Raser mot forslag: - Hjernedødt

Forslaget vil i all hovedsak ramme yngre og eldre sjåfører. Politikere er opprørt, og advarer i forlengelsen om å begå feil.

FØRERKORT: Et nytt EU-forslag truer mange bilisters framtid. Foto: Terje Bendiksby / NTB
FØRERKORT: Et nytt EU-forslag truer mange bilisters framtid. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Et forslagsutkast utarbeidet av den grønne politiske gruppen i EU-parlamentet, som ved en eventuell gjennomføring vil gjelde for alle medlemsland, kan få store konsekvenser for en større gruppe bilister.

De potensielle endringene er blant annet blitt omtalt av den tyske storavisa Bild.

Påvirker unge og eldre

Førerkortreglene er ikke blitt oppdatert i nevneverdig grad siden 2006, og EU-kommisjonen planlegger derfor å oppdatere det samlede regelverket, ifølge Utopia.

Representanter i samferdselsfraksjonen har diskutert ulike muligheter for regelendringer når det gjelder førerkort. I anledningen har Karima Delli, politiker for det franske miljøpartiet, kommet med ideer som har sørget for kontrovers overfor representanter fra andre partier.

TRUES: Framtiden til høye fartsgrenser kan være truet av det nye lovutkastet. Foto: Statens vegvesen
TRUES: Framtiden til høye fartsgrenser kan være truet av det nye lovutkastet. Foto: Statens vegvesen Vis mer

Delli foreslår blant annet å innføre en Europa-dekkende prøvetid på to år for førstegangssjåfører. Dessuten mener hun at disse ikke bør få kjøre fortere enn 90 kilometer i timen utenfor byer. Forslaget skal stå i forbindelse med EUs visjon om null døde i trafikken i 2050.

Også eldre og folk med kroniske sykdommer vil kunne kjenne på et mer byråkratisk regelverk ved forflyttelse i trafikken. En trinnvis løsning, som stiger i takt med alderen, er ifølge den grønne politikeren løsningen.

Det betyr i praksis at fra og med fylte 60 år er førerkortet gyldig i sju år. Fra og med 70 fem år, og utover 80 bare i to år. Fornyelsen skal i tillegg måtte betales av brukeren selv.

LIVSFARLIG: Denne videoen fra Riksvei 3 ved Opphus i Østerdalen viser en ulykke forårsaket av en livsfarlig forbikjøring. Video: Statens vegvesen. Reporter: Magnus Paus Vis mer

- Reduserer ulykkesrisiko

For kort tida siden omtalte DinSide flere av regelendringene som utkastene til lovforslag potensielt kan resultere i. Herunder ble det fremmet å kunne kjøre opp for førerkort på bil allerede som 17 åring.

Samtidig oppfordrer kommisjonen medlemslandene til å legge restriksjoner for ferske førere på annen risikofylt kjøring. Det kan være kjøring nattetid eller kjøring med andre ungdommer i bilen.

Statssekretær Tom Kalsås i Samferdselsdepartementet sa i anledningen til DinSide at de er opptatt av trafikksikkerheten blant unge førere, og betrakterer forslagene deretter.

- Vi er kjent med forslagene fra EU-kommisjonen som for tida diskuteres mellom EU-organene. Norge er opptatt av at vi kan opprettholde strenge nasjonale krav som er viktig for trafikksikkerheten i Norge, sier han, og tilføyer:

- Dersom dette kan bidra til å gi unge førere økt kjøreerfaring kan dette være positivt, siden vi vet at kjøreerfaring er viktig for å redusere ulykkesrisiko.

- Et forbudsprogram

Selv om lovutkastene foreløpig ikke er fremmed for departementet, har politikere i andre land benyttet anledningen til å dele sine synspunkt.

NEGATIV: Tyske Christian Dürr (FDP) mener forslaget gjør bilen mindre attraktiv. Foto: Snapshot / Shutterstock / NTB
NEGATIV: Tyske Christian Dürr (FDP) mener forslaget gjør bilen mindre attraktiv. Foto: Snapshot / Shutterstock / NTB Vis mer

Fraksjonsleder for det tyske partiet FDP, Christian Dürr, mener at forslaget er lite gjennomtenkt.

- De europeiske Grønne ønsker i praksis å gjøre bilen svært lite attraktiv for unge mennesker, sier han til Bild.

Også de tyske unionspartiene CDU og CSU lover å ta opp kampen. Samferdselspolitisk talsperson for koalisjonspartiene, Jens Giesek, mener at det fører et enormt byråkrati med forslaget.

- De Grønne vil kunne regne med enorm motstand. Vi kan ikke akseptere et så hjernedødt forslag, sier han til samme avis.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer