Redningspakke stoppet

Den sårt tiltrengte redningspakken til de amerikanske bilprodusentene ble ikke godkjent i Senatet.

Redningspakke stoppet
Publisert
Sist oppdatert

Redningspakken til Ford, General Motors (GM) og Chrysler på 14 milliarder dollar ble i natt norsk tid stoppet i Senatet grunnet uenighet mellom demokratene og republikanerne. 60 stemmer var påkrevd for å godkjenne pakken, men man klarte bare å mobilisere 53 for forslaget, hvorav ti var republikanske. 35 var i mot forslaget, og det var altså nok til å stemme ned pakken som er støttet av både Representantens Hus og president Bush.

Vil ikke gå ned i lønn

Mye av uenigheten skyldtes denne gangen en noe uventet strid om lønninger for amerikanske fagorganiserte arbeidere. Republikanerne forutsatte at man var villige til å gå ned på samme nivå som uorganiserte arbeidere hos utenlandske produsenter med fabrikker i USA. Dette ville ikke fagforeningen United Auto Workers gå med på.

Reaksjonene på Senates avgjørelse var selvsagt sterke. GM uttalte raskt at de var dypt skuffet over at man ikke kunne kommer til enighet, til tross for innsats fra begge partier.

Til nyttår?

Av de tre produsentene er det GM og Chrysler som ligger verst an. Begge hevder at de neppe vil ha midler nok til å opprettholde driften særlig lenger enn til rundt nyttår. I hvilken grad dette reflekterer virkeligheten eller er en del av spillet, er ikke lett å si. Dersom det er realiteten, er det særs dramatisk.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer