Førerkort

Raser mot førerkort-regler

- Jeg frykter at mange blir sittende inne alene.

ØNSKER NY ORDNING: Ragnvald Christenson ønsker en debatt når det gjelder reglene rundt geografisk begrenset førerkort. Foto: NTB
ØNSKER NY ORDNING: Ragnvald Christenson ønsker en debatt når det gjelder reglene rundt geografisk begrenset førerkort. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

DinSide har vært i kontakt med Ragnvald Christenson (83) fra bygda Edland i Telemark. Han frykter at flere eldre blir sittende hjemme og mener derfor at geografiske førerkort må opp til en ny debatt.

- Når alderdommen griper fatt i deg betyr det mye å kunne ta seg en tur til venner eller dra på butikken. Det er viktig å fylle livet med ting som betyr noe, men jeg frykter at mange blir sittende inne alene, sier han til DinSide.

83-åringen synes det er bra at det blir satt søkelys på ulike sider av eldreomsorgen, men at det snakkes lite om det han mener er problematisk med førerkort.

- Det er stort problem for oss som er bosatt ute i bygdene der det ikke er et offentlig kollektivtilbud. Det er et stort problem når man ikke har førerkort lenger og da blir mange bare sittende alene.

Telemarksavisa omtale saken først.

ØNSKER DEBATT: - Jeg mener løsningen må være å utstede et lokalt førerkort, sier 83-år gamle Ragnvald Christenson til DinSide. Foto: Privat
ØNSKER DEBATT: - Jeg mener løsningen må være å utstede et lokalt førerkort, sier 83-år gamle Ragnvald Christenson til DinSide. Foto: Privat Vis mer

Begrenset

Tidligere har Senterpartiet forsøkt å vekke til live den sovende paragrafen i Veitrafikkloven som åpner for geografisk begrenset førerkort. «Førerett med geografisk begrensning kan gis av Vegdirektoratet», heter det i førerkortforskriften.

Helsedirektoratets førerkortveileder viser til Vegdirektoratets førerkorthåndbok.

«Ordningen er etablert for personer - uansett alder - som ikke tilfredsstiller de ordinære helsekravene, men hvor et forholdsvis enkelt trafikkbilde samt søkers lokalkunnskap, kompenserer for helsesvekkelsen slik at kjøringen kan foregå på en trygg måte.»

«Den geografiske begrensningen kan ikke omfatte en kommune eller et større område, men skal normalt angis med bestemte veier med utgangspunkt i søkers bopel», står det videre.

Ønsker et lokalt førerkort

Christenson understreker at han ønsker en ny debatt.

- Det er mange på bygda eller i mindre byer, som ikke klarer å gå til butikken eller bekjente som de vil besøke. Så jeg mener at løsningen må være å utstede et lokalt førerkort. Paragrafen ligger allerede i Veitrafikkloven og bør settes ut i liv, sier 83-åringen.

Statens vegvesen har ikke besvart DinSides henvendelser, men Cathrine Håheim Andersen, seniorrådgiver hos Statens vegvsen, har tidligere kommet med følgende kommentarer om problemstillingen:

- Tidligere opptelling viste at vi har i underkant av 30 personer som har førerett med geografisk begrensning i Norge. Dette er en svært begrenset ordning som vi mener ikke bør utvides av hensyn til trafikksikkerheten, uttalte Andersen til Dagsavisen.

- Ordningen er bare ment for helt spesielle tilfeller, hvor vedkommende ikke fyller helsekravene eller kan få generell dispensasjon fra helsekravene etter førerkortforskriften, og det er et spesielt behov på eksempelvis kortere strekninger hvor det er lite trafikk. Geografisk begrensning må derfor bare benyttes når det er godtgjort at begrensningen sikrer at kjøringen kan skje på trygg måte, fortalte hun videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer