RAV4 får dieselmotor

I dag er Toyota RAV4 kun utrustet med bensinmotorer her i landet. I slutten av desember blir den populære japaneren også tilgjengelig med dieselmotor.

Publisert
Sist oppdatert
RAV4 får dieselmotor
[Ugjyldig objekt (NAV)]

I Norge er Toyota RAV4 kun tilgjengelig med bensinmotorer - en 125-hesters 1,8-liter for de forhjulsdrevne utgavene og en 150-hesters 2,0-liter for de firehjulsdrevne.

I andre europeiske land derimot, er RAV4 tilgjenglig med dieselmotor. Denne utgaven bærer navnet D-4D og har en 2,0 liter stor common rail-motor under panseret. Motoren yter 250 Nm fra 1.800 o/min og 116 hestekrefter ved 4.000 omdreininger.

Lite overskuddsvarme

Årsaken til at RAV4 D-4D ikke har vært tilgjengelig i Norge, har å gjøre med våre spesielle klimatiske forhold. Moderne dieselmotorer arbeider nemlig så effektivt at de produserer svært lite overskuddsvarme. Dette er selvsagt uproblematisk i land som Spania og Italia. I Norge derimot, hvor innbyggerne som kjent må lide seg gjennom flere måneder med snø og kulde, har det vist seg at moderne dieselmotorer har store problemer med å skape lunk i kupeen.

Etterisolert

RAV4 får dieselmotor

Men nå mener altså Toyota at de har funnet en vei rundt problemet. I motsetning til mange andre produsenter, som har satset på såkalte tilleggsvarmere, har Toyota i stedet valgt å isolere kupeen ytterligere. Om Toyota har brukt Glava eller andre isolasjonsmaterialer vet ikke vi, men ifølge Toyota skal den etterisolerte RAV4 D-4D være varm nok til at varmeapparatet skal klare å takle normale vintertemperaturer.

Toyota vil også tilby en tilleggsvarmer. Men denne er ekstrautstyr og kun beregnet på kunder som har planer om å utsette seg selv og bilen for svært lave vintertemperaturer.

Gjerrig

RAV4 D-4D bruker 12,1 sekunder på øvelsen 0-100, og er dermed noe tregere enn sin bensinslektning, som klarer seg med 10,6 sekunder. Til gjengjeld er dieselmotoren gjerrig og skal klare seg med 0,71 liter per mil ved blandet kjøring. Bensinvarianten har et oppgitt forbruk på 0,88 liter per mil.

Kun med fem dører

RAV4 får dieselmotor

Velger du bensinutgaven av RAV4 kan du velge mellom tre eller fem dører, forhjulsdrift eller firehjulsdrift og manuell eller automatisk girkasse. Dieselutgaven blir imidlertid kun tilgjengelig i én utgave. Denne har fem dører, firehjulsdrift og manuell girkasse. Prisen blir 309.200 kroner, den samme prisen som for den tilsvarende utgaven med 2,0-liters bensinmotor. Også utstyrsnivået skal være det samme.

Ifølge den norske Toyota-importøren skal de første utgavene av RAV4 D-4D være på plass i Norge rundt juletider.

Relaterte artikler:

  • Her finner du våre Toyota-tester
  • Her finner du flere Toyota-nyheter
  • Her finner du våre Toyota lanseringsartikler
  • Vi bryr oss om ditt personvern

    dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

    Les mer