreslår regjeringen å ta en stor omvei. Det har vi ikke tid til i klimapolitikken, sier Christina Bu i en pressemelding.

Hun mener Støre nå snubler på målstreken.

- Han kunne løpt i mål i 2025 og gjort Norge til verdens første land som elektrifiserer hele nybilsalget. Nå er plutselig alt i spill.

Foreningen mener en forsiktig innfasing av moms, ville vært veien å gå.

– Men her serverer regjeringen noe helt annet, som forbrukerne ikke var forberedt på, og som Elbilforeningen vil kjempe mot

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer