Raser mot svenske bensinpriser

Varsler landsomfattende demonstrasjoner i nabolandet. I Norge er vi derimot opptatt av en helt annen sak.

OPPRØR MOT HØYE BENSINPRISER: Svenskene er i opprør etter rekordhøye bensinpriser, og det varsles riksdekkende demonstrasjoner. Prisen på bensin og diesel er oppe i rundt 17 svenske kroner per liter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
OPPRØR MOT HØYE BENSINPRISER: Svenskene er i opprør etter rekordhøye bensinpriser, og det varsles riksdekkende demonstrasjoner. Prisen på bensin og diesel er oppe i rundt 17 svenske kroner per liter. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mens debatten i Norge raser om bompenger, og vi opplever rekordhøye bensinpriser, brygger det opp til storm rundt bensinprisene hos vår nabo i øst.

Bensinprisene i Sverige er oppe i rundt 17 svenske kroner literen, som er rekordhøye priser i Sverige.

Aftonbladet har skrevet mye om saken, og om dannelsen av «Bensinoppropet 2.0»

Gruppen startet som en Facebook-gruppe, og er nå ifølge Aftonbladet oppe i nesten 200 000 medlemmer. De har varslet demonstrasjoner med gule vester, etter inspirasjon fra opprøret mot bensinavgiftene i Frankrike i vinter.

- Bilfiendtlig land

Det er den svake svenskekrona som er noe av forklaringen på at drivstoffprisene i Sverige nå når nye høyder.

Men Aftonbladets bilekspert Robert Colin skriver i en kommentar at 60 prosent av drivstoffprisen likevel er skatter og avgifter, og påpeker at selv om prisene er høye både i Danmark og Norge, vil de høye prisene i Sverige merkes ekstra godt fordi mange svensker bor utenfor storbyene - og er avhengig av bil for å komme seg på jobb.

- Et mindre bilfiendtlig land enn Sverige ville kompensere den høyere oljeprisen med lavere skattetrykk, skriver Colin i sin kommentar på Aftonbladet.

Han omtaler også den norske misnøyen med de økende drivstoffprisene - men hevder at det som i større grad opprører nordmenn er bompengene.

Også i Norge har vi sett rekordhøye priser på bensin og diesel de siste ukene: Prisen på bensin har vært oppe i over 17 kroner literen, og ifølge ekspertene er det ikke umulig at vi snart vil få se priser på over 18 kroner literen.

Da Dagbladet i fjor spurte leserne hvor høy literprisen på bensin og diesel må være, for at de vil slutte å kjøre bensin- eller dieseldrevet bil, svarte 6 prosent at de vil slutte ved priser på over 17 kroner; 17 prosent svarte over 20 kroner; 13 prosent svarte over 25 kroner og hele 33 prosent svarte at de aldri ville slutte, uansett pris. 31 prosent svarte «vet ikke».

- Bompengedebatten har tatt av her

Nils Sødal, kommunikasjonsrådgiver i NAF, sier i en kommentar om det svenske bensinopprører at det har vært kritikk av bensinprisene med jevne mellomrom i Norge også.

- Men det har vært ganske stille rundt bensinprisene de siste åra til tross for at vi har samme prisutvikling som Sverige, nemlig rekordartede priser det siste året, sier han.

Han poengterer at det er bompengedebatten som har fått mest oppmerksomhet i Norge den siste tiden.

- I Norge er det en annen debatt som har tatt av, og det er om bompenger. I løpet av det siste året har det blitt et bompengeopprør i Norge. Særlig gjelder dette byene og de byene med stadig dyrere og flere bommer. Så jeg tror at det er bompenger som kommer til å prege debatten i Norge på samme måte som det ser ut til at bensinprisen gjør i Sverige, sier han.

Men selv om vi ikke har sett samme opprør mot bensinprisene i Norge som i Sverige, har vi fremdeles høye priser også her til lands:

- Norge har dyr bensin når man ser på prisen på pumpa. Blant de dyreste i Europa. Så er det også sånn at når man regner inn hva folk tjener, så er bensin billigere i Norge enn i mange andre land rett og slett fordi gjennomsnittslønnen hos oss er høy, sier Sødal videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer