Du har sikkert sett mange forkortelser på nyere bilradioer, man har kanskje lurt på hva de innebærer. Klikk på forkortelsene under, og du finner en kort forklaring på de ulike RDS-funksjonene
...men hva er egentlig RDS?
RDS (Radio Data System) er et system som er basert på at det sendes datasignaler "ved siden av" de analoge radiosignalene på FM-båndet som radioen omformer til tale, musikk og lyd. Datasignalene mottas og bearbeides av en datamaskin i radioen din, og viser denne informasjonen på ulike måter - for eksempel i form av hvilken radiostasjon du lytter til. I overkant av en halv million biler i Norge er utstyrt med RDS-radio.
Det vanligste båndet å sende radiosignaler på, er FM-båndet. FM-båndet gir god dekning, men over et begrenset område. Fjell og daler - som det er mer enn nok av i Norge - sperrer for signaler, og for å skape god dekning i et geografisk område kreves flere sendere for å sende et riksdekkende program.
For å unngå overlapping og synkroniseringsproblemer sendes disse programmen på ulike frekvenser. En RDS-radio kan - ved hjelp av AF-funksjonen velge mellom de ulike frekvensene et program sendes på, og forhåpentlig velger radioen den frekvensen som tilbyr det beste signalet. Denne funksjonen er bare i bruk på de riksdekkende kanalene NRK P1, P2 og P3, samt Radio P4 Hele Norge. Nærradioer er kun tildelt EN frekvens i et begrenset geografisk område, og har dermed ikke behov for AF-funksjonen
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger